Annonce
forside

Mindeord: Erik Paulsen

Mindeord: Tidlig fredag morgen vågnede vi op til den erkendelse, at du, kære bror, ikke længere var iblandt os.

Efter et kort sygdomsforløb og i en alder af bare 67 år, sov du stille ind på Aabenraa sygehus, omgivet af dine børn.

For os er det uvirkeligt, at du ikke længere er her. Du var positiv og optimistisk i forhold til den behandling, du var i gang med og håbede på flere gode år som far, bedstefar og bror.

Som pensionist udviklede du dig til et rigtigt familiemenneske og vi oplevede vores "gamle bror" igen, hvor du især værdsatte samværet med familien højt.

Vi vil savne dig og dine lune og spøjse bemærkninger og historier ved vore faste familiesammenkomster. Vi vil savne dine kontante udmeldinger og holdninger, der ind imellem var nødvendige, som eneste bror blandt fire søstre.

Du har altid haft flair for motorer og havde endnu mange projekter i støbeskeen. Der var lige en Puch Maxi, der skulle skilles ad og shines op igen, og en gammel grå Ferguson, der skulle gøres gangbar.

Ingen som du kunne få enhver motor til at gå, men desværre gik din egen motor alt for tidligt i stå.

Æret være dit minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Genforeningen vækker stadig følelser

Det socialdemokratiske medlem af byrådet i Sønderborg, Bjørn Allerelli Andersen er stødt, fordi det tyske mindretal lægger op til en fejring af 100-året for grænsedragningen i 2020 og ikke af Genforeningen. Han bliver også krænket, når tyske tekster sætter ordet genforening – Wiedervereinigung - i citationstegn. Sagen viser, at der fortsat er store følelser i spil. Den tyske jurist Klaus Alberts fra Kiel har netop udgivet en bog om situationen i 1920. Han anfægter brugen af begrebet genforening, fordi Slesvig heller ikke før 1864 var en del af kongeriget. Argumentet viser, at nogle sager er for komplicerede til, at de kan overlades til videnskaben. Statsretslig er udsagnet korrekt. Men det anfægter ikke, at de dansksindede sønderjyder i 1920 kom hjem til det land og det folk, de så sig som en del af. Så i den følte realitet var der naturligvis tale om en genforening. Derfor skal vi danskere have lov til både at bruge ordet og glædes over Genforeningen. Men vi skal ikke pådutte andre det. Til gengæld skal tyskerne respektere vores holdning. Det tyske mindretal har ligeledes al mulig grund til at glæde sig over Genforeningen. Den forskånede dem i vidt omfang fra at blive en del af Tysklands rædselsfulde historie mellem 1920 og 1949. Ganske vist dumpede mange i mindretallets rækker med et brag, da deres loyalitet blev sat på prøve efter den 9. april 1940. Men de lærte lektien og formulerede i 1945 en formel erklæring om troskab over for den danske stat og 1920-grænsen. Samfundskontrakten holder den dag i dag. Eneste tabere i 1920 blev de danske syd for den nye grænse. De måtte betale en skrækkelig pris med undertrykkelse og senere død på nazisternes fronter. Men skønt ikke alt er glemt, er grænselandet nu en model for det harmoniske samliv mellem flere nationaliteter. Det skal vi fejre i 1920 og så ikke strides om ord. Som danskere i Damark skal vi feste for Genforeningen. Så må andre gerne fejre en af de få stabile grænser, Tyskland nogensinde har haft.

Team Esbjerg For abonnenter

En præstation til topkarakter: Team Esbjerg pillede totalt pynten af russisk storhold

Annonce