Annonce
Aabenraa

Mindeord: Fleggaard-koncernens grand old man

Hans Frede Flegaard. Arkivfoto: Timo Battefeld
Jens Klavsen, administrerende koncerndirektør, Fleggaard Holding A/S, har skrevet følgende mindeord over Hans Frede Fleggaard. I bunden nogle ord fra familien.

Hans Frede Fleggaard er død i en alder af 85 år. Hans Frede blev ramt af flere blodpropper i hjernen torsdag morgen og sov lørdag stille ind.

Vores Grand Old Man, som Hans Frede ofte blev kaldt internt, var en positiv, festlig og farverig person helt til det sidste. Han har altid været sin egen og har ikke givet meget for janteloven. Han var indbegrebet af det, vi i koncernen kalder "Fleggaard-ånden", og har på sin fantastiske måde altid udfordret mig og holdt mig i ørene. Jeg vil savne hans mange besøg på kontoret, og jeg ved, at det samme er gældende for mange af koncernens medarbejdere.

Det er derfor ikke bare en fantastisk far, svigerfar, morfar, farfar og oldefar, som er gået bort. Det er også en god ven og en meget dygtig erhvervsmand, der i den grad har sat sit personlige præg på Fleggaard-koncernen. Hans Frede var indbegrebet af købmandskab, flid og kreativitet. Han overtog sin fars ”kolonialhandel” i Padborg i 1960’erne og satte for alvor Fleggaard-koncernen på landkortet i slutningen af 1980'erne, da han åbnede de første danske butikker på den tyske side af grænsen.

I slutningen af 1990’erne trak Hans Frede sig fra den daglige drift, men har siden holdt tæt kontakt til både koncernens direktion og medarbejdere – ikke mindst via sine næsten daglige ture rundt til koncernens afdelinger, hvor hans besøg for mange medarbejdere var en fast og kærkommen del af hverdagen.

Fleggaard-familien udtaler:

"På familiens vegne vil vi udtrykke vores dybe sorg over tabet af vores far, svigerfar, morfar, farfar og oldefar. Vi har kort tid efter tabet af vores mor nu også mistet vores far, som har været en kærlig, spændende, kreativ og iderig far og en gudsbenådet købmand.

Vores far gjorde en stor forskel både i familien og i firmaet. Vi er taknemmelige over, at vores far blev beriget med et langt og indholdsrigt liv, og vi vil savne hans gåpåmod og optimisme. Vi har siden, vores far trak sig fra den daglige drift, ført firmaet videre i den ånd og på det fundament, som han skabte, og det agter vi at fortsætte med."

Æret være Hans Fredes minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce