Annonce
Danmark

Minisiloer mindsker madspild i Uganda

Lufttætte tønder og sække er enkle midler til at beskytte fødevarer fra at gå til spilde for på den måde at hjælpe flere ud af fattigdom. Her er vi i Burundi. Foto: Hugh Rutherford/WFP
I Uganda lukker en lavpraktisk løsning nu mus og mug ude, så de ikke kan mæske sig i majs og andre madvarer. Det skal være med til at mindske sult og fattigdom.

Madspild: Småbønder i Uganda er begyndt at bruge en ny måde til at opbevare deres høst i længere tid, så den ikke går til spilde og kan give en bedre indkomst. Det sker blandt andet ved, at de investerer i en slags ”minisiloer”, der egentlig bare er nogle store blå plastiktønder, der kan lukkes helt tæt til, så hverken mus, insekter eller fugt kan ødelægge majs og andre afgrøder.

De små siloer er en del af et projekt i samarbejde med Verdensfødevareorganisationen, WFP, der har designet minisiloerne og sælger dem med tilskud, så de er til at betale for de ofte fattige bønder.

Meget går tabt

Projektet skal være med til at løse det problem, at småbønder i nogle udviklingslande regelmæssigt mister omkring 40 procent af deres høst alene af den grund, at de ikke kan opbevare fødevarerne sikkert, til de skal sælges.

Det betyder ikke bare, at der er mindre mad i områder, der plages af sult, men også, at de fattige småbønders indkomst bliver meget svingende og usikker.

Når de lige har høstet, er de nødt til at sælge så meget som muligt så hurtigt som muligt, inden høsten bliver dårlig. Det trykker priserne ned og giver en langt ringere indkomst. Når høsten så er solgt, er der ikke mange indtægter før næste høst - selvom der pludselig kommer uventede udgifter.

Annonce

Mad året rundt

Derfor er det en stor fordel, hvis høsten kan gemmes og sælges på det rigtige tidspunkt. Både for bønderne, der opnår langt bedre pris, og for lokalsamfundet, der får mere jævn adgang til at købe mad året rundt, og til mere stabile priser.

I alt 93.000 småbønder har investeret i siloerne, og resultatet har ifølge WFP været, at bønderne har mindsket madspildet med op til 98 procent og tredoblet deres årlige indkomst.

Projektet fra Uganda skal nu udbredes til seks andre afrikanske lande (Burkina Faso, Tanzania, Zambia, Burundi, Niger og Rwanda), og yderligere syv lande er i gang med at forberede at bruge samme model.


Småbønder i nogle udviklingslande mister omkring 40 procent af deres høst alene af den grund, at de ikke kan opbevare fødevarerne sikkert.

Fra artiklen
Annonce
Annonce
EfB

JV erfarer: Målmand er færdig hos EfB, der har mulig hollandsk afløser til prøvetræning

Sydjylland For abonnenter

Elever tog kvælertag, uddelte blå mærker og sparkede Charlotte: Alligevel fortsætter hun som speciallærer

Aabenraa

Hjulspin og ræs skræmmer turisterne væk fra lystbådehavnen: Nu vil du oftere støde på politiet i området

Sønderborg

Nanna er ny på JydskeVestkysten: Vil fortælle grønne historier

Haderslev For abonnenter

Offer for knivstik flygtede gennem Knud-Eriks lejlighed: Det hele var ret chokerende

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Danmark

Løvkvist: Venstre er godt i gang med at hugge lemmerne af sig selv

Sydjylland

Tommy Ahlers stopper i Folketinget: For meget spil og for få visioner

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Erhverv

Skal du ud og spise i Flensborg? Flere restauranter kræver stadig test, selvom myndighederne har lempet reglerne

Haderslev For abonnenter

Dødsulykke: Frontalt sammenstød skete i den dræbtes side

Tønder For abonnenter

Fra Moldova med kærlighed: Alina og Denis er flyttet ind i et nedbrændt hus, og nu stiller hun op til kommunalvalg

Annonce