Annonce
Aabenraa

Minister må stå skoleret i samråd

Eva Kjer Hansen (V), formand for Europaudvalget, kalder nu udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd i SIRI-sagen. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Aabenraa: På Christiansborg er man også blevet opmærksom på SIRI's aktuelle kurs, som ikke stemmer overens med, hvad minister og direktør på området meldte ud.

- Jeg har fået et opkald fra en ejendomsmægler, som fortæller, at styrelsen (SIRI, red.) stadig administrerer i strid med lovgivningen på området. Det undrer mig jo, når ministeren (udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), red.) meget klart har svaret mig på et spørgsmål i Folketinget, at der ikke i forvejen kræves bopæl i Danmark, når en tysk familie køber hus i Danmark, siger Eva Kjer Hansen (V), der er formand for Europaudvalget.

- Ministeren forsikrede mig om, at styrelsen (SIRI, red.) med det samme ville administrere i overensstemmelse med lovgivningen. Derfor er jeg meget forundret over, at jeg i dag (fredag, red.) bliver kontaktet af en ejendomsmægler, som fortæller mig, at man stadig kræver bopæl i Danmark. Det gør, at jeg nu kalder ministeren i samråd, understreger Eva Kjer Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce