Annonce
Danmark

Minister frygter at flere ældre oplever svigt på plejehjem

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S). Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2020
TV2 viser i dokumentar, at beboere på to plejehjem får mangelfuld pleje. Minister frygter udbredt tendens.
Annonce

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) frygter, at der er flere plejehjemsbeboere, som får en mangelfuld behandling på plejehjem i Danmark.

Det siger han i en paneldebat på TV2, efter at en TV2-dokumentar om forhold på to danske plejehjem er blevet vist torsdag aften.

- Hvis man tror, det er isoleret til kun de tilfælde (der vises i dokumentaren red.) så skal man være naiv.

- Det er jeg ikke. Jeg er helt overbevist om, at vi kan finde flere eksempler på andre ældre, som oplever noget lignende, og det skal vi til bunds i og have rettet op på, siger han.

I dokumentaren viser TV2 forholdene på to danske plejehjem med skjult kamera.

Den er filmet over 16 dage i to beboeres lejligheder på to jyske plejehjem. Den ene er 90-årige demensramte Else Marie Larsen, som bor på Kongsgården i Aarhus.

Den anden beboer er 91-årige demensramte Niels Christian Nielsen, som bor på plejehjemmet Huset Nyvang i Randers.

Begge beboeres pårørende har givet samtykke til de skjulte optagelser.

FAKTA: Aarhus Kommune forsøgte at stoppe TV2-dokumentar  

I TV2-dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden" benytter TV2 skjult kamera for at undersøge forholdene på to danske plejehjem.

Det gør de med samtykke fra to beboeres familier.

Efter planen skulle dokumentaren have været sendt på TV2 i marts. Men Aarhus Kommune fik nedlagt forbud mod at vise dokumentaren ved både by- og landsretten.

Det skyldes skjulte optagelser af demensramte Else Marie Larsen på Kongsgården i Aarhus, som indgår i dokumentaren.

Også demensramte Niels Christian Nielsen indgår i dokumentaren. Han bor på plejehjemmet Huset Nyvang i Randers.

Torsdag aften bliver dokumentaren sendt på TV2.

Få her et overblik over sagen:

* 17. oktober til 2. november 2019: TV2 har installeret skjult kamera og optager i 16 dage på plejehjem i Aarhus og Randers.

* 31. januar 2020: Aarhus Kommune politianmelder TV2 for at have lavet de skjulte optagelser

* 13. marts: Aarhus Kommune vælger at gå rettens vej for at forhindre, at udsendelsen bliver vist.

Det sker, efter at embedsmænd og politikere i kommunen har set dokumentaren. Retten i Aarhus afgør, at TV2 ikke må vise optagelserne fra plejehjemmet Kongsgården. TV2 anker kendelsen til landsretten.

* 13. maj: Et stort flertal i Aarhus Kommunes byråd kræver at få ophævet forbuddet mod dokumentaren.

* 30. juni: Landsretten stadfæster byrettens dom, om at TV2 ikke må vise de skjulte optagelser fra Kongsgården i Aarhus.

* 7. juli: Ekstra Bladet, som er i besiddelse af TV2-optagelserne fra Kongsgården, viser uden godkendelse fra TV2 tre klip fra dokumentaren med Else Marie Larsen fra Kongsgårde.

*11. juli: Fire medarbejdere på TV2 sigtes for at have optaget med skjult kamera. Direktør Anne Engdal Stig Christensen, nyhedsredaktør Mikkel Hertz, en redaktionschef og en journalist.

* 23. juli: Aarhus Kommune vedtager at droppe forbuddet, så TV2 kan vise optagelserne fra Kongsgården.

* 30. juli: TV2 sender udsendelsen "Plejehjemmene bag facaden".

Kilder: TV2 og Aarhus Kommune

/ritzau/

Efter planen skulle TV2-dokumentaren have været sendt på TV2 i marts, men på grund af optagelserne af Else Marie Larsen fra Kongsgården i Aarhus, fik Aarhus Kommune nedlagt forbud mod at vise dokumentaren.

Torsdag er dokumentaren så blevet vist på tv, efter at Aarhus Kommune 23. juli valgte at trække forbuddet, så TV2 godt kunne vise optagelserne fra Kongsgården alligevel.

Kommunernes Landsforening (KL) ønsker ikke stille op til interview med Ritzau, men skriver i en pressemeddelelse, at "TV2-dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden" skildrer situationer, der på ingen måde lever op til forventninger og ønsker, kommunerne har for en værdig ældrepleje".

KL anerkender, at samfundet har en vigtig opgave i at undgå, at den slags situationer, som vises i dokumentaren, undgås.

Sundhedsministeren har inviteret relevante parter på området til møde om kvaliteten på plejeområdet. KL skal også deltage i mødet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Hvor er Mette Frederiksen?

Annonce