Annonce
Sydjylland

Minister vil redde lukningstruet forskningscenter i Esbjerg

Center for Landdistriktsforskning i Esbjerg mistede fra 2018 en årlig bevilling på to millioner kroner. Det vil erhvervsminister Simon Kollerup (S) nu finde en løsning på. Foto: Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Efter en økonomisk rundbarbering under tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) tilbage i 2017, har Center for Landdistriktsforskning i Esbjerg måtte kæmpe for overlevelse. Nu slår den socialdemokratiske erhvervsminister Simon Kollerup (S) fast, at han er klar til at finde en løsning, sådan som hans parti tidligere har plæderet for.

Forskning: Der er lys for enden af tunnellen for Center for Landdistriktsforskning. Centeret har de seneste år har været presset økonomisk, efter at den tidligere regering fjernede en årlig bevilling på to millioner kroner for i stedet at konkurrenceudsætte pengene.

Men erhvervsminister Simon Kollerup (S) meddeler nu i et svar til Enhedslistens Henning Hyllested, at han er klar til at finde en løsning for det lokalforankrede forskningscenter, der hører under SDU og har hjemme i Esbjerg. Således slår ministeren fast, at han fortsat er på linje med et forslag om at opretholde bevillingen, som hans eget parti stillede i 2017.

- Det er samtidig min vurdering, at det vil være bedst, hvis en sådan løsning kan forankres bredt henover den politiske midte i Folketinget. Derfor vil jeg i efteråret invitere Folketingets partier til en drøftelse om en eventuel bevillingsmæssig løsning for Center for Landdistriktsforskning, lyder det i svaret.

I sidste uge fortalte centerleder Egon Noe til JydskeVestkysten, at Center for Landdistriktsforskning kun har kunnet holdet hovedet oven vande, fordi man har kæmpet for at skaffe ekstern finansiering, og fordi SDU har holdt hånden under centeret. Kommer der ikke en ny bevilling, frygter han, at centeret må lukke inden for få år. Derfor er ministerens udmelding en meget positiv nyhed, understreger han.

Annonce

Center for Landdistriktsforskning

  • Hører under Syddansk Universitet.
  • Har hjemme i Esbjerg.
  • Blev oprettet i 2001, hvor Folketinget besluttede at give det en forsøgsperiode på fem år.
  • Efter forsøgsperioden overgik støtten til resultatkontrakter.
  • I 2017 fjernede daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) støtten på to millioner kroner med virkning fra 2018, fordi regeringen ville konkurrenceudsætte forskningen på landdistrikter.
  • Det fik Socialdemokratiet til at stille et modforslag om at annullere beslutningen. Forslaget blev forkastet af et flertal bestående af V, K, LA og DF.
  • Centeret forsker i landdistriktsproblematikker som skole, infrastruktur, lokalråd, sundhed, offentlige services osv.
  • Centeret uddanner ligeledes sociologer på området og bidrager med viden til ministerier og journalister.

Bøvlet og langtrukket

Ministerens svar glæder Henning Hyllested, som dog ville foretrække, at man blot satte de to millioner kroner på regeringens finanslovsforslag for 2020 frem for at indlede drøftelser med alle partier.

- Brede aftaler er i princippet altid godt, men her snakker vi om så skallet et beløb, at vi er i småtingsafdelingen. Det bliver så bøvlet og langtrukket i stedet for bare at give centeret ro om økonomien, siger han.

SF, Radikale Venstre og Alternativet bakker op om ministerens udmelding, meddeler partiernes ordførere for landdistrikter og øer. De mener, at det er fornuftigt at drøfte sagen.

- Der kan være nogen af os, der har holdninger til, at vi skal have et særligt fokus i landdistriktsforskningen, siger SF's Karina Lorenzen.

Rasmus Helveg Petersen (RV) mener, at der er hårdt brug for centeret, men vil ikke garantere, at hans parti er for finansieringen af ny støtte, hvis det går ud over andre ting.

Finansiering er afgørende

Simon Kollerup har ikke yderligere kommentarer og henviser til Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen. Han afviser Hyllesteds bekymring om, at processen bliver lang og bøvlet.

- Det kan gøres relativt hurtigt, men vi skal lave en aftale, der rent faktisk holder, for centeret har brugt for mange kræfter på uro omkring økonomien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce