Annonce
Sydjylland

Minister: Afvisende læger lader patienterne i stikken

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har givet grønt lys for en forsøgsordning, der åbner for forsøg med dyrkning af medicinsk cannabis. Hun kritiserer de læger, som afviser at ordinere cannabis til patienterne. Arkivfoto: Scanpix/Henning Bagger

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby opfordrer læger, som er skeptiske eller usikre på medicinsk cannabis, til at henvise til andre læger. Dem, der blot afviser patienterne, lader borgerne i stikken, mener ministeren.

Politik: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) sender bolden tilbage på lægernes banehalvdel, når det drejer sig om at give patienter mulighed for at få medicinsk cannabis. Mange læger afviser at udskrive recepter på cannabis, fordi de er usikre på konsekvenserne. Men dermed lader lægerne patienterne i stikken, lyder kritikken tilbage fra sundhedsministeren.

- Problemet er, hvis man svigter patienterne, fordi man ideologisk er imod medicinsk cannabis. Hvis man ikke er fagligt inde i området, så må man som læge henvise patienten til kolleger, som er det.

Men det er vel ikke nødvendigvis på grund af ideologi, men nærmere fordi de fagligt set ikke føler, der er viden nok på området, til at de tør udskrive medicinsk cannabis?

- Der kan være patienter, hvor man er i tvivl, og det beror så på en konkret vurdering af patienten. Men vi hører, at mange patienter siger, at de får klart nej, når de vil tale med lægen om medicinsk cannabis. Og der mener jeg, at lægen har en klar forpligtelse til at henvise til de læger, der har en dybere indsigt på området.

Annonce

Nye metoder

Spørgsmålet er vel også, om I som politikere skulle have sagt god for denne ordning, når der ikke er nok viden på området?

- Det er jeg dybt, dybt uenig i. Når vi generelt oplever, at det, vi gør i morgen, er bedre, end det vi gjorde i går, så er det, fordi vi hele tester nye metoder og eksperimenter, siger ministeren og nævner Kræftplan 4 som eksempel.

- Politikere skal på patienternes vegne være gode til at prøve nye ting. Hvad angår cannabis har det hidtil været overladt til det illegale marked, og det synes jeg ikke er rimeligt. Vi har patienter med store smerter, der ikke får hjælp. Vi har en forpligtelse over for dem. Jeg er ikke enig i, at det kan vente i 10-20 år. Der findes ikke lige nu et vidundermiddel, der løser alle problemer, mener Ellen Trane Nørby.

Hun understreger, at der sagtens kan være situationer, hvor læger med god grund afviser at give patienter cannabis. - Det vigtige er, at der forud sker en lægefaglig vurdering, hvorvidt det er hensigtsmæssigt for den pågældende patient at få medicinsk cannabis, siger Ellen Trane Nørby.

Dansk Selskab for Almen Medicin har understreget, at lægernes holdning ikke skyldes ideologi, men at de af faglige årsager ikke mener, at cannabis hører hjemme hos alle Danmarks læger.

- Det er ikke patientens eller politikernes ønsker, der afgør, hvordan patienten skal behandles. Det er patientens behov på baggrund af en lægefaglig vurdering, der afgør det, har formand Anders Beich udtalt til DR.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Så er brandårsagen fundet: Fire bekendte på vandretur forårsagede storbrand

Haderslev For abonnenter

Cecilie Haaland vil i byrådet: - Jeg kan godt frygte, at folk vil tænke, at jeg ikke ved noget om, hvordan tingene hænger sammen

Esbjerg

En af Esbjergs rigeste familier vil bygge nyt sportsanlæg på historisk grund

Annonce