Annonce
Sydjylland

Minister vil give 115 millioner kroner til hørepatienter

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil med udspillet give et løft til høreområdet i hele landet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Et nyt digitalt system og nationale kvalitetskrav til høreapparater skal fremover sikre landets hørepatienter en bedre behandling og afhjælpe de mange problemer, der er på høreområdet. Derfor har sundhedsministeren afsat 115 millioner kroner på regeringens finanslovsforslag. Men det er langt fra godt nok, mener Dansk Folkeparti.

Udspil: De op mod 800.000 danskere, der lider af hørenedsættelse, skal fremover behandles langt bedre end hidtil.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der har sat 115 millioner kroner af til hørepatienter på regeringens finanslovsforslag. Mandag begynder finanslovsforhandlingerne på sundhedsområdet, som høreområdet er en del af.

- Vi har konstateret, at der er et behov for at tilføre ressourcer til høreområdet og for at få ryddet op. Det lykkedes os ikke at nå i mål med en politisk aftale i foråret, så derfor vælger vi nu at afsætte penge på vores finanslovsforslag, siger Ellen Trane Nørby og fortæller, at pengene bliver fordelt således, at der de første to år bliver tilført 40 millioner kroner til høreområdet og derefter 25 millioner kroner årligt.

Særligt i Region Syddanmark har problemerne på høreområdet været massive. Her har hørepatienter de seneste år i gennemsnit skullet vente 78,4 uger på et høreapparat, og det betyder, at regionen har landets længste ventetider.

- Det her er et nationalt udspil, som skal sikre en modernisering af høreområdet i hele landet. Men det er ingen hemmelighed, at jeg har fået Syddanmarks problemer ind under huden, fordi de her er meget udtalte, siger ministeren, der kalder de lange ventetider for uacceptable.

Annonce

Det vil ministeren på høreområdet


  • I dag, søndag, præsenterer sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) sit udspil på høreområdet i JydskeVestkysten. Forslaget består af følgende elementer:
  • 115 millioner kroner skal fordeles over fire år.
  • Et nyt digitalt system til at effektivisere visitationen skal testes i en region.
  • Behandlingstilbud skal være mere gennemsigtige. Herunder skal private klinikker informere klarere, og alle patienter skal sikres samme adgang til at få erstattet mistede høreapparater.
  • Der skal stilles nationale krav til kvaliteten af behandlingen.
  • De faglige ressourcer som eksempelvis audiologiassistenter skal bruges bedre.
  • Der skal indsamles mere data og viden på høreområdet.
  • Det skal sikres, at patienter modtager uvildig behandling og rådgivning.

Forhindre dobbeltarbejde

Flere elementer skal ifølge Ellen Trane Nørby være med til at nedbringe ventetiden på høreområdet og gøre behandlingssystemet mere moderne og gennemsigtigt fremover.

Først og fremmest vil ministeren indføre en ny digital model for visitation, som i første omgang skal afprøves i en af landets regioner. Hvilken region, det bliver, er endnu uvis, men ministeren håber, at en af landets fem regioner hurtigt byder sig til. Det digitale system skal blandt andet sikre, at patienternes høretests kan overføres elektronisk mellem det offentlige og det private.

- På den måde forhindrer vi dobbeltarbejde og frigiver ressourcer, siger Ellen Trane Nørby med henvisning til, at man indtil videre har fået foretaget en ny høretest, hver gang man er kommet på en ny klinik.

Ministeren understreger, at det koster flere penge at sætte et system op, end det gør at holde det i drift løbende. Det er en af forklaringerne på, at der de første år vil blive afsat flere penge end de efterfølgende .

Ellen Trane Nørby peger også på, at en del af pengene skal bruges til at skaffe mere viden om hørepatienternes behov og brug af høreapparater.

- Vi ved alt for lidt. Hvor mange får egentlig gavn af høreapparater? Hvor mange apparater ender i skuffen? Hvis vi skal sikre en bedre kvalitet i behandlingen, har vi brug for de oplysninger, siger hun.

DF: Ikke godt nok

Ifølge Ellen Trane Nørby har behandlingstilbuddene været alt for uigennemsigtige for hørepatienterne. Derfor vil hun som et led i udspillet indføre nationale kvalitetskrav, så borgerne er garanteret visse minimumstandarder, uanset om de bliver behandlet i det offentlige eller private. Desuden skal det ifølge ministeren sikres, at hørepatienterne aldrig er i tvivl om, hvornår de kan få offentligt tilskud.

Det kan meget vel være Dansk Folkeparti, der kommer til af afgøre, om ministeren når i mål med sine visioner. Ifølge Karina Adsbøl, handicapordfører i Dansk Folkeparti, er det "hårdt tiltrængt", at der bliver taget initiativ på området, men ministerens udspil er langt fra godt nok, mener hun.

- Vi mangler det allervigtigste: Vi skal have bragt ventelisterne ned. Det er fint, at vi tænker kvalitetssikring, men hvad skal vi bruge det til, hvis der ikke sker en afvikling af den pukkel, der er på ventelisterne?, siger Karina Adsbøl, der til finanslovsforhandlingerne vil stille krav om flere penge til at afhjælpe puklen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Formand for menighedsråd trækker sig i protest over biskop: Det vil jeg ikke være med til

Annonce