Annonce
Sønderborg

Minister inddrages i sag om defekt geotermianlæg i Sønderborg

I en slags "smørregrav" i Spang ved Sønderborg står motoren, der har sat en investering på 186 mio. kroner på pause. Direktør Erik Wolf fra Sønderborg Varme venter stadig på en afklaring af vilkårene for geotermisk varmeproduktion i Danmark. Arkivfoto: Birthe Juul Mathiasen
Folketingsmedlem Søren Egge Rasmussen vil sætte skub i sagen om anlægget til 187 mio. kroner, der ligger uvirksomt hen.

Sønderborg: Problemer med det geotermiske anlæg i Sønderborg, som på tredje år er ude af drift, bliver nu en sag for klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen. For Enhedslistens Søren Egge Rasmussen har fået Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget til at presse ministeren ved at bede om svar på en række spørgsmål om, hvad han vil gøre for at hjælpe anlægget i gang igen.

JydskeVestkysten har flere gange skrevet om problemerne med anlægget, der er seks år gammelt, men kun nåede at fungere i tre år, før rørene i undergrunden sandede til og stoppede pumpen. Anlægget kunne ellers, da det blev indviet, hente 48 grader varmt vand op til fjernvarmeforbrugerne i Sønderborg og omegn.

Men gennem toethalvt år har Sønderborg Varme ikke haft gavn af de 187 mio. kroner, anlægget kostede. Nu er en løsning ellers fundet: Der kan laves en ny afslutning på boringen 1,2 km nede, men Sønderborg Varme tør ikke sætte arbejdet i gang, før partierne i Folketinget er blevet enige om rammevilkårene for geotermisk varmeproduktion.

Annonce

- Vi har udelukkende haft fokus på planerne om geotermisk anlæg i Aarhus og Aalborg, hvor meget store selskaber står klar til at være med. De har jo også ressourcer til lobbyisme, det har Sønderborg Varme ikke, forklarer Søren Egge Rasmussen om baggrunden for, at han nu engagerer sig i sagen som anlægget i Sønderborg.

Dato efterlyses

Søren Egge Rasmussen er valgt for Enhedslisten i Østjyllands Storkreds og medlem af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget i Folketinget. Efter ønske fra ham vælger udvalget at stille spørgsmål til ministeren, der har pligt til at svare inden fire uger.

Søren Egge Rasmussen vil dels vide, hvilke muligheder ser ministeren for at hjælpe geotermien i Sønderborg.

Han vil også høre, hvornår ministeren påtænker at indkalde de partier, som sidste år blev enige om en klimaaftale og i den forbindelse aftalte, at de skulle se på rammerne for blandt andet geotermi i foråret 2021.

JydskeVestkysten har gentagende gange forgæves forsøgt at få Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet til at oplyse, hvornår man planlægger at indkalde partierne til en drøftelse om vilkårene for geotermi. Nu forsøger Søren Egge Rasmussen:

- Det er det, folketingsmedlemmer er til for. Som JydskeVestkysten tidligere har skrevet, så er Sønderborg Varme jo afhængig af, at forligspartierne sætter sig sammen og drøfter sagen. Jeg håber derfor at gøre ministeren opmærksom på problematikken, så han får sat en drøftelse af vilkårene på dagsordenen, forklarer Søren Egge Rasmussen.


Som JydskeVestkysten tidligere har skrevet, så er Sønderborg Varme jo afhængig af, at forligspartierne sætter sig sammen og drøfter sagen. Jeg håber derfor at gøre ministeren opmærksom på problematikken, så han får sat en drøftelse af vilkårene på dagsordenen,

Søren Egge Rasmussen,
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Familien Andersen skruer op for turistattraktion: Kom og sov med svinene på Jestrupgaard

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Halvdelen af Esbjergs ambulancer er flyttet til Fyn i to uger: Udmattede ambulancereddere er bange for at lade borgere i stikken

Sønderborg For abonnenter

Politimand frygtede for sit liv: Bosnisk pistolmand kan vende retur til Danmark om seks år

Varde

Krav om at ældremad skal produceres i Varde holder ikke i retten : Forventer at flytte 2-3 medarbejdere til Vejle

Vejen

Kommunen hyldede sine helte: Jernmanden Frank gjorde det umulige trods hård diagnose

Vejen

Klub har næsten fordoblet sit medlemstal: Her står frivillige i kø for at hjælpe

Varde For abonnenter

80-årige Flemming mister stort beløb på, at hotellet i hjembyen overlever: - Jeg låner stadig penge ud til gode projekter

Sønderborg

Valgmøde i vækstrådet: Vi skal både være grønne og trække folk til kommunen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Billund

Davidsen i Billund lukker: Vi har ikke udsigt til at skabe en lønsom forretning i Billund

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Vejen

Ildsjæle hædret:  Susanne er fast inventar i hallen

Haderslev For abonnenter

Ildspåsættelse gav forløsning: 24-årig brandstifter begyndte karrieren allerede som 16-årig

Esbjerg For abonnenter

Efter møde: Ingen udsigt til vagtlægebesøg i mindre byer foreløbig

Annonce