Annonce
Navne

Mindeord over Kurt Grinderslev

Esbjerg: Jydske Vestkysten har modtaget følgende mindeord fra John M. Schmidt, tidligere formand i SID Industri og 3F Esbjerg. Han døde i en alder af 77 år.

En god gammel ven er her ikke mere. Jeg modtog beskeden om, at Kurt Grinderslev var afgået ved døden i sidste uge.

Jeg kan kun huske tilbage på et godt og langt venskab med Kurt, et venskab, som desværre ebbede ud de sidste 10-15 år. Men minderne om Kurt er her stadig, og startede for mere end 45 år siden, da vi begge arbejdede på I/S Vestkraft, det store kulfyrede kraftværk på Esbjerg havn. Vi var begge specialarbejdere, Kurt var tillidsmand for 125 kollegaer.

Kurt var ikke som en rigtig tillidsmand, den der stod forrest i kampene både fagligt og politisk, men forstod at trække opgaverne i de rigtige retninger. En kunst ikke mange havde som Kurt.

Kurt var en dygtig og strategisk tillidsmand for hans kollegaer, og Kurt var vellidt for sit arbejde. Kurt havde det sociale hjerte, og alle fik den hjælp de havde brug for. En dygtig tillidsmand, som vi vidste vi ikke kunne have i al fremtid.

Efter nogle år blev Kurt valgt som kasserer for det daværende SID Industri, en udfordring Kurt gjorde godt. Her blev jeg igen kollega med Kurt, da jeg blev formand for SID Industri, en idé som Kurt havde fostret, at jeg skulle være formand, det skete tilbage i 1986. Jeg husker tilbage på en meget hektisk periode for SID Industri i 80'erne, men Kurt forstod at spille kortene rigtigt, til gavn for SID Industri.

Vi havde her flere gode år sammen, og igen var Kurt dygtig og lavede et stort arbejde både fagligt og politisk for SID Industri. Kurt var vellidt i bestyrelsen, Kurt var vellidt af SID Industris tillidsmænd, og vore mange medlemmer, men Kurt ville videre.

Kurt blev så skoleleder i AOF gennem en årrække, og fik AOF i Esbjerg sat på landkortet, og der kom mange flere aktiviteter med undervisning på mange niveauer, ideer som Kurt førte ud i livet. Da Kurt selv mente han var nået i mål med opgaven, skulle der igen prøves noget nyt.

Tilbage til SID Industri, denne gang som ansat uddannelsessekretær, med blandt andet opkvalificering af vore mange medlemmer. Igen en opgave Kurt løste på bedste vis, selv om alle ved at uddanne ufaglærte kan være svært.

Kurt havde også den opfattelse at der var alt for få folkevalgte ufaglærte i det politiske arbejde. Kurt var socialdemokrat med et stort socialt hjerte. Så der måtte ske noget på det politiske område, og Kurt foreslog, sammen med formandskabet i SID, at der blev satset på at få ufaglærte repræsenteret i Esbjerg Byråd. Øvelsen lykkedes, og Hans Erik Møller og undertegnede kom i byrådet for socialdemokraterne i 1990.

Jeg ser tilbage på et rigtig godt samarbejde med Kurt, og jeg ser også tilbage på de mange timer, vi havde i Kurt og hustruen Bennys båd, hvor det var venskabet der var i højsædet. Hvor vi var ude at fiske, dengang der var fisk i Ho Bugt.

Benny har mistet en god mand, familien har mistet et holdepunkt. Ære være Kurts minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Klimaloven får uoverskuelige følger

Selvfølgelig skal Danmark som et rigt foregangsland på mange områder tage ansvar i kampen mod klimaforandringerne og vise resten af verden, hvordan man på en balanceret måde både kan reducere CO2-udledningerne og bevare sin velstand. Men det kan vi sagtens gøre uden, at det er Enhedslistens og Alternativets oprindelige mål om de 70 procents reduktion, vi skal nå inden 2030. Partierne bag den meget brede aftale om en klimalov, der blev indgået fredag aften, burde have lyttet til de økonomiske vismænd, som mener, at en reduktion på 65 procent formentlig vil være den billigste vej til at nå det store mål, der er et CO2-neutralt samfund i 2050. Og det vel at mærke uden, at det globale klima vil tage notits af det. Forskellen mellem 65 og 70 procents reduktion ser ikke stor ud på papiret, men det er den i virkelighedens verden, når det kommer til omkostningerne for samfundet. Oven i købet er aftalen om klimaloven meget uklar på, hvad der konkret skal ske. Der er fine intentioner om, at dansk erhvervsliv skal udvikles og ikke afvikles, og at vi skal bevare et stærkt velfærdssamfund. Men hvordan? Det ved ingen reelt. Klimaloven får uoverskuelige følger for det danske samfund. Både borgere og virksomheder skal gennem en omstilling af levevis, forbrug, transport og produktion, som ikke har set sin lige i efterkrigstiden. Derfor er det positivt, at der er et så bredt flertal bag klimaloven, som kun Liberal Alliance og Nye Borgerlige ikke er med i. Det sikrer politisk stabilitet og et håb om, at den sunde fornuft undervejs kan vinde over drømmerierne. Realitetssansen er heldigvis skrevet ind nederst i aftalen. Her står der, at man for at nå 70 procentsmålet i de sidste år frem til 2030 kan tage "andre virkemidler" i brug såsom salg og annullering af CO2-kvoter. Det sker i erkendelse af, at partierne bag aftalen "ikke ønsker at være tvunget til at tage beslutninger, som kan have uhensigtsmæssige konsekvenser for det danske samfund". Sådan en gummiparagraf kan der i høj grad blive brug for.

Annonce