Annonce
Sydjylland

Minister favoriserer nu lukningstruet center

Indenrigsordfører hos Venstre, Carl Holst, som er valgt fra Esbjerg Omegnskreds, har tidligere besøgt Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet i Esbjerg, hvor han fik en orientering om centrets truede fremtid af dekan Ole Skøtt og centerleder Egon Noe. Foto: John Randeris

Efter at have sendt Center for Landdistriktsforskning i Esbjerg ud på en regulær dødskurs, vælger erhvervsminister Brian Mikkelsen alligevel at skrue udbudsreglerne sådan sammen, så Esbjerg favoriseres i forhold til de store universitetsbyer.

Annonce

Forskning: Siden erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) ved årsskiftet gik på banen med nyheden om, at forskningen i landdistrikterne skulle konkurrenceudsættes, har Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet i Esbjerg været lukningstruet.

Flere lokale politikere som Venstres Carl Holst og Socialdemokratiets Christian Rabjerg Madsen har sammen med de sydvestjyske borgmestre kastet sig ind i kampen for at redde centret, hvor et regeringsflertal sammen med Dansk Folkeparti før sommerferien dog valgte, at millionbevillingerne i fremtiden skal sendes i udbud med fare for, at det lokale center i Esbjerg risikerer at måtte lukke.

Men nu er der godt nyt til centret. I et svar til Venstres indenrigsordfører Carl Holst, der er valgt i Esbjergs Omegnskreds, fortæller erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) nemlig, at ansøgere med stærkest geografisk forankring til landdistrikterne skal foretrækkes i forhold til de store universitetsbyer som Aarhus og København:

- Jeg har besluttet at ændre udbudskriterierne for forskningsmidlerne under Landdistriktspuljen, således at der fremover vil blive lagt vægt på, at der i ansøgningerne er redegjort for et projekts geografiske tilknytning til områderne udenfor de større byer, skriver ministeren til Carl Holst og tilføjer:

- I tilfælde, hvor projekter har samme kvalitet og vurderes lige egnede til at opnå tilskud, begunstiges de projekter, hvor ansøger og eventuelt andre parter bag projektet har stærkest geografisk forankring i - eller tilknytning til - landdistrikterne.

Det ser godt ud.

Carl Holst (V), folketingsmedlem valgt i Esbjerg Omegnskreds.

Centret i Esbjerg

Center for Landdistriktsforskning hører under Syddansk Universitet.Centret har hjemme i Esbjerg, hvor 12 personer er tilknyttet.

I 2001 besluttede Folketinget at oprette centret i en forsøgsperiode på fem år.

Efter forsøgsperioden overgik støtten til resultatkontrakter, men fra 2018 er støtten helt væk, fordi regeringen har besluttet at konkurrenceudsætte forskningen i landdistrikter.

I 2017 er støtten på én million, mens den i 2016 var på to millioner.

Annonce

Det ser godt ud

Erhvervsministerens svar glæder Carl Holst:

- Det ser godt ud. Jeg har jo forsøgt at påvirke, at rammerne for udbuddet blev så gode for centret i Esbjerg, så man ikke risikerede at miste den grundforskning, der er i netop Esbjerg, for der er brug for viden om landdistrikterne, siger Carl Holst og tilføjer:

- Nu er det blevet endnu mere klart, på hvilke betingelser Esbjerg skal i udbud på, og hvordan man også ken beholde centret i fremtiden, fastslår Carl Holst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Debat: Luk turistkontoret i Ribe

Annonce