Annonce
Navne

Mindeord over mangeårig kirkesanger i Notmark, Anna Marie Pedersen

Anna Marie Pedersen fik i 2010 Dronningens fortjenstmedalje. Arkivfoto: Lars Bruun Nielsen

Jens Lyster, sognepræst i Notmark fra 1988-2006 skriver mindeord over forhenværende hjemmehjælper og kirkesanger i Notmark, Anna Marie Pedersen, som døde den 6. januar, 85 år gammel.

Gennem 48 år nød Notmark Sogn godt af Anna Maries skolede mezzosopran, der var uddannet af de bedste lærere på Kirkemusikskolen i Løgumkloster. Der var rift om hende som forsanger og solist på hele Als og efterhånden i mange kirker i Sønderjylland.

Kort efter at Anne Marie og hendes ægtefælle Finn var kommet til Als fra Århus, sang hun nytårsmorgen 1970 ved sin første gudstjeneste i Notmark, og 40 år senere fik hun Dronningens fortjenstmedalje i sølv for sin trofaste gerning. Over for de fire præster og seks organister, som Anna Marie nåede at virke sammen med, var hun den faste støtte, der vidste alt om skik og brug i sognet.

Annonce

Måske kom jeg i mine 18 år som Anna Maries tredje sognepræst til at drive rovdrift på hendes beredvillighed. Utallige gange indlærte og indsang Anna Marie nye salmer til søndagsgudstjenesten, og inden gudstjenesten delte hun salmerne ud som fotokopier, så menigheden lærte de bedste nye salmer, længe før de kom ind i salmebogen.

Når der var udsyngning i hjemmene efter dødsfald, medvirkede hun som kirkesanger. Hun fik udsyngningerne puttet ind imellem sit arbejde som hjemmehjælper. Hendes potentiale som solosanger inspirerede til vores tilbud om urnenedsættelse søndag formiddag i forlængelse af gudstjenesten. Så gik Anna Marie og præsten sammen med de pårørende ud til graven og satte urnen ned, præsten bad fadervor og lyste velsignelsen, og Anna Marie sang Svein Ellingsens salme "Nu er livet gemt hos Gud". Den skik indførte vi, mange år før Ellingsens salme kom i salmebogen.

Anna Marie kom tit til at sætte dagsordenen, så hendes smukke stemme kunne glæde så mange som muligt. Jeg så det som mit privilegium, at hun var inden for rækkevidde. Sammen med organisten turnerede vi rundt i Sønderjylland med salmesangsaftener. Særligt husker jeg en aften i Ribe Domkirke. I Nachspielet bagefter hos domprovsten fik vi at vide, at de i Ribe havde været lidt betænkelige ved, at en landsbypræst fra Als kom slæbende med sin organist og kirkesanger. Ville de ikke falde uhjælpeligt igennem? Men så snart Anna Marie opløftede sin stemme under katedralens hvælvinger forsvandt betænkelighederne. Den landsbykirkesanger var i særklasse.

Anna Marie var her og der og alle vegne. I pensionistforeningen var Anna Marie et aktiv, både til de månedlige andagter og ved den årlige pensionistudflugt gennem Nørreskoven på vej til søndagsgudstjeneste. Undertiden nåede vi først frem til kirken med nogen forsinkelse, men gudstjenesten kunne ikke begynde, eftersom både organisten, kirkesangeren og præsten var med på turen.

Beretningen 2. påskedag om Maria Magdalene ude ved den tomme grav blev i Notmark Kirke gjort yderligere til en oplevelse, ved at Anna Marie som motet sang Brorsons Magdalene-vise "Hvorledes går det her?" til en vidunderlig harboøremelodi. Det blev en fast solotradition 2. påskedag.

Når det offentlige tager afsked med en skattet person, plejer der at vanke gavmilde fratrædelsesordninger. Folkekirken nøjes med at udstede veksler på evigheden til sine trofaste tjenere. Mon ikke Anna Marie i evigheden vil få en særlig bonus og blive optaget i serafernes prestigefyldte kor? Så vil hun hurtigt lære seraferne at synge Brorsons sange om Maria Magdalene og "Den store hvide flok" på den norske melodi.

Anna Maries ægtefælle Finn døde i 2016. Deres datter Helle bor i London, og sønnen Steen bor i Høgild ved Herning. Efter en hjerneblødning flyttede Anna Marie for nylig på et plejehjem i nærheden af Steen og hans familie, hvor hun døde helligtrekongersdag. Hun bliver bisat i Rind Kirke den 15. januar.

Annonce
Navne For abonnenter

Begravelser og bisættelser i Syd- og Sønderjylland

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Poul har den livstruende kræft, som kun rammer mænd: Dødsangst er ikke noget vi mænd taler om

Kultur For abonnenter

Lars bor i et hus med en helt særlig historie: Fra sin altan har han en unik udsigt over hele Kolding

Erhverv For abonnenter

Så er den gal igen: Grillkiosk får bøde for indtørret kødsaft, fedtperler og seks kolde pølser med en afløbsslange henover

Haderslev

Risiko for spredning: Fyrrum står i flammer på landejendom

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Erhverv For abonnenter

Travl erhvervsmand fik stor sponsoraftale i hus: Hjertet banker for fodboldklub

Navne For abonnenter

Begravelser og bisættelser i Syd- og Sønderjylland

Sydjylland For abonnenter

Jeg skød en impala på min 14-års fødselsdag: Det kunne have været mig, der var endt som en sag hos kommunen

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Varde For abonnenter

Trafikplaner for millioner i Blåvand holder for rødt lys - er først færdig i 2025

Billund For abonnenter

Maskinfabrik vokser: Snart breder virksomheden sig over 2000 kvadratmeter

Haderslev

Sammen mod ensomhed: For Anette, Jonna og Steen er mandag verdens bedste dag

Annonce