Annonce
Sønderjylland

Mindretal i fælles bekymring: Grænsen bør åbnes for alle, der bor i grænselandet

Hinrich Jürgensen, formand for det tyske mindretal, er med i appellen om at åbne grænsen mellem Danmark og Tyskland for alle, der bor i grænselandet. Arkivfoto: Karin Riggelsen, der Nordschleswiger
I en fælles erklæring hilser det danske og det tyske mindretal det velkomment, at der nu kan være udsigt til turisme hen over grænsen. Men de efterlyser flere lempelser.

Grænselandet: - Vi hilser det velkomment, at den danske regering er villig til at åbne grænsen for tyske turister og udvide personkredsen, som kan få et anerkendelsesværdig formål i Danmark. Efter at den tyske regering har erklæret sig parat til at åbne den dansk-tyske grænse, er det vigtigt at sende et positivt signal og sige ja til håndsrækningen. Sådan lyder det i en fælles pressemeddelelse fra det danske mindretal i Sydslesvig og det tyske mindretal i Sønderjylland.

Erklæringen er underskrevet af formanden for Sydslesvigsk Forening, Gitte Hougaard Werner, formanden for Bund Deutscher Nordschleswiger, Hinrich Jürgensen samt formændene for henholdsvis Sydslesvigsk Vælgerforening og Slesvigsk Parti, Flemming Meyer og Carsten Leth Schmidt.

Mindretallene er dog fortsat bekymrede.

- Grænselukningen var et nødvendigt skridt i krisens første fase, som vi har understøttet. Men den har store negative konsekvenser for grænselandet, både menneskeligt, kulturelt og økonomisk, idet regionen er kendetegnet ved de mange tætte bånd, der er knyttet på tværs af grænsen. Især begge nationale mindretal har selvsagt tætte forbindelser hen over grænsen, som nu ligger brak, konstaterer mindretallene.

Annonce

Bittert tidspunkt

De henviser til, at det er særligt bittert, at begivenhederne falder sammen med 100 året for grænsedragningen og det dansk-tyske venskabsår.

- Når både Danmark og Tyskland på grund af den gode udvikling af smittetrykket i deres respektive lande genåbner deres samfund, vil vi gerne henvise til, at smittetrykket i region Sønderjylland-Schleswig på begge sider af grænsen ligger langt under gennemsnittet i Danmark og Tyskland. På den baggrund mener vi, at det er forsvarligt at genåbne grænsen for alle grænselandets beboere inklusiv mindretallene. Det ville være meget trist, hvis der opstår det indtryk, at turisterne er vigtigere end mindretallenes og grænseregionens tarv, hedder det i pressemeddelelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Natteravnen er i fare for at uddø lokalt

112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Annonce