Annonce
Vejen

- Mine tatoveringer minder mig om min daglige kamp

Louise fra Skodborg har haft en til tider hård opvækst. Hun finder en styrke i de ord, der nu pryder hendes krop. Foto: Jacob Schultz
35-årige Louise Graasbøll har en bipolar lidelse - en alvorlig psykisk sygdom, som på mange måder har mærket hende for livet. Med sine mange tatoveringer sætter hun selv mærker på kroppen. Især når hun er i en manisk periode.
Annonce

SKODBORG: Da jeg banker på døren til det lille parcelhus på Præstevænget i Skodborg, hvor Louise Graasbøll bor med sine to børn, Jacob og Lærke, er jeg ikke klar over, at jeg en times tid senere siger farvel med en barsk historie på blokken.

For bag Louise Graasbølls tatoveringer er fortællingen om en ung pige, der har haft - og stadig har - sine kampe at udkæmpe.

- Jeg har haft en hård opvækst som skilsmissebarn og datter af en alkoholisk mor. Som 17-årig kom jeg i familiepleje, men allerede som 14-årig røg jeg ind i det psykiatriske system, fortæller hun.

I næsten 20 år fik hun behandling for en depression, og hun har også fået stillet diagnosen personlighedsforstyrrelse.

Først for halvandet år siden, efter mange års kamp med systemet, fik hun den rigtige diagnose stillet: Bipolar lidelse.

- Ja og vi fandt ud af, at medicinen, Louise har taget i så mange år, faktisk har været ligesom at smide benzin på bålet. Det må slet ikke ordineres til patienter med en bipolar lidelse, indskyder eksmanden Peter Graasbøll, der sidder med ved bordet.

Jeg ved jo godt, jeg ikke er nem at leve sammen med. Men selvom jeg har en masse lig i lasten, vil jeg jo gerne elskes for den, jeg er - uanset, hvor skør jeg er.

Louise Nissen

Annonce

Sygdom kostede ægteskabet

Parret har kendt hinanden i 15 år, og nåede at fejre otte års bryllupsdag, inden sygdommen skilte dem ad. Alligevel ses de ofte og rejser også på ferie sammen, og netop på grund af deres gode venskab, så er Peter med til snakken som nærmeste pårørende.

- Det har da ikke været nemt, og er det stadig ikke. Men det er dejligt, at Louise endelig har fået stillet den rigtige diagnose. Det har vi kæmpet for i lang tid, siger han.

Den første tatovering fik Louise lavet for fem år siden. Det er tre sammensatte hjerter, der symboliserer Peter og børnene.

Den næste er den første i en række citater, der pryder Louises krop:

"What doesn't kill you, makes you stronger."

- Den fik jeg lavet for at huske mig selv på, at man bliver stærkere af det, man oplever, forklarer Louise.

Det næste citat er endnu et opråb: "Love me for who I am."

- Jeg ved jo godt, jeg ikke er nem at leve sammen med. Men selvom jeg har en masse lig i lasten, vil jeg jo gerne elskes for den, jeg er - uanset hvor skør jeg er, fortsætter hun.

I 2009 mistede Louise sin mor, der i en alder af 53 år, faldt om med en udposning på en pulsåre.

- Vi havde lige fortalt hende, at hun skulle være mormor. Det var en rigtig hård periode. Hun havde et yndlingscitat: "Kæmp for alt, hvad du har kært, dø om så det gælder, da er livet ej så svært, døden ikke heller". Så til minde om hende, har jeg fået det tatoveret, siger Louise.

Annonce

Prøver at se fremad

Det sidste citat er blot ni måneder gammel og er igen på engelsk:

"Inhale the future - exhale the past."

- Jeg har gjort nogle ting i min fortid, som jeg ikke er så stolt af. Jeg prøver at se fremad og ikke hænge fast i fortiden, og derfor er alle mine tatoveringer et synligt bevis og en fortælling om min daglige kamp, fortæller Louise.

For det er en daglig kamp at have en så alvorlig psykisk sygdom.

- Der skal ikke meget uro til, før der er et anfald under opsejling. Min hverdag skal være struktureret og der skal ikke være for mange udskejelser, men samtidig er det vigtigt for mig, at sygdommen ikke fylder det hele. Den er en del af mig, men ikke hele mig, fortsætter hun.

Hvad er bipolar lidelse?

Bipolar lidelse kendetegnes ved, at der er forstyrrelser i stemningsleje og aktivitetsniveau, hvor der forekommer både maniske og depressive episoder. Under en mani vil man føle, at stemningslejet, uden grund, er forhøjet og kan variere fra ubekymret jovialitet til ustyrlig overstadighed. Opstemtheden ledsages af forøget energi med hyperaktivitet, som påvirker dagliglivsfunktionerne negativt i udtalt grad, både på det sociale-, arbejdsmæssige- og personlige plan. Ved depression vil man føle sig trist og nedtrykt. Man har nedsat energi og aktivitetsniveau, og evnen til at glæde sig og føle interesse er nedsat.

Annonce

Tabte 30 kilo

Udover sin psykiske lidelse har Louise i mange år døjet med psoriasisgigt. For et par år siden fik hun at vide, at gigthospitalet ikke kunne gøre mere.

- Det ville jeg ikke acceptere, så jeg startede med at købe et løbebånd. Til at starte med var det et rent smertehelvede, men jeg kom stille og roligt i gang og udvidede det med træning i fitnesscenter og ændrede også min kost. I dag har jeg tabt mig 30 kilo, og gigten kan jeg holde helt nede, siger Louise Nissen.

Træningen er også blevet et vigtigt element i forhold til hendes sygdom.

- Det fik jeg rigtig at mærke her under coronaen, da de lukkede fitnesscentrene ned. Jeg skal helst afsted fem-syv gange om ugen. Jeg forsøgte at gå lange ture, men det giver mig ikke det samme. Min gigt blussede også op igen, men nu er jeg kommet i gang igen. Det er virkelig dejligt, siger hun.

Louise er tilknyttet psykiatrien i Esbjerg, men i følge reglerne skal hendes behandlingsforløb afsluttes sidst i juli måned.

- Så skal jeg tilbage til egen læge, det frygter jeg lidt. Jeg er lidt bange for, at jeg så kommer til at skulle starte helt forfra på et tidspunkt - det ville have været rart at kunne fortsætte forløbet, forklarer hun.

Bipolar lidelse er en arvelig sygdom, og Louise har arvet den fra et familiemedlem.

- Det er en stor mundfuld - jeg vil jo ønske, jeg kunne være ligesom alle andre, siger Louise eftertænksomt.

Louise og eksmanden Peter Graasbøll er stadig bedste venner, og det nyder børnene Jacob og Lærke. Foto: Jacob Schultz
Louises første tatovering symboliserer Peter, Jacob og Lærke. Foto: Jacob Schultz
Love me for who I am er et enkelt opråb om, at hun gerne vil elskes for den hun er. Foto: Jacob Schultz
Dette citat var Louises mors yndlingscitat. Foto: Jacob Schultz
Dette citat skal minde Louise om at lade med at hænge fast i fortiden og se fremad. Foto: Jacob Schultz
Louises mor Karen døde i 2009 og flettet sammen med børnenes navne. Foto: Jacob Schultz
Over fire weekender i juli bringer vi en serie, hvor fire kvinder og fire mænd fortæller historien bag deres tatoveringer.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Nordtyskland

Risikerer fængsel: Tysk familiefar tog på McDonalds, selv om han vidste, han var smittet

Trekantområdet

Gode forhold og næsten ingen kø: Flere hundrede er allerede blevet testet for covid-19 i MesseC

Annonce