Annonce
Danmark

Minister fastholder kontrol med udenlandske vielser

Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Staten skal fortsat føre kontrol med udenlandske brudepar, der vil giftes i Danmark. Det fastslår ministeren.

Indtægterne falder. Men Ærø og Langeland kan glemme alt om at få kontrollen af udenlandske brudepar tilbage.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) fastholder, at kontrollen med parrenes papirer fortsat skal foretages af den statslige enhed Familieretshuset i Odense.

Den ordning blev indført 1. januar i år for at stoppe proformaægteskaber.

- Som det ser ud nu, er den centrale enhed lykkedes med at lukke Danmark som bagdør til at få adgang til Europa, og det glæder mig.

- Det er kompliceret arbejde og dybt kriminelle netværk, der kan være svære at afsløre. Det kræver en specialiseret viden at kunne opdage, sagde Astrid Krag tirsdag til Ritzau efter et møde med forligspartierne bag aftalen.

De nye regler er blevet kritiseret af flere "bryllups-kommuner", som har peget på, at sagsbehandlingstiden er for lang. Tallene viser imidlertid, at 88 procent af sagerne er blevet behandlet inden for fristen på fem dage.

Det vil sige, at der enten er kommet en afgørelse, eller at der er blevet bedt om ekstra oplysninger.

Alligevel oplever kommuner som Esbjerg, Tønder, Langeland og Ærø, at antallet af vielser i år er langt lavere end samme tidspunkt sidste år.

- Den lille niche, vi har forsøgt at bygge op med bryllupsturisme, er stort set smadret. Det rammer vores handelsliv hårdt, siger borgmester på Langeland Tonny Hansen (SF).

Her viede giftefogeden 505 udenlandske par i første halvdel af 2018. I år var antallet blot 124, hvoraf hovedparten var bestilt inden de nye regler.

Meldinger fra kommunerne om langt færre bryllupsturister fik under valgkampen den tidligere minister Mai Mercado (K) til at give Ærø og de øvrige kommuner forhåbninger om, at de skulle have en del af kontrollen retur.

Men sådan bliver det ikke, og det er borgmester på Ærø Ole Wej Petersen (S) skuffet over.

- Vi havde håbet, at den centrale enhed skulle laves om til en kontrolenhed, hvor vi i kommunerne selv kunne føre kontrollen - med staten som vagthund for, at vi gør det ordentligt, siger Ole Wej Petersen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Annonce