Annonce
Indland

Minister: Studerende har fortsat retskrav på kandidatuddannelse

Danske Studerendes Fællesråd frygter, at bachelorstuderende mister retskravet på at blive kandidat som følge af regeringens plan om at justere på optaget på visse universitetsuddannelser. Men uddannelsesministeren afviser og siger, at der ikke er tale om en spareøvelse.

Tusindvis af studerende risikerer, at de ikke kan få en kandidatuddannelse, fordi uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) vil justere på antallet af studiepladser flere humanistiske uddannelser på universiteterne.

Det frygter formand for Danske Studerendes Fællesråd, Jakob Ruggaard, der mener, at justeringen har en utilsigtet effekt:

»Enten kommer det her til at betyde, at tusindvis af studerende bliver tvunget til at afbryde deres uddannelse halvvejs, fordi de ikke kan få en kandidat. Eller også kommer det til at betyde, at universiteterne skal spare massivt på deres uddannelser, fordi regeringen ikke vil give penge for alle de studerende, de uddanner. Begge konsekvenser er fuldstændig uacceptable,« siger de studerendes formand.

Reaktionen kommer samtidig med, at prorektor Lykke Friis, Københavns Universitet, anslår, at universitetet kommer til at mangle 65 millioner kroner til 580 studerende i 2017.

»Regnestykket går ikke op. Med mindre vi ser bort fra retskravet og nægter de studerende en kandidatuddannelse, er vores eneste mulighed at tage pengene fra de øvrige studerende. Det forringer uddannelserne for alle,« siger Lykke Friis i en kommentar.

Som det er nu, har alle universitetsstuderende ret til at blive optaget på en kandidatuddannelse.

Men der er ingen grund til at frygte, at der ikke er penge til kandidatuddannelserne, lyder det fra Sofie Carsten Nielsen.

»Er man bachelorstuderende og har et retskrav på en kandidatuddannelse, så får man naturligvis den kandidatuddannelse. Det følger med taxametret i den bevilling, der er givet, og som følger de studerende. Det skulle fint kunne rummes i den dimensioneringsmodel, som vi nu har fremlagt,« siger Sofie Carsten Nielsen og afviser, at der er tale om en spareøvelse:

»Det her er ikke nogen spareøvelse. Vi har på næste års finanslov budgetteret med samme antal studerende og samme penge som i år. Der er ikke noget håb fra vores side om færre studerende. Tværtimod. Det, vi tager højde for med vores model er, at vi ikke uddanner til arbejdsløshed. Så er der lidt flere - 1.300 studerende - der til næste år skal finde et andet sted at tage en videregående uddannelse. Men er man kandidatstuderende og har et retskrav, så får man selvfølgelig en kandidatuddannelse,« forsikrer ministeren.

I dag optages der årligt 15.000 studerende på uddannelser, der set med uddannelsesministerens øjne har ringe jobmuligheder. Det tal vil om tre år være bragt ned til 11.000. Det betyder 1.300 færre pladser om året de kommende tre år. Universiteterne skal nu fordele de færre studiepladser på de konkrete uddannelser, så det er gældende for optaget fra næste sommer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

112

Hvid trailer forsvandt fra indkørsel

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce