Annonce
Kolding

Minister på skolebesøg: Design er vigtig i klimakampen

Maria Viftrup forklarede uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, hvordan man kan arbejde med at den måde, vi tænker om affald. Der er både alvor og humor i hendes tanker om, hvordan man kan skabe et affaldsmuseum, hvor det enkelte stykke affald bliver til noget værdifuldt og tankevækkende. Foto: Søren Gylling
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen besøgte Designskolen Kolding for at høre om, hvad skolen vil stille op med en ekstra bevilling på to millioner kroner, der skal styrke forskningen indenfor grøn omstilling.
Annonce

Kolding: "Grøn omstilling" er et af tidens modebegreber. Med god grund. Det dækker blandt andet over den nytænkning og forandring, der er nødvendig, hvis klodens klimaregnskab skal se bedre ud i fremtiden.

Også designskolen i Kolding er i gang med at opruste sin forskningsindsats, når det gælder bæredygtighed. Det sker takket være den såkaldte Forskningsreserve, som for nylig har sendt to millioner kroner i denne retning, så designskolen kan udvikle ny viden netop indenfor den grønne omstilling.

Helt konkret betyder det, at designskolens Laboratorium for Bæredygtighed og Design kan ansætte fire nye medarbejdere – to videnskabelige assistenter og to ph.d.-studerende – som skal være med til at søsætte nye projekter.

Det - og meget mere - var blandt pensum, da uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen torsdag besøgte designskolen i Kolding.

- Selvfølgelig er der brug for ingeniører, når vi skal finde på mere klimavenlige løsninger på samfundets problemer. Men vi har bestemt også brug for nogen, der tænker over, hvad der skal til, for at vi ændrer adfærd og får lyst til at benytte de nye løsninger. Derfor er det vigtigt at tænke designere ind, når det handler om grøn omstilling, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Også når det gælder designerens rolle i at skabe forandringer i hverdagskulturen og understøtte et folkeligt engagement i mødet med klimaforandringerne, vil bevillingen understøtte vigtig forskning på designskolen.

Lene Tanggaard, rektor for Designskolen Kolding

Annonce

Ingen revolution

Under besøget så hun blandt andet et eksempel på, hvordan en designstuderende har arbejdet med et sko-projekt, som forlænger livet for den enkelte sko.

- Det er den slags projekter, vi har brug for, fordi teksil- og skoindustrien er blandt de helt store spillere på globalt plan, når vi taler CO2-udledning. Vi har brug for design, som holder bedre end i dag, og vi har brug for design, som kan videreudvikles, i stedet for at vi blot kasserer brugte ting, siger ministeren.

Hun er godt med på, at for to millioner kroner kan Designskolen Kolding ikke levere en revolution, men man kan komme et stykke ad vejen med at styrke den forskning, som allerede foregår indenfor bæredygtighed.

- Jeg er sikker på, at for pengene får vi en øget viden om, hvordan vi tænker design ind i vores løsninger. Noget handler om andre produkter, og noget andet handler om måden, vi tænker på.

Annonce

Ekstra power

Samme overbevisning har skolens rektor, Lene Tanggaard. Hun forklarer, at bæredygtighed i forvejen er et fokusområde for både studerende og forskere.

- Den indsats kan vi give noget ekstra power. Når det gælder bæredygtighed, handler det om at skabe ringe i vandet, og derfor har de to millioner kroner betydning, fordi vi kan sætte noget ekstra i gang, siger hun.

Designskolen her flere forskningsprojekter i støbeskeen. Blandt andet vil forskere i samarbejde med studerende skabe en række initiativer for at involvere borgere, institutioner og virksomheder i åbne designprocesser og -eksperimenter om nye bæredygtige tiltag.

- Bevillingen er vigtig for Designskolens forskning i den grønne omstilling. Designeren spiller en vigtig rolle i at skabe forandringer i hverdagen og dét at skabe et folkeligt engagement i mødet med klimaforandringerne, siger rektor Lene Tanggaard.

Lene Tanggaard (til venstre) viste uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen rundt på designskolen, hvor hun for nylig er tiltrådt som rektor. Foto: Søren Gylling
- Vi har fået to millioner kroner til et år, og for de penge kan vi godt skabe noget relevant forskning. Men jeg håber da, at hvis det går godt, så kan vi få flere penge til at arbejde med grøn omstilling, for det er et område, hvor design virkelig har noget at byde på, fortæller professor Thomas Binder fra laboratoriet for bæredygtighed og design. Foto: Søren Gylling
Studieadjunkt Joan Pedersen og professor Eva Brandt (til højre) forklarede ministeren om et projekt, hvor designløsninger hjalp Aalborg Kommune med bedre medicinsortering. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce