Annonce
Livsstil

Mini fra Ribe fik den store spa-tur hos Simone

Der er tid til lidt hyggesnak med kunden, mens der arbejdes i Degn's Hundesalon ved Øster Åbølling. Hundefrisør Simone Degn har et naturligt og afslappet samspil med sine kunder, og der er aldrig ballade. Foto: Heidi Bjerre-Christensen.
I fire år har Simone Degn klippet firbenede kunder fra Ribe-Vejen-Tønder området i sin hundesalon ved Øster Åbølling. Hun er en fagudlært hundefrisør og livslang dyreven med et naturligt tag på selv de hunde, der ikke bryder sig om at komme i bad og få ordnet pels.

Det er blot anden gang, fire-årige Mini fra Ribe er kunde i Degn's Hundesalon på Sandbjergvej tæt ved Øster Åbølling, men den både kærlige og kloge familiehund af racen Keeshond har for længst etableret en fin kemi med faguddannet hundefrisør Simone Degn Sørensen.

Det er godt det samme, for hele turen med grov-klip, bad, blower, føn, gennem-børstning af Minis medfødte to-lags pelsfrakke, fin-klip og pedicure tager minimum to timer, så der skal en anelse tålmodighed til denne søndag morgen, hvor Mini er første kunde i forretningen.

- Det er en race, der skal have pelsen ordnet til bunds i hvert fald forår og efterår, men helst hver fjerde måned, fortæller Simone Degn, der siden 1. april 2017, hvor hun blev udlært hundefrisør efter tre års mesterlære i en hundesalon i Kolding, har haft en tætpakket arbejdsdag med kunder fra især Tønder, Vejen og Ribe.

Annonce

Hver hunde-kunde er sirligt indført i et kartotek, hvor der er foto og optegnelser som alder og race, men også lidt om adfærd. Ved Mini står der eksempelvis, at hun er "sød og dygtig", mens der om en anden kan stå "sur ved forbenene" som en påmindelse om, hvad den firbenede kunde er knap så begejstret for. Eller atter andre ting, der er nyttige at huske på, når man er i så tæt kontakt med hundene, som Simone Degn er.

Hver pels sin børste - det er ikke ligegyldigt, hvilken slags, der bliver brugt til hvilken pels. MIni tager hele skønhedsbehandlingen med ophøjet ro. Foto: Heidi Bjerre-Christensen.

Langt de fleste små-særheder husker Simone Degn dog sagtens fra gang til gang. Alle faguddannede hundefrisører i Landsforeningen for Hundesoignering i Danmark får foruden klippe- og trimme-teknikker, også undervisning i hundens anatomi og adfærd og ved, hvordan hundene skal behandles. De kan endda yde førstehjælp på en hund, hvis den skulle blive dårlig.

For Simone Degn falder det meste dog naturligt:

- Inden jeg uddannede mig til hundefrisør, arbejdede jeg på en hundepension i mange år, og jeg er vokset op med, at min far i årevis trænet schæferhunde. Jeg tog grundforløbet af landmandsuddannelsen, inden jeg gik i mesterlære som hundefrisør, så dyr har altid været min verden, konstaterer Simone Degn, mens hun arbejder og ind i mellem småsnakker med Mini, der kun én gang giver en protest-lyd fra sig, da kammen møder en særlig genstridig knude i under-ulden.

Kasper siger farvel til mor og far, der får de næste par timer til at gå med hygge inde i Ribe, mens Kasper selv skal i bad og klippes. Foto: Heidi Bjerre-Christensen.

Simone Degn er aldrig blevet bidt, og i flokken af kunder har hun endda nu tre hunde, der tidligere måtte lægges i narkose, når de skulle have pelsen ordnet. Nu er der ingen problemer, og den sidste har endda for længst smidt mundkurven, når den skal under kærlig behandling hos Simone Degn, der mener, at det langt hen ad vejen handler om tilgang og håndtering - at hundefrisøren naturligt tager føringen.

Ofte møder hun også folk, der ikke magter selv at vaske hunden derhjemme under bruseren, fordi der er bøvl hver gang, men det mærker Simone Degn intet til, når hun står med den firbenede ballademager:

- Her accepterer hundene det fuldkommen - jeg gør bare tingene, som om det var den naturligste ting af verden, og så er der ingen vrøvl. Jeg spørger jo heller ikke min datter, om hun vil have børstet tænder - det er bare noget, vi gør, og så er den ikke længere, smiler Simone Degn, inden hun går i gang med at fjerne den ekstra pels mellem Minis poter:

- Bliver der først en filtret klump mellem poterne, så vil det føles, ligesom når vi andre har en sten i skoen, indskyder hun.

Så er Kasper klar til afhentning - han står skarpt i sin klipning, og man kan blandt andet se, hvordan han har fået pufferne på sine ben frisket op. Privatfoto.

Kunderne i Degn's Hundesalon er snart sagt alle racer - der er dog ingen mynder eller Grand Danois iblandt - og skulle der dukke en race op, hun rent klippe-mæssigt ikke kender så godt, så er andre hundefrisør-kolleger altid behjælpelige med råd.

Keeshond'en Mini er dog ikke en af de sjældne i Degn's hundesalon. Faktisk er der to andre kunder af samme race, og ellers er de mest almindelige racer i hundesalonen Golden Retrievere, forskellige typer jagthunde, puddel, labradoodler og coton de Tuléarde'er (bomuldshunde) og Shih Tzu'er.

Nybadet og nyklippet og en pedicure - livet er godt. Mini promenerer her i haven med hundefrisør Simone Degn, inden hun bliver afhentet. Foto: Heidi Bjerre-Christensen.

Da Mini er ved at være færdig med sin helt store spa-tur, kommer hun ned på gulvet, så Simone Degn kan se pelsen falde naturligt og inspicere sin klipning nærmere.

Derefter står den på en tiltrængt tisse-tur i haven, inden næste kunde i rækken - puddelen Kasper fra Tønder-området - er klar til at få bad og klip.

Der er til en god sweater i al den uld, som Mini har mistet under skønhedsbehandlingen i Degn's Hundesalon. Ulden flyver gennem luftet og sætter sig overalt - inklusive i munden på Simone Degn, mens hun taler med Mini. Foto: Heidi Bjerre-Christensen.
Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Kan jeg sidde i uskiftet bo?

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Haderslev

Byens nye Lions Club er for både mænd og kvinder: Nu skal der chartres nye medlemmer

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

EfB

Mathias Kristensen om sine fem seniorår med nedrykninger, bronzemedalje og 12 cheftrænere: - Det er helt til grin, at det har været så kaotisk

Sønderborg For abonnenter

Endnu et sort år for Niko-Servodan: Men lyset er på vej tilbage

Haderslev

Kvinde bremsede for gæs på Omkørselsvejen og endte i trafikuheld

Annonce