Annonce
Esbjerg

Minister: Nej til ny oliejagt medfører jobrisiko i Esbjerg

Ulla Tørnæs har bedt erhvervsminister Simon Kollerup (S) bekræfte, at det vil koste vækst og arbejdspladser i Esbjerg, hvis regeringen dropper den ottende udbudsrunde i Nordsøen. PR-foto: Total.
Der må forventes lavere investeringer og en risiko for negative jobeffekter, hvis ottende udbudsrunde for oliejagt i Nordsøen bliver sløjfet, meddeler erhvervsminister Simon Kollerup (S) i et svar til folketingsmedlem Ulla Tørnæs (V).

Esbjerg: Den storstilede opbygning af Hejre-feltet, der blev påbegyndt for nogle år siden, ligger underdrejet i Nordsøen, og bortset fra den verserende genopbygning af Tyra-feltet er der i flere år ikke foregået megen oliejagt og nyudvikling af felter i den danske del af Nordsøen.

Imidlertid meddeler erhvervsminister Simon Kollerup (S) i et svar til det lokalt valgte folketingsmedlem Ulla Tørnæs (V), at man må forvente færre investeringer og en risiko for negative jobeffekter, hvis den omdiskuterede ottende udbudsrunde bliver sløjfet.

Svaret fra ministeren kommer, fordi Ulla Tørnæs havde bedt ham bekræfte, at det vil koste vækst og arbejdspladser i Esbjerg, hvis regeringen dropper den ottende udbudsrunde i Nordsøen.

I sit svar til Tørnæs skriver erhvervsministeren:

”Såfremt 8. udbudsrunde aflyses, må det alt andet lige forventes at have negativ virkning på investeringerne i forbindelse med olie- og gasindvindingen i Nordsøen samt en risiko for negative jobeffekter."

Ministeren forklarer, at en aflysning af udbuddet vil kunne skabe usikkerhed i forhold til aktiviteterne i de allerede gældende licenser – men at det er svært at sige, i hvilket omfang investeringslysten vil falde.

Annonce

Uvished

Det er nemlig vanskeligt at udpege de konkrete konsekvenser, før olieselskaberne har fået mulighed for at vise, hvad de kunne få ud af licenserne, påpeger Simon Kollerup. De fire ansøgere i 8. udbudsrunde er Total, Lundin, Mol Dania og Ardent Oil.

"Effekterne på vækst og arbejdspladser i Esbjerg som følge af en eventuel aflysning af 8. udbudsrunde afhænger blandt andet af, hvorvidt der gøres konkrete fund og i givet fald hvilken type fund og omfanget heraf samt omfanget af de udbygninger og investeringer, der eventuelt vil blive foretaget," bemærker ministeren.

Klima og olie

Ifølge brancheorganisationen Olie Gas Danmark er der omkring 10.000 ansatte i den danske olieindustri. Olie Gas Danmark offentliggjorde i sidste måned sammen med Copenhagen Economics en rapport, der konkluderede, at det ikke er i klimaets interesse at sætte en stopper for licensrunder i Nordsøen. Tværtimod vil de globale udledninger af drivhusgasser stige, og staten går glip af op mod 16 milliarder kroner.

Det fik også Esbjerg Kommunes borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) til at opfordre regeringen og klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) til at fortsætte den videre proces med ottende udbudsrunde.

Dam Jørgensen besluttede i januar at udskyde sin beslutning om udbudsrunden, så den nu efter planen kommer senere på året sammen med regeringens klimahandlingsplan. Før der eventuelt kan udstedes tilladelser, skal ministeren forelægge en redegørelse for energiudvalget om, hvilke områder der agtes udbudt - og under hvilke vilkår.

Både Alternativet, Enhedslisten, De Radikale og SF har bedt ministeren om at droppe udbuddet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Tønder

Stærk utilfredshed i Tønder og stor glæde på Rømø: Grænseåbning får meget blandet modtagelse

Sydjylland

Camping-indehaver skuffet over Mette Frederiksens delvise grænseåbning: Vi har brug for weekend-turister

Sønderborg

Borgmester efter grænseåbning: Det bliver godt for feriedanmark

Annonce