Annonce
forside

Mindeord: Hans Jørn Kristensen

En pen er holdt op med at skrive, hjertet holdt op med at slå, øjne holdt op med at se, ører holdt op med at lytte, nysgerrigheden er stoppet for nu.

Hans Jørn, du vil blive savnet ligesom initialet HJK. JydskeVestkysten bliver aldrig den samme efter, du er væk. Mere end 40 år har vi kendt dig med glæde. Du var journalist i ordets bedste forstand. Du var nysgerrig, du var opsøgende, du var loyal. Man kunne tale både on og off record, og vide, at det blev respekteret.

Hans Jørn, du er fra dengang JydskeVestkysten hed Dagbladet Vestkysten og havde en kulturredaktion, hvor du sammen med Annelene Vestergaard dannede et fantastisk makkerteam. I havde lysten til at være opsøgende, oplevende og beskrivende. I sad ikke bare på jeres pind og ventede på, at en færdig historie dukkede op som pressemeddelse, som I bare kunne skrive af. I var og fik lov til at være nysgerrige og opsøgende, kritiske men med empati. Børn og unges arbejde fik en konstruktiv og ikke destruktiv omtale/anmeldelse, og jeres begejstring har smittet og hjulpet mange kulturelle projekter på vej.

Hans Jørn, du vil blive savnet, og du har været det i flere år. Trist, du ikke fik lov til at brænde igennem med dine evner til det sidste, men blev sat på retræte med marginalopgaver. Vi håber, der står en skrivemaskine klar, hvor du kommer hen, at der er blokke og masser af papir og kuglepenne nok til, at du kan gå ud og opleve og beskrive, hvad du ser. Desværre får vi sikkert ikke glæde af dine artikler og vinkler på verden. Det vil vi savne, og det ville dine unge kolleger kunne lære af, hvis de igen fik lov til at være nysgerrige, opsøgende og afdækkende og lave journalistik fra det virkelige liv. Du havde hjertet med, og kulturen i Esbjerg er blevet en kæmpe staude fattigere.

Æret være dit minde.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce