Annonce
forside

Minister efter forhandlinger om højspænding: Eksterne konsulenter ind i sagen

Partierne bag PSO-forliget og dermed de 35 meter høje 400 kV-master har været til møde tirsdag. Arkivfoto.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) sad tirsdag sammen med forligskredsen bag PSO-forliget til forhandlinger om en løsning på masteballaden i det sydvestjyske. Energinet skal foretage yderligere undersøgelser, men resultaterne skal trykprøves af eksterne eksperter.

Forhandlinger: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil bede eksterne eksperter vurdere mulige løsninger for kabellægning af den cirka 170 km lange strækning med de kommende 400 kV-højspændings-master fra Idomlund ved Holstebro til den dansk-tyske grænse.

Det oplyste ministeren til JydskeVestkysten tirsdag aften.

Tirsdagens forhandlinger mellem Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, DF, Socialdemokratiet, De Radikale og SF endte således uden et afgørende resultat, men som følge af det statsejede Energinets redegørelse på mødet er det nu besluttet, at der også skal kobles eksterne eksperter på sagen.

- Det er Energinets vurdering, at det ikke er muligt at kabellægge strækningen på 170 km, og at det kun er muligt at kabellægge i begrænset omfang. Jeg har nu bedt Energinet se på hver en mulighed, og derefter vil jeg have Energinets vurderinger og anbefalinger trykprøvet ved eksterne, uvildige eksperter, siger ministeren til JydskeVestkysten.

Energinet er i den forbindelse blevet bedt om at udarbejde en rapport, der skal forklare, hvorfor Energinet mener, at der ikke kan kabellægges mere, herunder ved mulige alternativer til 400 kV-ledninger og alternativ linjeføring gennem havet.

Annonce

Sagen kort

Energinet planlægger etablering af en 400 kilovolt højspændings-luftledning mellem Idomlund ved Holstebro over Endrup videre til Ribe og ned til Niebüll syd for den dansk-tyske grænse. Det drejer sig om cirka 500 master i en højde af omkring 35 meter.

Kritikken tog for alvor fart, da konsekvenserne og siden linjeføringen i foråret blev kendt, og sydjyderne kunne konstatere, hvordan masterne skulle gå igennem følsom og beskyttet natur.

Den 7. maj arrangerede seks borgmestre en besitigelsestur i et af de områder, hvor masterne efter planen skal opføres, men kun få landspolitikere dukkede op, selv om invitationen var afsendt cirka to uger tidligere. Energiministeren sendte afbud dagen før, men lovede at komme til møde i "nærmeste fremtid".

Den 24. maj meddelte energiministeren, at han vil indkalde forligspartierne bag den nuværende beslutning om masteløsningen til nye forhandlinger for at afdække, hvilke andre muligheder, der er og økonomisk mulighed for.

I begyndelsen af juni meddelte folketingsmedlem Henning Hyllested (EL), at han vil kalde ministeren i samråd om sagen.

Så skånsom som muligt

Ifølge de oplysninger, der tirsdag tilgik forhandlerne, vil en tidligere beskrevet løsning med nedgravning af 400 kV-kablerne på kortere strækninger og stationer på størrelse med 13 fodboldbaner for hver 20-25 km heller ikke kunne drives i praksis.

Regeringens analysearbejde skal ifølge ministeren også se på andre mulige kompenserende tiltag, som kan fjerne eller dæmpe den belastning på natur og mennesker, som højspændingsledninger kan føre med sig. - Det er afgørende, at vi foretager den nødvendige udbygning af elnettet i Syd- og Vestjylland på en måde, der er så skånsom for borgere og natur som overhovedet muligt, siger Lars Chr. Lilleholt (V).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Endelig plan for millionerstatning er landet: Støjramte F-35-naboer kan få 70.000 kroner i hånden

Annonce