Annonce
Indland

Minister kræver redegørelse om stort tyveri fra Rigsarkivet

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Skiftende forklaringer i sag om stort tyveri har givet skår i tilliden til Rigsarkivet, mener Joy Mogensen.

Kulturminister Joy Mogensen (S) vil nu have undersøgt Rigsarkivets rolle i forbindelse med sag om stort tyveri i 2012.

- Forløbet med skiftende forklaringer fra Rigsarkivet har bestemt ikke været tillidsvækkende, og de anklager, der er rettet mod Rigsarkivet, skal der følges op på, udtaler ministeren i en pressemeddelelse.

- Jeg har derfor bedt Rigsarkivet om en redegørelse, der kan forklare, hvorfor man har sagt og gjort, som man har, og hvordan Rigsarkivet vurderer sikkerheden på arkivet, tilføjer hun.

Kommentaren falder, efter at en bog om tyveriet - "De forsvundne nazidokumenter" - er udkommet i denne uge.

I bogen fremgår det blandt andet, at Københavns Politi lod en tidligere højtstående naziofficer slippe af sted med at bestille dokumenter fra tyvene.

Myndighederne har tidligere bedyret, at det stjålne materiale var fundet og bragt tilbage på rette hylde.

Senere har det vist sig, at tusindvis af dokumenter om danske nazister, der meldte sig under tyskerne faner, stadig er forsvundne.

I Rigsarkivet er man klar til at imødekomme over kulturministerens krav.

- Rigsarkivet tager selvfølgelig ministerens udtalelse meget alvorligt, og vi går nu i gang med at udarbejde redegørelsen til ministeren, siger rigsarkivar Anne-Sofie Jensen i et skriftligt svar til Ritzau.

Tyverierne af dokumenterne blev opdaget i efteråret 2012. I maj 2013 blev to anklagede mænd idømt fængsel på henholdsvis to år og et år og ni måneder.

De havde over en årrække søgt om adgang til straffesager og lignende fra retsopgøret efter Besættelsen. Derigennem havde de systematisk stjålet en større mængde dokumenter og effekter.

Kulturministeriet bevilgede i 2015 fem millioner kroner til en gennemgang af de mest udsatte arkiver fra retsopgøret efter krigen.

Samtidig blev det besluttet at digitalisere arkiverne. Beslutningen blev truffet, efter at det var kommet frem, at tyverierne havde været mere omfattende og foregået over længere tid, end det var kommet frem under retssagen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce