Annonce
Danmark

Minister: IS-krigere med dansk pas udgør trussel for Danmark

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Regeringen vil kunne fratage dansk pas administrativt og dermed undgå, at fremmedkrigere rejser ind i landet.

Regeringen vil tage passet fra fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab, fordi de truer Danmarks sikkerhed.

Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Regeringen har mandag foreslået at indføre en lov, der gør det muligt administrativt at tage passet fra fremmedkrigere, der har dobbelt statsborgerskab. Det vil sige uden om domstole.

- Vi frygter, at nogle fremmedkrigere med dansk pas rejser til Danmark, og det vil udgøre en trussel for den danske befolkning. Derfor vil vi forhindre, at de kommer, siger han.

Konkret går frygten på den seneste udvikling i Syrien, hvor Tyrkiet har angrebet områder, som tidligere har været kontrolleret af kurdere.

Det har skabt tvivl om, hvad der sker med en række lejre, hvor IS-støtter har siddet.

For at få frataget passet skal man ifølge lovforslag have handlet i strid med Danmarks interesser. Det er ikke nok blot at have opholdt sig i Syrien, hvilket ellers er forbudt.

- Det kan være, at man har været i krig mod Danmark og vores interesser - eller at man har trænet folk, som har udført terroraktioner, siger Mattias Tesfaye.

Han vil ikke oplyse, hvor mange loven forventes at ramme.

At regeringen vil indføre muligheden for at fratage passet administrativt skyldes, at fremmedkrigere slet ikke skal tilbage til Danmark.

- I dag kan man få frakendt statsborgerskabet ved en domstol, men det betyder, at man skal rejse ind i Danmark, og det vil vi gerne undgå, siger han.

Alle partier i Folketinget bortset fra Enhedslisten og Alternativet støtter op om at hastebehandle forslaget.

Alternativets retsordfører, Sikandar Siddique, mener, at Danmark som retssamfund skal tage ansvar for de handlinger, danske statsborgere udfører.

- Vi kan ikke være så ivrige efter at udvise kriminelle udlændinge fra Danmark og samtidig nægte at tage ansvar og retsforfølge for ulovlige handlinger, som danske statsborgere har udført i udlandet, siger han.

Til det siger Mattias Tesfaye:

- Jeg anerkender fuldstændig, at det her ikke løser alle problemer, men min bedste vurdering er, at det er til gavn for den danske befolknings sikkerhed.

- De her mennesker vil udgøre en fare for de samfund, de opholder sig i. Derfor arbejder vi udenrigspolitisk på at beskytte befolkningen i de områder, siger han.

Tesfaye anerkender, at lovforslaget ikke løser udfordringen med krigere, der kun har dansk pas.

- De vil fortsat udgøre en trussel. Det er klart, siger han.

Derudover barsler regeringen med et forslag om, at børn, der fremover bliver født af danske statsborgere i områder, hvor der fra dansk side er indrejseforbud, ikke nødvendigvis skal have dansk pas.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce