Annonce
Kolding

Miniputten mellem mikrobryggerier kan prale med hjemmedyrket malt

Johannes Karstoft og Philip Hulgaard (th) har kendt hinanden siden folkeskolen, og de har begge en passion for en god øl. For et halvt år siden åbnede de Bryggeriet Åben, og nu har de netop fået leveret første sending malt, der er fremstillet på byg fra nabomarken. Arkivfoto: John Randeris

Bryggeriet Åben, der blev etableret i sommer, har som et af de eneste danske mikrobryggerier sin egen hjemmedyrkede malt.

Kolding: Byggen har groet cirka 100 meter fra de kar, hvor Bryggeriet Åben nu bruger råvaren i ølproduktionen.

Mikrobryggeriet er et hobbyprojekt i den mere seriøse afdeling mellem de to kammerater Johannes Karstoft og Philip Hulgaard. Philip arbejder halvtid i et iværksætterhus i København, og Johannes er fuldtidslandmand og har dyrket byggen på markerne klos op ad bryggeriet, der ligger på Birkemosevej.

- Den er en større proces at lave malt af byg, og her har vi fået hjælp af bryggeriet Fuglsang. Det er normalt ikke noget, bryggeriet gør så meget i. Men de synes, det er lidt sjovt, fordi vi er så små, og marken lå lige uden for bryggeriet, siger Philip Hulgaard, der er brygmesteren.

Annonce

- Vi er kommet rigtig pænt fra land. Vi er fortsat et lille bryggeri. Vi laver cirka 2000 liter om måneden. Det er ikke særlig meget. Vi er i miniput-ligaen. Men vi troede, der ville gå år, før vi kom så langt ud, som vi allerede er kommet.

Philip Hulgaard, brygmester i Bryggeriet Åben
Bryggeriet Åben har netop fået leveret første sending malt, der er fremstillet af byg fra nabomarken, som er dyrket Johannes Karstoft (billedet). Foto: Bryggeriet Åben

100 procent lokalt

- Det er lidt sjovt, at vi ved, at malten kommer fra nabomarken. Det er lidt ligesom inden for vin, hvor man taler om terroir, altså hvordan er jordbunden og skråningen. Det er lidt noget andet med øl. Her er det ikke kun kornet, der bidrager med smag. Der er også humle og gær, men det er lidt specielt, at vi har vores eget hjemmedyrkede malt, siger Philip Hulgaard.

Den lokale malt bliver en slags basismalt, men for at få de rigtige smagsnuancer vil man supplere med andre typer malt. På længere sigt håber man også at dyrke sin egen humle, så øllet er 100 procent brygget på hjemmelavede råvarer.

- Vi vil gerne lave frugtige øl, og det kræver et lidt varmere klima end det danske, når man skal dyrke humle. Men det skal prøves, så vi kan sige, at vi har en øl, der er lavet på råvarer, der er dyrket indenfor 100 meter af bryggeriet, siger Philip Hulgaard.

Pænt fra land

Bryggeriet er kommet fint fra start og har siden opstarten leveret øl til blandt andet Den Engelske Pub i Kolding, hvor bryggeriet har en fast hane. Men derudover leverer bryggeriet fustager til en god håndfuld barer i blandt andet København og Aarhus, men også i en række mindre byer.

- Vi er kommet rigtig pænt fra land. Vi er fortsat et lille bryggeri. Vi laver cirka 2000 liter om måneden. Det er ikke særlig meget. Vi er i miniput-ligaen. Men vi troede, der ville gå år, før vi kom så langt ud, som vi allerede er kommet. Det er det, jeg hæfter mig ved. Der er stor interesse for bryggeriet, og det er glædeligt, sige Philip Hulgaard.

Interessen betyder, at bryggeriet har udnyttet kapaciteten fuldt ud i starten, og i december købte bryggeriet to nye tanke for at få mere kapacitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce