Annonce
Navne

Mindeord: En stor erhvervsmand er gået bort

I 2017 kunne Margit og Peder Meldgaard fejre guldbryllup. Forskellighed er opskriften på et lykkeligt ægteskab, forklarede de dengang. Arkivfoto: Timo Battefeld

Sven-Erik Ravn, Fjordvej 1, Aabenraa, skriver følgende mindeord over Peder Meldgaard.


Det var med sorg, vi torsdag den 13. januar modtog meddelelsen om, at direktør Peder Meldgaard, Aabenraa, var død i en alder af 80 år. Med hans død er en stor iværksætter og dygtig erhvervsmand gået bort.

Det var et stort og måske også modigt spring, da den landbrugsuddannede Peder Meldgaard i maj 1970 gjorde sig selvstændig med firmaet Aabenraa Budcentral. PM, som Peder Meldgaard også blev kaldt, havde anskaffet en lille Hanomag varebil, hvor han selv sad bag rattet. Men der gik ikke mange måneder, før bil nummer to blev købt, og firmaet fik sin første ansatte.

Annonce

Og sådan blev Peder Meldgaards liv som iværksætter og erhvervsmand. Der var fart på. Hans lyst til at prøve kræfter med nye udfordringer var enorm, og han kunne - ofte lang tid før andre - se muligheder for en ny forretning. Det var dog ikke hver gang, det gik lige godt, men gennem årene blev der opbygget en koncern, der har sat Aabenraa på danmarkskortet.

En koncern, der i dag omsætter for over en milliard kroner og råder over 250 lastbiler og tæller 650 ansatte, som er beskæftiget på 20 forskellige adresser i Danmark, USA, Sverige, Norge og Storbritannien med bl.a. transport, handel, miljø og ikke mindst genbrug.

Ekspansionen begyndte for alvor med opbygningen af en flytteafdeling, og i 1974 blev grundlaget lagt for det, der i dag sikrer Meldgaard-koncernen en placering som en af de absolut største inden for renovation. Firmaet gav ganske enkelt det billigste bud, da dagrenovationen i Aabenraa blev udbudt i licitation.

Senere kom både turistfart, kranservice, grusgravning, engroshandel og handel med hydrauliske maskiner og meget andet til. Peder Meldgaard kunne lide at sætte nye ting i gang. For ham var det spændende at skabe nye arbejdspladser, og han følte sig i sit es, når han havde med mennesker at gøre. Firmaets ekspansion betød også, at lokalerne på Industrivej blev for små, hvorfor man rykkede til et nyt hovedsæde på Egelund, som siden er udvidet flere gange.

Bag det hele var hustruen gennem mere end 50 år, Margit, den sikre bastion. Og Peder Meldgaard erkendte gerne, at uden hende havde det hele ikke kunnet lade sig gøre.

Efter 32 år som daglig leder af sin virksomhed valgte Peder Meldgaard i 2002 at give stafetten videre til sine tre børn, Henrik, Lasse og Line. Peder Meldgaard fastholdt dog sædet som bestyrelsesformand frem til 2011, og han kunne i sine sidste leveår se virksomheden blomstre og vinde hæder i kraft af en række erhvervspriser.

Peder Meldgaard var lykkelig over, at børnene interesserede sig for virksomheden, og at han på et tidligt tidspunkt satte gang i generationsskiftet. Og til sin død lagde han aldrig skjul på, at han var meget stolt af det, børnene bibragte virksomheden.

"Pensioneringen" gav samtidig Peder Meldgaard tid til at beskæftige sig med det fag, han som landmandssøn havde lært som ung. I den tidligere grusgrav Moselund syd for Sdr. Hostrup blev der opbygget en besætning af Gallowayracen, en beskæftigelse, der gav Peder Meldgaard mange hyggelige stunder.

Peder Meldgaard var til fest og farver, ligesom han aldrig var bange for at yde en økonomisk støtte, hvis det kunne være med til at fremme et arrangement, der gav omtale til Aabenraa. Og det uanset om det var sport eller andre ting.

Personligt vil jeg mindes Peder Meldgaards interesse og store engagement i Aabenraa Ringriderlaug. For både Peder og Margit var det naturligt, at lauget havde sin base i deres hjem, og at alle møder blev holdt der.

Æret være Peder Meldgaards minde.

Annonce
Navne For abonnenter

Begravelser og bisættelser i Syd- og Sønderjylland

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Poul har den livstruende kræft, som kun rammer mænd: Dødsangst er ikke noget vi mænd taler om

Kultur For abonnenter

Lars bor i et hus med en helt særlig historie: Fra sin altan har han en unik udsigt over hele Kolding

Erhverv For abonnenter

Så er den gal igen: Grillkiosk får bøde for indtørret kødsaft, fedtperler og seks kolde pølser med en afløbsslange henover

Haderslev

Risiko for spredning: Fyrrum står i flammer på landejendom

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Erhverv For abonnenter

Travl erhvervsmand fik stor sponsoraftale i hus: Hjertet banker for fodboldklub

Navne For abonnenter

Begravelser og bisættelser i Syd- og Sønderjylland

Sydjylland For abonnenter

Jeg skød en impala på min 14-års fødselsdag: Det kunne have været mig, der var endt som en sag hos kommunen

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Varde For abonnenter

Trafikplaner for millioner i Blåvand holder for rødt lys - er først færdig i 2025

Billund For abonnenter

Maskinfabrik vokser: Snart breder virksomheden sig over 2000 kvadratmeter

Haderslev

Sammen mod ensomhed: For Anette, Jonna og Steen er mandag verdens bedste dag

Annonce