Annonce
Danmark

Minister: Kronprinsen har ikke fået forsvarshemmeligheder

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Forsvarsministeren er blevet forsikret om, at kronprinsen ikke er blevet indviet i følsomme oplysninger.

Kronprins Frederik og nøglepersoner i Forsvaret drøfter ikke følsomme oplysninger om interne forhold i Forsvaret.

Det siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) i Folketingssalen. Det sker som svar på et spørgsmål om kronprinsens private møder med nøglepersoner i Forsvaret.

Det er SF's Anne Valentina Berthelsen, som har spurgt ind til emnet.

- Forsvarschefen har til Forsvarsministeriet oplyst, at der er tale om sammenkomster under private former, hvorfor der ikke drøftes konkrete eller følsomme forhold for Forsvaret, siger Bramsen.

- Det bliver jeg nødt til at henholde mig til. Det er klart, at drøftelser og beslutninger om konkrete eller følsomme forhold om Forsvaret skal ske via de officielle kanaler, siger ministeren.

Meldingen kommer, efter at netmediet Olfi, der dækker dansk forsvars- og sikkerhedspolitik, har beskrevet, at kronprinsen har holdt hemmelige møder med ledende medlemmer af Forsvaret.

Olfi har fået adgang til oplysninger. Disse bekræfter, at møderne har fundet sted et par gange om året. Og at det seneste fandt sted 6. november 2019. Det skrev mediet tidligere på måneden.

På møderne har kronprinsen ifølge Olfi angiveligt fået følsomme oplysninger om interne forhold i Forsvaret.

På deltagerlisten var blandt andre chefer for Søværnet, Flyvevåbnet og Specialoperationskommandoen.

Møderne er ifølge Olfi blevet afholdt, uden at forsvarsministeren eller andre medlemmer af regeringen er blevet informeret.

Bramsen siger, at hun ikke har nogen holdning til rådgivningen af kronprinsen.

- Men jeg har en holdning til, at drøftelser og beslutninger om konkrete og følsomme oplysninger, der vedrører Forsvaret, skal foregå via de officielle kanaler, siger hun.

Bramsen mener ikke, at hun i denne sag kan løfte pegefingeren. Hun henviser til svaret fra forsvarschefen.

Ritzau har henvendt sig til kongehuset om en kommentar til sagen. Men kongehuset er ikke vendt tilbage.

/ritzau/

Annonce
Se onsdagens ministersvar her
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Kolding For abonnenter

Venstre solo om at fastholde udskældt besparelse på ældre

Annonce