Annonce
Vejen

Mindeord over Ella Jeppesen

Ella Jeppesen fra Vejen var blandt andet et kendt ansigt og repræsentant for Vejen Gymnastikforening, når der var bedsteforældredag i Vejen Hallen. Arkivfoto

Christina Cordes Andersen har sendt følgende mindeord om sin bedstemor, Ella Jeppesen:

Lørdag 1. juni, på årets første officielle sommerdag, sov min bedstemor Ella Jeppesen stille ind. Det blev slutningen på et langt liv - fyldt med det og dem, som hun valgte til og holdt af.

I et 83-årigt liv bliver det til en del. Lige fra en uddannelse som delingsfører fra Ollerup Gymnastikhøjskole til en imponerende mængde af plastikposer, som bragte hende i Guinness Rekordbog. At nævne det hele her vil være utroligt omfangsrigt, og mit mindeord skal faktisk også handle om noget helt andet, der bringer K.E Løgstrup på banen:

"Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin egen hånd. Det kan være meget lidt, en forbigående stemning, en oplagthed, man får til at visne, eller som man vækker, en lede, man uddyber eller hæver. Men det kan også være forfærdende meget, så det simpelthen står til den enkelte, om den andens liv lykkes eller ej."

Min bedstemor har påvirket og formet livet for mange mennesker gennem sit store engagement i Vejens foreningsliv – men vigtigst af alt, har hun holdt mit liv i sin hånd og sammen med min bedstefar spillet en stor rolle i, at jeg er lykkedes. Det lever ikke blot videre i mig, men også i mine egne børn, som havde lige så stor en plads i min bedstemors hjerte, som jeg havde.

Da min bedstemor tog sit sidste stille åndedrag, sad jeg ved siden af og det lille bitte pust af liv, der forlod hende, var muligvis ubetydeligt i den store sammenhæng - men af ubeskrivelig betydning for mig. Sommeren kom og min bedstemor gik. Men lyset hun efterlod bor i mig.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Kolding

Spareforslag for 20 millioner kroner: Længere pauser, mindre undervisning og dyrere SFO

Annonce