Annonce
Navne

Mindeord om Helge Blegvad Posselt

Helge Posselt. Privatfoto

Mindeord: Helge Blegvad Posselt, Ringsted, tidligere Møgeltønder er død 98 år gammel

Helge Posselt har sprunget sit sidste spring med klugestagen, over kanalerne i marsken og kan nu se tilbage på et langt liv både i grænselandet og siden i Ringsted, hvor han de sidste år boede på plejecentret Knud Lavard og dermed tæt på to af sine børn.

Han var den næstyngste ud af en søskendeflok på otte og voksede op på en af gårdene i Slotsgaden i Møgeltønder og blev født kun to år efter genforeningen i 1920. Faderen var i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig og overlevede krigen og da Helge Posselt blev født i 1922, havde glæden ved genforeningen med resten af Danmark langt fra lagt sig.

Annonce

Efter skolegangen, arbejdede Helge Posselt på fødegården i en del år og kom siden ud at tjene på Fyn og under 2. verdenskrig tjente han på en gård på Als – når turen gik til Møgeltønder, skete det selvfølgelig på skærveknuseren. Under krigen, var Helge med til at hjælpe i modstanden mod tyskernes besættelse; noget han i øvrigt aldrig berørte eller snakkede om.

Efter at have været værnepligtig i årene 1945/46, arbejdede han også i nogle måneder i brunkulslejrene i Søby, men vendte hjem til fødegården, hvor han hjalp til hos broderen Hans, der havde overtaget slægtsgården.

Gennem fælles venner, mødte han sin hustru Tove og parret blev gift i Øster Højst kirke i 1953; året efter at en del af marskjorden blev stykket fra gården i Møgeltønder og i 1952 stod Posselts nye gård færdig og fik navnet Rørvig – gården blev opført tæt på Vidåen og naboernes gårde lå alle på værfter

Her stiftede det unge par familie og drev gården med både malkekøer og grise igennem mange år. Helge og Tove Posselt fik fem børn og turen gik ofte fra gården ude i marsken til skolen i Møgeltønder eller til utallige fester i genforeningens højborg, forsamlingshuset i Møgeltønder.

Helge Posselt var vittig af natur og elskede at fortælle gode historier – og kunne i øvrigt helt oppe i sin høje alder huske mange oplevelser fra en fjern fortid i den Sønderjyske marsk. Han nåede også at opleve 100 året for Genforeningen sidste år.

Helge og Tove Posselt nåede også at se en stor del af verden og sejlede med omkring Trinidad og Tobago i Caribien ombord på en datter og svigersøns sejlbåd, mens de også besøgte både Færøerne og Grønland.

Helge Posselt efterlader sin hustru og fem børn samt deres familier.

Højtideligheden finder sted i Møgeltønder Kirke lørdag 26. juni klokken 11 – her nedsættes urnen på Møgeltønder Kirkegård.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Endelig liv i posthuset igen: Brødre er klar med ny restaurant

Annonce