Annonce
Danmark

Minister gør klar til at kigge på udskældte jobreformer

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Regeringen vil gennemgå de jobreformer, den forrige S-regering indførte, og som har medført voldsom kritik.

Arbejdet med at evaluere og måske ændre på de reformer af fleksjob og førtidspension, der blev indført under Helle Thorning-Schmidts (S) regering i 2012, er i gang.

Og det er samtidig en prioritet for regeringen, ikke mindst for beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), fortæller han.

- Statsministeren og ikke mindst jeg selv er meget optaget af den opgave. Og vi mener også, at vi har en særlig forpligtelse, fordi vi selv har været med til at lave nogle af de reformer, siger Peter Hummelgaard.

En kritisk gennemgang startede allerede sidste år, da en rapport om effekterne af reformen blev færdiggjort.

Reformen er blevet voldsomt udskældt for, at mange i systemet kom i klemme i uigennemskuelige processer og ressourceforløb. Og at mange, der umiddelbart burde kunne få eksempelvis førtidspension, er blevet holdt i aktiveringsforløb.

Mens evalueringen, der er udført for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, slår fast, at flere er kommet i arbejde, konkluderer den også:

- Der kan peges på en række reguleringer, der med fordel kan justeres eller bortfalde til gavn for såvel kommunernes administration som borgernes oplevelse af mening, retning og fremdrift i egen sag.

Onsdag skal Peter Hummelgaard i samråd om evalueringen af reformerne og ikke mindst, hvordan han har tænkt sig at handle på den.

- Mange af reformerne har ført meget godt med sig. Men det er også klart, at mange er kommet i klemme. Så det hele skal gås igennem med en tættekam.

- Der er brug for en reel og kritisk gennemgang. Om konklusionen er, at det er justeringer eller store ændringer, der skal til, er for tidligt at sige, mener Peter Hummelgaard.

I foråret opfordrede 60 faglige, sociale og handicaporganisationer i et indlæg i Altinget Christiansborg til at kigge på reformen.

- Reformen af førtidspension og fleksjob fra 2012 har ramt skævt. Alt for mange borgere er blevet sendt i urimelige ressourceforløb og arbejdsprøvninger.

- Og alt for mange har fået nej til førtidspension, selv om det er helt åbenlyst, at de er så syge, at førtidspension er den eneste anstændige løsning, skrev de.

Peter Hummelgaard vil i sit arbejde fokusere på at få mere værdighed i systemet.

- Målet er, at vi skal have nogle ordninger, der sikrer, at færre mennesker kommer i klemme. Og at der er værdighed for mennesker, der er syge eller arbejdsløse. Det er mit mantra, siger ministeren.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Kom og få et konfirmationssæt

Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Annonce