Annonce
Sydjylland

Minister vil åbne for muslingefiskeri i Vadehavet

63.000 tons blåmuslinger er der ifølge en ny rapport fra DTU i Vadehavet. Det får Eva Kjer Hansen (V), minister for fiskeri, til at overveje, om der kan åbnes for muslingefiskeri i Vadehavet. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

Minister for fiskeri Eva Kjer Hansen (V) åbner efter en rapport om bestanddelen af blåmuslinger i Vadehavet op for, at der kan fiskes efter muslinger. Noget, der blev sat en stopper for i 2008. Dansk Ornitologisk Forening råder til forsigtighed.

Annonce

Muslinger: Første spadestik mod muslingefiskeri i Vadehavet er nu taget. Efter en rapport fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), der viser, at bestanddelen af blåmuslinger og østers i Vadehavet er steget markant, undersøger ministeren for fiskeri, Eva Kjer Hansen (V), muligheden for, at muslingefiskeri i Vadehavet igen kan finde sted.

Siden 2008 har der for at beskytte de muslingspisende fugle- ederfuglen og sortanden- ikke været fisket efter muslinger i Vadehavet. Det er udpeget som Natura 2000-område, og det beskytter de to fugle. Mængden af blåmuslinger i Vadehavet var så lille, at der kun var til fuglene og intet til fiskerne. Ifølge rapporten "Forvaltningsplan for udvikling af bæredygtige fiskerier af muslinger og østers i Vadehavet" fra DTU er mængden af blåmuslinger imidlertid steget til 63.000 tons. En mængde, der altså er så tilpas stor, at Eva Kjer Hansen nu vil se på, om der atter skal tillades muslingefiskeri i Vadehavet.

- I forhold til da fiskeriet blev lukket, er det nogle helt anderledes gunstige tal, der giver belæg for igen at tale om at starte fiskeriet, siger hun.

Vi skal have vurderet bestandene for alle de fugle, der skal blive mætte. Det var jo måltallet for fugle, der i sin tid satte stopper for fiskeriet. Så nu skal Aarhus Universitet se nærmere på fugletallene og fuglenes fødebehov. Og når vi har taget hensyn til det, må vi kigge nærmere på hvilke vilkår, fiskeriet kan foregå under

- Eva Kjer Hansen (V), minister for fiskeri.
Annonce

Bestande og behov skal vurderes

Først skal man dog finde ud af, hvor mange fugle der er, og hvor meget føde de kræver. Det skal Aarhus Universitet og Miljø- og Fødevareministeriet kigge nærmere på.

- Vi skal have vurderet bestandene for alle de fugle, der skal blive mætte. Det var jo måltallet for fugle, der i sin tid satte stopper for fiskeriet. Så nu skal Aarhus Universitet se nærmere på fugletallene og fuglenes fødebehov. Og når vi har taget hensyn til det, må vi kigge nærmere på hvilke vilkår, fiskeriet kan foregå under, siger Eva Kjer Hansen.

Ministeren håber også, at det kan betyde, at man kan slippe af med stillehavsøsters i Vadehavet, da den er en invasiv art, der ikke hører hjemme i Vadehavet, fortæller hun.

Annonce

Råder til forsigtighed

Hos Dansk Ornitologisk Forenings sydvestjyske afdeling mener man ikke, det er en god idé, fortæller formanden for DOF Sydvestjylland, Peter Tougaard.

- Den generelle holdning fra DOF er, at vi råder til stor forsigtighed med udnyttelse af stort set alt i Vadehavet, for det er et utroligt følsomt miljø. Der er en hel del fugle især vores ederfugle, som lever af blåmuslinger, og ligesom andre fugle er antallet næsten i frit fald. Så vi er kede af den forstyrrelse, det kan skabe i Vadehavet, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Sønnen ramt af covid-19: Byrådsmedlem rasende over udelukkelse fra byrådsmøde

Vejen

Frisør låner for at overleve: Har endnu ikke fået penge fra hjælpepakker

Vejen

Helle har mistet 90 procent af omsætningen under nedlukningen: - Jeg har haft ondt i maven over det her længe

Annonce