Annonce
Aabenraa

Minister skamroser sønderjysk kommune

Det var en artikel om Niclas Fredskilde, der fik et fast job efter at have deltaget i projektet Unge på Toppen, som har fået beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen, til at rose Aabenraa Kommune. Arkivfoto: Timo Battefeld

Aabenraa Kommunes beskæftigelsesindsats nyder stor opmærksomhed i andre kommuner, og det gælder også hos beskæftigelsesministeren.

Aabenraa: Når Aabenraa Kommune sender en snes unge kontanthjælpsmodtagere på cykel til Alpe d'Huez i Frankrig eller på en hård cykeltur til Skagen som en del af beskæftigelsesprojektet Unge på toppen, så er det noget, der vækker opmærksomhed i hele landet.

Målet med projektet er at opbygge de unges selvtillid, så de bliver i stand til at bestride et job eller gennemføre en uddannelse, og langt de fleste af deltagerne i projektet er da også kommet i arbejde eller under uddannelse. Det er der flere kommuner, der gerne vil høre nærmere om.

- Så sent som i denne uge havde vi besøg af en delegation fra Ishøj Kommune, der gerne ville høre nærmere om vores projekter, og de blev vældig inspirerede, siger Ejler Schütt (DF), der er formand for arbejdsmarkedsudvalget i Aabenraa Kommune.

Og Ishøj Kommune er ikke den eneste, der har taget turen til Aabenraa.

- Henover det sidste år har vi haft besøg af Fredericia Kommune og Svendborg Kommune, der gerne ville høre mere om vores investeringsprojekter på beskæftigelsesområdet, siger Søren Lorenzen, der er stabs- og arbejdsmarkedsdirektør i Aabenraa Kommune.

Annonce

Jeg ved, at Aabenraa er en af de kommuner, der har investeret mange millioner i at hjælpe ledige i beskæftigelse.

Troels Lund Poulsen, beskæftigelsesminister

Unge på toppen

Aabenraa Kommune har siden 2017 gennemført projektet Unge på toppen to gange.Deltagerne er unge kontanthjælpsmodtagere, der skal gennem et forløb med kost, fysisk træning, cykeltræning, personlig udvikling og virksomhedspraktik i en transport- og logistikvirksomhed.

Det første projekt sluttede af med, at de unge cyklede fra Padborg til Alpe d'Huez, mens det andet blev afsluttet med et adventureløb fra Aabenraa til Skagen.

Langt de fleste af deltagerne har efterfølgende fået tilknytning til arbejdsmarkedet eller er gået i uddannelse.

Ros fra ministeren

De positive resultater med projektet Unge på toppen fik formanden for arbejdsmarkedsudvalget til at sende en artikel til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der handlede om den 22-årige Niclas Fredskilde. Han havde været på kontanthjælp i fire år, men vendepunktet i hans liv kom, da han blev tilbudt at blive en del af projektet Unge på toppen, og han fik efterfølgende fast arbejde.

- Grunden til, at jeg sendte artiklen til beskæftigelsesministeren, var for at vise, at vi laver en ekstraordinær indsats i Aabenraa Kommune, siger Ejler Schütt.

Troels Lund Poulsen var da også yderst tilfreds med at få indblik i Aabenraa Kommunes projekter, som ikke er fremmede for ham.

- Jeg ved, at Aabenraa er en af de kommuner, der har investeret mange millioner i at hjælpe ledige i beskæftigelse og forventer at kunne høste mange millioner i gevinst. Når jeg er rundt i landet, opfordrer jeg ofte andre kommuner til at lade sig inspirere af indsatsen og erfaringerne i blandt andet Aabenraa, skriver Troels Lund i sit svar til Ejler Schütt.

Konkret er ministeren meget begejstret for projektet Unge på toppen.

- Når jeg hører om projekter som Unge på toppen, bekræfter det mig i, at man virkelig kan rykke noget og gøre en positiv forskel for mennesker, der har brug for et skub i den rigtige retning, når man tør tænke ud af boksen, skriver Troels Lund Poulsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Møde blev en skandale

Flere deltagere udvandrede i vrede, da cirka 35 advokater og ejendomsmæglere var mødt frem til et arrangement, hvor Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, ville orientere om de regler, der gælder for udenlandske EU-borgere, som ønsker at slå sig ned i deres egen bolig i Danmark. Den frustrerede reaktion er fuldt forståelig. SIRI’s direktør Kasper Højvang Kyed og kontorchef Inge Thomsen var med. Civilstyrelsen stillede med direktør Lene Volke Roesen. Og så blev der ellers talt sort. Men konklusionen blev, at for eksempel en tysker ikke kan købe et hus i Danmark og så få et EU-opholdsbevis med virkning fra overtagelsesdagen. I stedet skal huskøberen først tage ophold i en lejet bolig, søge opholdstilladelse og efterfølgende flytte ind i sin ejendom. Den fortolkning er helt urimelig. Helt vildt bliver det, når kontorchef Inge Thomsen antyder, at den stramme praksis skulle bunde i politisk uvilje mod, at for eksempel tyskere køber ejendom i Danmark for at bo her. Disse mennesker er altså fra vores egen kulturkreds. I flere tilfælde er der desuden tale om personer, der i forvejen taler dansk, fordi de enten tilhører det danske mindretal eller har forberedt sig vældig godt på det nye hjemland. Samtidig er der ofte tale om stærkt efterspurgt arbejdskraft. Her bliver der absolut ingen problemer med integrationen. Skulle danske politikere virkelig være modstandere af denne form for indvandring, bør de pågældende efter kontorchefens udmelding straks stå frem og forklare sig. Det bliver i så fald interessant at høre argumenterne. Nu var der lykkeligvis både ejendomsmæglere og jurister med til det skandaløse møde. De sidstnævnte bør undersøge, om SIRI’s praksis ikke er i strid med EU’s bestemmelser. I givet fald skal der anlægges en prøvesag. Den nuværende tilstand er helt uacceptabel. Mennesker med viljen og evnen til at gøre noget godt for Danmark og en kulturel baggrund som vores egen er naturligvis hjertelig velkomne – eller bør være det.

Indland

Endnu en heftig vejr-weekend: Kraftig blæst og høj vandstand i vente

Annonce