Annonce
Kolding

Minister efter ulykke i Kolding: Nej til lovpligtige tilsyn af altaner

"En altan har en vis levetid, og da vedligehold af en bygning er bygningsejerens ansvar, er det også bygningsejerens ansvar løbende at vurdere, om en altans bæreevne bør kontrolleres med henblik på vedligeholdelse eller udskiftning", skriver ministeren i sit svar til boligudvalget. Her ses altanen, som i juli braste sammen under fem unge mennesker i Kolding. Arkivfoto: Anders Græsbøll Buch
Lovpligtige tilsyn af altaner vil gøre det dyrere både at drive og bo i en lejebolig. Derfor er boligministeren ikke tilhænger at indføre lovpligtige tilsyn efter den alvorlige altan-ulykke i Kolding.

Tilsyn: Efter sommerens alvorlige ulykke i Kolding, hvor en altan kollapsede under en gruppe unge mennesker, kom der hurtigt forslag frem om at indføre lovpligtige tilsyn med ældre altaner.

Den idé har boligminister Kaare Dybvad Bek nu haft tid til at overveje, og hans holdning er, at forslaget ikke har hans opbakning. Det fremgår af et svar, som netop er sendt til medlemmerne af Folketingets boligudvalg.

- Jeg er ikke tilhænger af at indføre særlige tilsyn med forskellige bygningsdele, herunder altaner, fordi det vil fordyre driften af ejendomme, herunder også for veldrevne og godt vedligeholdte ejendomme, hvilket må forventes at medføre generelt højere lejeudgifter, skriver ministeren i sit svar.

Annonce

Dagen efter ulykken i Kolding satte Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen gang i en teknisk undersøgelse for at klarlægge årsagen til altankollapset. Den rapport er netop blevet færdig, og den viser, at manglede vedligehold er hovedårsagen til, at det gik så galt. Den nedstyrtede altan lå på 1. sal i en ejendom opført i 1903, og eksperterne har blandt andet konstateret synlig rust på altanens udliggerjern.

Ministeren slår fast, at det er bygningsejeren, som til enhver tid har ansvar for at, at det er sikkert at benytte ejendommen. Det gælder også bygningens altaner.

Mere info til lejerne

Men Kaare Dybvad Bek vil også benytte ulykken i Kolding til at skabe en større bevidsthed hos lejerne, når det gælder sikker brug af altaner.

- Jeg har derfor bedt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om at igangsætte en informationsindsats målrettet brugerne af altaner med fokus på bl.a. lejeres muligheder ved tvivl om en altans sikkerhed, hvordan lejere skal forholde sig i en lignende situation, og hvad de selv kan gøre for at undersøge, om deres altan bør kontrolleres af en fagperson, skriver ministeren i sit svar.

Kaare Dybvad Bek gør opmærksom på, at der i forvejen findes grundige vejledninger, som blev udgivet efter en tilsvarende ulykke i 2016 i Nykøbing Falster. Her kan man læse, hvad man blandt andet skal være opmærksom på, når man skal vurdere, om en altan er sikker eller ej. Vejledningerne er stadig tilgængelige på www.bygningsreglementet.dk

Spørgsmålet

  • Efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) har boligudvalget stillet følgende spørgsmål til boligministeren:
  • Vil ministeren kommentere artiklen ”Ulykke: Altan med fem unge styrtet ned i Kolding” bragt den 25. juli i JydskeVestkysten, og redegøre for, om ulykken giver anledning til at indføre tilsyn med – som minimum – ældre altaner?
  • Ministeren bedes ligeledes redegøre for, hvilke regler der findes på området i dag, herunder konsekvenserne ved ikke at vedligeholde altaner.
Annonce
Kolding For abonnenter

Kolding-tvillinger på 19 år er store på TikTok og bliver allerede sponseret: Sådan tackler de over 30.000 følgere

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Jan-Erik gik selvstændig: - Da jeg fyldte 51 meldte en bunke spørgsmål sig, hvad ville jeg egentlig med livet?

Aabenraa For abonnenter

Efter tre brud på ryggen: Kommune efterlader Kathrine uden indtægt

Esbjerg For abonnenter

Legendarisk værtshus satte bårebuket for populær spareklub: Hvorfor kvæler banken så godt et tiltag?

Aabenraa

SønderjyskE vandt stort: Træneren er stærkt utilfreds

Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti, men 40 procent stemte imod ham

Esbjerg For abonnenter

Bevaringsværdigt hus kan blive dit for 250.000 kroner: Se video fra hus, der har stået tomt i næsten 20 år

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Sønderborg

Åbner kæmpe møbel- og havemøbelcenter

Thulesen Dahl: Vi skal tilbage i baren - uden intriger

Team Esbjerg

Se alle de herlige jubelbilleder: Team Esbjerg sidder tungt på førstepladsen i Champions League efter flot sejr i egen hule

Kolding For abonnenter

Maria er hjemmehjælps-præst og taler med de ældre om dødsangst, sorg, savn og ensomhed

Team Esbjerg

Derfor vandt Team Esbjerg søndagens topbrag i Champions League: Se videoanalysen lige her

Annonce