Annonce
Nordtyskland

Mindretal kan forandre sig meget voldsomt

Husum Skole er en af de godt 40 danske skoler, der ligger fordelt i hele Sydslesvig. Foto: Tim Riediger.
Samfundet forandrer sig. Det samme gør medlemmerne af det danske mindretal. Derfor kan nye måder at arbejde på blive nødvendige, viser ny rapport.
Annonce

FLENSBORG: Onsdag landede den ventede rapport, der foreslår nye måder at skrue det danske mindretal sammen rent organisatorisk på. Rapporten er udarbejdet af mindretallets ni forvaltningschefer, og den præsenterer fire vidtgående og radikalt anderledes scenarier. I det første scenarie lægger forvaltningscheferne op til, at nogle af organisationerne sammenlægges. Det andet omfatter et styrket, demokratisk samråd med kompetence til at træffe beslutninger på vegne af hele mindretallet. I det tredje foreslås oprettelsen af et Sydslesvigsk Råd og slutteligt i det fjerde scenarie foreslås dannelsen af et parlament med tilhørende centralforvaltning.

I skolerne finder man forældre, der ser fordele i at vælge skolen, men ikke føler sig forpligtet over for det danske mindretal.

Fra rapporten.

Annonce

Bliver udtyndet

Nytænkningen er nødvendig, fordi det danske mindretal står over for en række udfordringer, der bunder i samfundsmæssige forandringer, lyder det i rapporten. Digitalisering fremhæves som en udfordring. Skoler og forsamlingshuse som ramme for fysiske fællesskaber udskiftes til fordel for digitale fællesskaber. Desuden »shopper« borgerne mellem mindretallets tilbud på samme måde, som forbrugeren hiver de varer ned fra hylderne, som de har brug for netop den dag. Det går ud over forpligtelsen over for fællesskabet og gør det sværere at finde folk, der eksempelvis vil engagere sig i SSF's lokale bestyrelser.

Det betyder også, at medlemmerne af mindretallet er en mangfoldig og broget gruppe. Man finder medlemmer, der føler sig som sydslesviger helt ned i marven. Man finder også fodboldspilleren i den danske klub, der udelukkende er i klubben for idrættens skyld og ikke deler en tilknytning til mindretallet i øvrigt. I skolerne finder man ligeledes forældre, der ser fordele i at vælge skolen, men ikke føler sig forpligtet over for det danske mindretal. De er med til at udtynde mindretallet.

Annonce

Debat om åbenhed

- Også her er spørgsmålet, med hvor stor en grad af åbenhed og brogethed et mindretal vil kunne overleve uden at løbe risiko for at blive udvandet, lyder det i rapporten.

Rapporten peger ligeledes på, at det er nødvendigt, at der i dag skal kæmpes for at oplyse bredt om mindretallet i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

100 år siden Genforeningen: En stor dag for Sønderjylland, Danmark og Verden

Annonce