Annonce
Sydjylland

Minister vil redde lukningstruet forskningscenter i Esbjerg

Center for Landdistriktsforskning i Esbjerg mistede fra 2018 en årlig bevilling på to millioner kroner. Det vil erhvervsminister Simon Kollerup (S) nu finde en løsning på. Foto: Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Efter en økonomisk rundbarbering under tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) tilbage i 2017, har Center for Landdistriktsforskning i Esbjerg måtte kæmpe for overlevelse. Nu slår den socialdemokratiske erhvervsminister Simon Kollerup (S) fast, at han er klar til at finde en løsning, sådan som hans parti tidligere har plæderet for.

Forskning: Der er lys for enden af tunnellen for Center for Landdistriktsforskning. Centeret har de seneste år har været presset økonomisk, efter at den tidligere regering fjernede en årlig bevilling på to millioner kroner for i stedet at konkurrenceudsætte pengene.

Men erhvervsminister Simon Kollerup (S) meddeler nu i et svar til Enhedslistens Henning Hyllested, at han er klar til at finde en løsning for det lokalforankrede forskningscenter, der hører under SDU og har hjemme i Esbjerg. Således slår ministeren fast, at han fortsat er på linje med et forslag om at opretholde bevillingen, som hans eget parti stillede i 2017.

- Det er samtidig min vurdering, at det vil være bedst, hvis en sådan løsning kan forankres bredt henover den politiske midte i Folketinget. Derfor vil jeg i efteråret invitere Folketingets partier til en drøftelse om en eventuel bevillingsmæssig løsning for Center for Landdistriktsforskning, lyder det i svaret.

I sidste uge fortalte centerleder Egon Noe til JydskeVestkysten, at Center for Landdistriktsforskning kun har kunnet holdet hovedet oven vande, fordi man har kæmpet for at skaffe ekstern finansiering, og fordi SDU har holdt hånden under centeret. Kommer der ikke en ny bevilling, frygter han, at centeret må lukke inden for få år. Derfor er ministerens udmelding en meget positiv nyhed, understreger han.

Annonce

Center for Landdistriktsforskning

  • Hører under Syddansk Universitet.
  • Har hjemme i Esbjerg.
  • Blev oprettet i 2001, hvor Folketinget besluttede at give det en forsøgsperiode på fem år.
  • Efter forsøgsperioden overgik støtten til resultatkontrakter.
  • I 2017 fjernede daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) støtten på to millioner kroner med virkning fra 2018, fordi regeringen ville konkurrenceudsætte forskningen på landdistrikter.
  • Det fik Socialdemokratiet til at stille et modforslag om at annullere beslutningen. Forslaget blev forkastet af et flertal bestående af V, K, LA og DF.
  • Centeret forsker i landdistriktsproblematikker som skole, infrastruktur, lokalråd, sundhed, offentlige services osv.
  • Centeret uddanner ligeledes sociologer på området og bidrager med viden til ministerier og journalister.

Bøvlet og langtrukket

Ministerens svar glæder Henning Hyllested, som dog ville foretrække, at man blot satte de to millioner kroner på regeringens finanslovsforslag for 2020 frem for at indlede drøftelser med alle partier.

- Brede aftaler er i princippet altid godt, men her snakker vi om så skallet et beløb, at vi er i småtingsafdelingen. Det bliver så bøvlet og langtrukket i stedet for bare at give centeret ro om økonomien, siger han.

SF, Radikale Venstre og Alternativet bakker op om ministerens udmelding, meddeler partiernes ordførere for landdistrikter og øer. De mener, at det er fornuftigt at drøfte sagen.

- Der kan være nogen af os, der har holdninger til, at vi skal have et særligt fokus i landdistriktsforskningen, siger SF's Karina Lorenzen.

Rasmus Helveg Petersen (RV) mener, at der er hårdt brug for centeret, men vil ikke garantere, at hans parti er for finansieringen af ny støtte, hvis det går ud over andre ting.

Finansiering er afgørende

Simon Kollerup har ikke yderligere kommentarer og henviser til Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen. Han afviser Hyllesteds bekymring om, at processen bliver lang og bøvlet.

- Det kan gøres relativt hurtigt, men vi skal lave en aftale, der rent faktisk holder, for centeret har brugt for mange kræfter på uro omkring økonomien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce