Annonce
forside

Minister efter forhandlinger om højspænding: Eksterne konsulenter ind i sagen

Partierne bag PSO-forliget og dermed de 35 meter høje 400 kV-master har været til møde tirsdag. Arkivfoto.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) sad tirsdag sammen med forligskredsen bag PSO-forliget til forhandlinger om en løsning på masteballaden i det sydvestjyske. Energinet skal foretage yderligere undersøgelser, men resultaterne skal trykprøves af eksterne eksperter.

Forhandlinger: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil bede eksterne eksperter vurdere mulige løsninger for kabellægning af den cirka 170 km lange strækning med de kommende 400 kV-højspændings-master fra Idomlund ved Holstebro til den dansk-tyske grænse.

Det oplyste ministeren til JydskeVestkysten tirsdag aften.

Tirsdagens forhandlinger mellem Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, DF, Socialdemokratiet, De Radikale og SF endte således uden et afgørende resultat, men som følge af det statsejede Energinets redegørelse på mødet er det nu besluttet, at der også skal kobles eksterne eksperter på sagen.

- Det er Energinets vurdering, at det ikke er muligt at kabellægge strækningen på 170 km, og at det kun er muligt at kabellægge i begrænset omfang. Jeg har nu bedt Energinet se på hver en mulighed, og derefter vil jeg have Energinets vurderinger og anbefalinger trykprøvet ved eksterne, uvildige eksperter, siger ministeren til JydskeVestkysten.

Energinet er i den forbindelse blevet bedt om at udarbejde en rapport, der skal forklare, hvorfor Energinet mener, at der ikke kan kabellægges mere, herunder ved mulige alternativer til 400 kV-ledninger og alternativ linjeføring gennem havet.

Sagen kort

Energinet planlægger etablering af en 400 kilovolt højspændings-luftledning mellem Idomlund ved Holstebro over Endrup videre til Ribe og ned til Niebüll syd for den dansk-tyske grænse. Det drejer sig om cirka 500 master i en højde af omkring 35 meter.

Kritikken tog for alvor fart, da konsekvenserne og siden linjeføringen i foråret blev kendt, og sydjyderne kunne konstatere, hvordan masterne skulle gå igennem følsom og beskyttet natur.

Den 7. maj arrangerede seks borgmestre en besitigelsestur i et af de områder, hvor masterne efter planen skal opføres, men kun få landspolitikere dukkede op, selv om invitationen var afsendt cirka to uger tidligere. Energiministeren sendte afbud dagen før, men lovede at komme til møde i "nærmeste fremtid".

Den 24. maj meddelte energiministeren, at han vil indkalde forligspartierne bag den nuværende beslutning om masteløsningen til nye forhandlinger for at afdække, hvilke andre muligheder, der er og økonomisk mulighed for.

I begyndelsen af juni meddelte folketingsmedlem Henning Hyllested (EL), at han vil kalde ministeren i samråd om sagen.

Så skånsom som muligt

Ifølge de oplysninger, der tirsdag tilgik forhandlerne, vil en tidligere beskrevet løsning med nedgravning af 400 kV-kablerne på kortere strækninger og stationer på størrelse med 13 fodboldbaner for hver 20-25 km heller ikke kunne drives i praksis.

Regeringens analysearbejde skal ifølge ministeren også se på andre mulige kompenserende tiltag, som kan fjerne eller dæmpe den belastning på natur og mennesker, som højspændingsledninger kan føre med sig. - Det er afgørende, at vi foretager den nødvendige udbygning af elnettet i Syd- og Vestjylland på en måde, der er så skånsom for borgere og natur som overhovedet muligt, siger Lars Chr. Lilleholt (V).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce