Annonce
Mindeord

Mindeord over Kai Knudsen

Skovlunds Efterskoles første bestyrelsen. Fra venstre mod højre Tage Toft, Citta Flensted, Svend Gejl, Kai Knudsen, Niels Kristian Nielsen,. Fotoet er fra 1996. Privatfoto
Annonce

Skovlund: Lørdag den 30. maj 2020 sov Kai Knudsen stille ind 90 år gammel. Mæt af dage - efter et langt, virksomt og varieret liv. Både erhvervsmæssigt og politisk.

Erhvervsmæssigt har Kai været landmand, forpagter, erhvervsvejleder, restauratør og hotelvært, sælger i et møbelfirma, redaktør og redaktionsleder.

Som 15-årig meldte Kai sig ind i Venstres Ungdom - og derefter gik det stærkt med det politiske. I løbet af de næste 25 år nåede Kai blandt meget andet at blive for mand for Venstres Ungdom i Ribe Amt, Sognerådsmedlem, Byrådsmedlem, Formand for Venstre i Ribe Amt, Amtsrådsmedlem, Folketingskandidat og Amtsborgmester

Så gik det galt. “Der var nogle ting, der løb fra mig” sagde Kai i et stort interview med JydskeVestkysten i januar 2004. Det blev måske Skovlunds held.

For Kai var Skovlund-dreng - født og opvokset på Mølbygård i 1929. Den politiske karriere blev lagt på hylden, og al Kais betydelige ”fritidsenergi” blev koncentreret om Skovlund.

Skovlund ville ikke have været, hvad Skovlund er i dag, uden Kai Knudsen. Det var bl.a. Kai, der etablerede byens fremragende lokalarkiv. Kai spillede en stor rolle i at få Ole Flensted til at etablere sin fabrik i Skovlund.

Skovlund Efterskole var Kais ide og ville aldrig være blevet til virkelighed uden Kais store indsats.

Det er på alle måder passende, at det største, konkrete minde om Kai befinder sig i krydsfeltet mellem erhvervslivet og det politiske - nemlig en holdningsbaseret efterskole. En efterskole der helt fra begyndelsen lagde vægt på det holdningsmæssige samtidig med, at de unge mennesker skulle have en god og grundig uddannelse. Det holdningsmæssige blev i første omgang formuleret under slagordet - “En Efterskole i Vestjylland med udsigt til Europa” - senere ændret til “Vi møder verden”.

Kai var også aktivt støttende, da vi i 2003 udarbejdede nyt værdigrundlag for skolen og indførte Cambridge English - som den første skole i Danmark. Et tiltag, som resulterede i at skolen i en længere periode var Danmarks absolut førende Cambridge-efterskole.

I januar 1995 (inden skolen åbnede) udtalte Kai Knudsen til JydskeVestkysten, at han gerne ville være med i det fortsatte arbejde, men at en anden skulle være formand, når skolens startede. Sådan gik det heldigvis ikke. Uden Kais rolige hånd på styrepinden, ville skolen nok aldrig være blevet en realitet, og da jeg i 2002 søgte ansættelse på Skovlund Efterskole, var Kai stadig bestyrelsesformand. Det var jeg glad for.

Vi fik et fremragende samarbejde, og selv om Kai efter kort tid valgte at gå af som formand, fortsatte han i bestyrelsen et års tid endnu. Og jeg vedblev at drage nytte af Kais store lokalkendskab, hans viden om skolen og ikke mindst hans store hjælpsomhed.

Det er nok heller ikke en tilfældighed, at det - jeg senere døbte ”pensionist-banden” - blev en realitet kort tid efter, Kai standsede som bestyrelsesformand.

Nu kom ham på skolen hver dag og sammen med de øvrige medlemmer af “pensionistbanden” lagde han et helt uvurderligt arbejde på skolen. Ingen opgave var for stor for pensionistbanden. Ingen var for lille eller for ydmyg til, at de ville påtage sig den.

Måske var det i virkeligheden i den periode, at Kais store menneskelige egenskaber viste sig. Fra at være primus motor på skolen gik han i løbet af kort tid over til at være en ulønnet medhjælper, der tog sig af selv de mindste opgaver, hvis vi bad om det.

Og ikke nok med det. Han vedblev med at være den samme imødekommende, forstående, hjælpsomme og venlige person, som jeg mødte ved min tiltrædelse på skolen. Også eleverne var glade for Kai. De kunne mærke, at han brændte for skolen. Jeg er dybt taknemlig for at have lært Kai Knudsen at kende - også som privatperson.

Må Skovlund Efterskole vedblive i lang tid fremover at være et værdigt minde over Kais store indsats i Skovlund.

Ære være Kai Knudsens minde.

Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Lone må lukke ned for bryllups-biks i tre uger: Overnatningsmuligheder på Fanø er revet væk

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Mand smed pose med kokain fra sig

Annonce