Annonce
forside

Mindeord: Nis Tønder Thygesen

Mindeord: Onsdag den 5. september sov Nis Tønder Thygesen stille ind.

Meddelelsen kom uventet. Og dog.

For tre måneder siden fejrede han sin 75-års fødselsdag.

I over 25 år var han ansat på slagteriet i Tønder, hvor han var en særdeles vellidt arbejdskollega. Herfra gik han på efterløn i 2003.

De sidste mange år inden da var han desuden kasserer i den lokale afdeling af slagteriarbejderforbundet NNF. Det var et fritidsjob, som var meget tidskrævende. Han overtog hvervet på et tidspunkt, hvor administrationen gik fra manuel bogføring til digital.

Men havde Nis Tønder Thygesen sagt ja til noget, så gik han fuldt ind for sagen, og han blev en af forbundet og andre afdelinger respekteret kasserer - en man lyttede til. Blandt andet fik han forbundets diplom for veludført arbejde. Nis Tønder Thygesen blev den sidste fritidskasserer i hele NNF.

Men helbredet var ikke det bedste gennem årene. Han havde luftvejsproblemer, som nok stammede tilbage fra tiden som asfaltarbejder, og lidelsen fugte ham resten af livet.

Vor gamle forbundsformand vil i dag have udtalt et: Tak, tillidsmand!, og som tidligere afdelingsformand kan jeg kun tilslutte mig ordene.

Tak, Nis, for godt og loyalt samarbejde på slagteriet og i fagforeningen.

Nis Tønder Thygesen efterlader sig hustruen Ritta og sønnerne Kim og Per. Til dem går vore tanker.

Ære være Nis' minde.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce