Annonce
Sydjylland

Minister holder fast i sag om udviste syrere: - Nogle får ja, og andre får nej

En syrisk familie fra Andst risikerer at blive hjemsendt til Damaskus, og på JydskeVestkystens læsermøde tirsdag holdt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye fast i regeringens politik. Foto: Jacob Schultz
En syrisk familie fra Andst risikerer at blive udvist til hjemlandet, fordi de danske myndigheder vurderer, at det er sikkert for dem at tage hjem. Regeringens politik har fået stor kritik, men på et læsermøde med JydskeVestkystens læsere tirsdag holdt ministeren på området fast.

Udlændingepolitik: Danmarks beslutning om at udvise syriske flygtninge har på det seneste fået kritik i internationale medier og blandt eksperter.

I JydskeVestkystens Vejen-udgave har du kunnet læse historien om søskendeparret Dania og Hussam Al-Kholi fra Andst ved Vejen og deres lillesøster Lana, som risikerer at blive sendt hjem til Syren. Deres fortælling blev i weekenden pludseligt også tophistorie i det store amerikanske medie CNN, som også havde talt med flygtningene.


Annonce

Langt de fleste er jo flinke og sympatiske mennesker, men jeg tror, at det er vigtigt, at vi holder fast i et system, hvor man kan få ja og nej.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S)


Tirsdag eftermiddag deltog udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et læsermøde med JydskeVestkystens læsere, hvor emnet også blev taget op. Mødets indledende spørgsmål var ganske enkelt, om han kunne forklare, hvorfor familien skulle sendes tilbage til Syrien.

- Vi skal først og fremmest beslutte os for, om vi vil give flygtninge midlertidig beskyttelse eller permanent beskyttelse. Når folk kommer til Danmark og søger asyl, er der nogle, som får ja og andre, som får nej. Dem, som får ja, bliver en del af vores samfund, men et bredt flertal i Folketinget har sagt til dem, at man ikke får forlænget sin opholdstilladelse og i stedet skal rejse hjem, når man ikke længere har brug for beskyttelse. Det er et grundlæggende vilkår i Udlændingeloven, sagde ministeren.

- Når man ankommer, får man meget tidligt at vide fra myndighederne, at man er her midlertidigt.

Kilder tager afstand til rapport

Meget af debatten om dette emne har handlet om, hvorvidt det så rent faktisk er sikkert at sende syrere hjem til området omkring den syriske hovedstad, Damaskus. Tirsdag inden læsermødet skrev flere danske medier, at otte ud af tolv navngivne kilder i Udlændingestyrelsens to anvendte Syrien-rapporter, tager afstand fra rapporternes konklusion.

- Vurderingerne bliver ikke foretaget af politikere. Det foregår i Udlændingestyrelsen, og de laver hele tiden rapporter fra alle mulige lande, som de vurderer sikkerheden i. De danske myndigheder er nået frem til, at der ikke er grundlag for beskyttelse alene, fordi man kommer fra de her områder i Syrien, sagde Mattias Tesfaye.

- Det kan godt vise sig, at nogle af disse har brug for beskyttelse af andre årsager - hvis de var militærnægtere eller modstandere af det syriske regime for eksempel, men der er altså også nogle, hvor man vurderer, at der heller ikke er individuelle beskyttelsesbehov.

Annonce

Altid smertelige historier

Ministeren erkendte senere på mødet, at der altid kan findes enkelte menneskehistorier, som smerter i hjertet. Men han holdt fast i, at der må siges ja til nogle og nej til andre.

- Langt de fleste er jo flinke og sympatiske mennesker, men jeg tror, at det er vigtigt, at vi holder fast i et system, hvor man kan få ja og nej. Hvis vi gerne vil have et retssamfund, hvor uafhængige myndigheder træffer de her beslutninger, så er det vigtigt, at vi bakker op om deres vurderinger, sagde han.

- Det er rigtigt, at nogle af kilderne i rapporten er utilfredse med konklusionen, men vi har heller ikke bedt de her kilder om at skrive under på konklusionen. Udlændingestyrelsen interviewer en masse mennesker og træffer en samlet sikkerhedsvurdering, og alle kilder, der bidrager, får deres bidrag til gennemsyn og fuldt inkluderet, og det er fair, hvis de er uenige i konklusionen, sagde Mattias Tesfaye.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Råddent arbejdsmiljø plager stadig ungdomspsykiatri: Ansatte bliver mobbet på jobbet og stoler ikke på ny ledelse

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Marcos forældre takker nej til tilbud om nyt bosted: Myndigheder kan beslutte at flytte døende søn alligevel

Haderslev For abonnenter

Se her, hvorfor kommunen valgte at politianmelde Sundplejen og læs advokatens svar

Varde

Varehus får bøde på 20.000 kroner for beskidt køler til frugt og grønt: Den var ellers lige skilt ad og desinficeret

Aabenraa

Hjørnets fremtid er på spil: Her er planen for lukket værtshus

Podcast

Lyt: Høner brækker knogler -  Det er barskt!

Danmark For abonnenter

Plejekrævende kvinde efter måneders konflikt om videoovervågning af hjemmehjælpere: Jeg har ikke haft det bedre, end siden de private hjælpere kom

Varde For abonnenter

Se, hvordan politikerne bruger pengene

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sydjylland

Region Syddanmark politianmeldt igen: Risikerer stor bøde efter sløseri med tusindvis af personfølsomme oplysninger

Kultur For abonnenter

Tv-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Sønderborg

Kræft satte Bennos drøm på standby: Nu har han åbnet sin ølbutik

Haderslev For abonnenter

Mistillid og anspændt forhold endte med kontraktophævelse og politianmeldelse

Billund For abonnenter

Per Langvad nåede ikke at høre klokkespillet i Grindsted Kirke: Døde efter blot tre ugers kræftsygdom

Annonce