Annonce
Kolding

Miniputten mellem mikrobryggerier kan prale med hjemmedyrket malt

Johannes Karstoft og Philip Hulgaard (th) har kendt hinanden siden folkeskolen, og de har begge en passion for en god øl. For et halvt år siden åbnede de Bryggeriet Åben, og nu har de netop fået leveret første sending malt, der er fremstillet på byg fra nabomarken. Arkivfoto: John Randeris

Bryggeriet Åben, der blev etableret i sommer, har som et af de eneste danske mikrobryggerier sin egen hjemmedyrkede malt.

Kolding: Byggen har groet cirka 100 meter fra de kar, hvor Bryggeriet Åben nu bruger råvaren i ølproduktionen.

Mikrobryggeriet er et hobbyprojekt i den mere seriøse afdeling mellem de to kammerater Johannes Karstoft og Philip Hulgaard. Philip arbejder halvtid i et iværksætterhus i København, og Johannes er fuldtidslandmand og har dyrket byggen på markerne klos op ad bryggeriet, der ligger på Birkemosevej.

- Den er en større proces at lave malt af byg, og her har vi fået hjælp af bryggeriet Fuglsang. Det er normalt ikke noget, bryggeriet gør så meget i. Men de synes, det er lidt sjovt, fordi vi er så små, og marken lå lige uden for bryggeriet, siger Philip Hulgaard, der er brygmesteren.

Annonce

- Vi er kommet rigtig pænt fra land. Vi er fortsat et lille bryggeri. Vi laver cirka 2000 liter om måneden. Det er ikke særlig meget. Vi er i miniput-ligaen. Men vi troede, der ville gå år, før vi kom så langt ud, som vi allerede er kommet.

Philip Hulgaard, brygmester i Bryggeriet Åben
Bryggeriet Åben har netop fået leveret første sending malt, der er fremstillet af byg fra nabomarken, som er dyrket Johannes Karstoft (billedet). Foto: Bryggeriet Åben

100 procent lokalt

- Det er lidt sjovt, at vi ved, at malten kommer fra nabomarken. Det er lidt ligesom inden for vin, hvor man taler om terroir, altså hvordan er jordbunden og skråningen. Det er lidt noget andet med øl. Her er det ikke kun kornet, der bidrager med smag. Der er også humle og gær, men det er lidt specielt, at vi har vores eget hjemmedyrkede malt, siger Philip Hulgaard.

Den lokale malt bliver en slags basismalt, men for at få de rigtige smagsnuancer vil man supplere med andre typer malt. På længere sigt håber man også at dyrke sin egen humle, så øllet er 100 procent brygget på hjemmelavede råvarer.

- Vi vil gerne lave frugtige øl, og det kræver et lidt varmere klima end det danske, når man skal dyrke humle. Men det skal prøves, så vi kan sige, at vi har en øl, der er lavet på råvarer, der er dyrket indenfor 100 meter af bryggeriet, siger Philip Hulgaard.

Pænt fra land

Bryggeriet er kommet fint fra start og har siden opstarten leveret øl til blandt andet Den Engelske Pub i Kolding, hvor bryggeriet har en fast hane. Men derudover leverer bryggeriet fustager til en god håndfuld barer i blandt andet København og Aarhus, men også i en række mindre byer.

- Vi er kommet rigtig pænt fra land. Vi er fortsat et lille bryggeri. Vi laver cirka 2000 liter om måneden. Det er ikke særlig meget. Vi er i miniput-ligaen. Men vi troede, der ville gå år, før vi kom så langt ud, som vi allerede er kommet. Det er det, jeg hæfter mig ved. Der er stor interesse for bryggeriet, og det er glædeligt, sige Philip Hulgaard.

Interessen betyder, at bryggeriet har udnyttet kapaciteten fuldt ud i starten, og i december købte bryggeriet to nye tanke for at få mere kapacitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce