Annonce
Sydjylland

Minister vil redde lukningstruet forskningscenter i Esbjerg

Center for Landdistriktsforskning i Esbjerg mistede fra 2018 en årlig bevilling på to millioner kroner. Det vil erhvervsminister Simon Kollerup (S) nu finde en løsning på. Foto: Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Efter en økonomisk rundbarbering under tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) tilbage i 2017, har Center for Landdistriktsforskning i Esbjerg måtte kæmpe for overlevelse. Nu slår den socialdemokratiske erhvervsminister Simon Kollerup (S) fast, at han er klar til at finde en løsning, sådan som hans parti tidligere har plæderet for.

Forskning: Der er lys for enden af tunnellen for Center for Landdistriktsforskning. Centeret har de seneste år har været presset økonomisk, efter at den tidligere regering fjernede en årlig bevilling på to millioner kroner for i stedet at konkurrenceudsætte pengene.

Men erhvervsminister Simon Kollerup (S) meddeler nu i et svar til Enhedslistens Henning Hyllested, at han er klar til at finde en løsning for det lokalforankrede forskningscenter, der hører under SDU og har hjemme i Esbjerg. Således slår ministeren fast, at han fortsat er på linje med et forslag om at opretholde bevillingen, som hans eget parti stillede i 2017.

- Det er samtidig min vurdering, at det vil være bedst, hvis en sådan løsning kan forankres bredt henover den politiske midte i Folketinget. Derfor vil jeg i efteråret invitere Folketingets partier til en drøftelse om en eventuel bevillingsmæssig løsning for Center for Landdistriktsforskning, lyder det i svaret.

I sidste uge fortalte centerleder Egon Noe til JydskeVestkysten, at Center for Landdistriktsforskning kun har kunnet holdet hovedet oven vande, fordi man har kæmpet for at skaffe ekstern finansiering, og fordi SDU har holdt hånden under centeret. Kommer der ikke en ny bevilling, frygter han, at centeret må lukke inden for få år. Derfor er ministerens udmelding en meget positiv nyhed, understreger han.

Annonce

Center for Landdistriktsforskning

  • Hører under Syddansk Universitet.
  • Har hjemme i Esbjerg.
  • Blev oprettet i 2001, hvor Folketinget besluttede at give det en forsøgsperiode på fem år.
  • Efter forsøgsperioden overgik støtten til resultatkontrakter.
  • I 2017 fjernede daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) støtten på to millioner kroner med virkning fra 2018, fordi regeringen ville konkurrenceudsætte forskningen på landdistrikter.
  • Det fik Socialdemokratiet til at stille et modforslag om at annullere beslutningen. Forslaget blev forkastet af et flertal bestående af V, K, LA og DF.
  • Centeret forsker i landdistriktsproblematikker som skole, infrastruktur, lokalråd, sundhed, offentlige services osv.
  • Centeret uddanner ligeledes sociologer på området og bidrager med viden til ministerier og journalister.

Bøvlet og langtrukket

Ministerens svar glæder Henning Hyllested, som dog ville foretrække, at man blot satte de to millioner kroner på regeringens finanslovsforslag for 2020 frem for at indlede drøftelser med alle partier.

- Brede aftaler er i princippet altid godt, men her snakker vi om så skallet et beløb, at vi er i småtingsafdelingen. Det bliver så bøvlet og langtrukket i stedet for bare at give centeret ro om økonomien, siger han.

SF, Radikale Venstre og Alternativet bakker op om ministerens udmelding, meddeler partiernes ordførere for landdistrikter og øer. De mener, at det er fornuftigt at drøfte sagen.

- Der kan være nogen af os, der har holdninger til, at vi skal have et særligt fokus i landdistriktsforskningen, siger SF's Karina Lorenzen.

Rasmus Helveg Petersen (RV) mener, at der er hårdt brug for centeret, men vil ikke garantere, at hans parti er for finansieringen af ny støtte, hvis det går ud over andre ting.

Finansiering er afgørende

Simon Kollerup har ikke yderligere kommentarer og henviser til Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen. Han afviser Hyllesteds bekymring om, at processen bliver lang og bøvlet.

- Det kan gøres relativt hurtigt, men vi skal lave en aftale, der rent faktisk holder, for centeret har brugt for mange kræfter på uro omkring økonomien.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Borgerlige må ind i kampen

Socialdemokratiet kan glæde sig over det borgerlige Danmarks tillid. Den kommer til udtryk, hver gang socialdemokraterne overtager regeringsmagten. Det er jo ikke verdens undergang og skal såmænd nok gå alt sammen. Sådan plejer det jo at være, lyder det borgerlige kor så. Erkendelsen er korrekt. Med de ulyksalige 1970-ere som den eneste, alvorlige undtagelse har ingen regeringer i efterkrigstiden uanset kulør ført en politik, som tilnærmelsesvis har bragt vores sikkerhed eller velstand i fare. Den nuværende regering er ingen undtagelse. En stram udlændingepolitik, endnu hårdere kurs mod kriminelle, et robust forsvar samt velfærd er mærkesager. Alt dette skal gå hånd i hånd med en ansvarlig økonomi, som den skarpe, interne debat med støttepartierne om minimumsnormeringer viste. Og så skal der kæmpes for klimaet. Ovenstående turde også være målene for enhver borgerlig regering, efter man også til højre for midten har sat miljø øverst på dagsordnen. Eneste stridspunkt mellem regeringen og de borgerlige kunne være skattepolitik og marginale forskelle på, hvordan man vil fordele samfundskagen. Er der et borgerligt projekt? Spørgsmålet er berettiget, for vi har intet hørt om det. Blandt andet lover Venstre blot, at være endnu grønnere end regeringen. Til gengæld hersker der åbenbart intern uenighed om udlændingepolitikken i det største borgerlige parti, hvis profil for øjeblikket står alt andet end skarpt. Alt dette må udløse selvransagelse hos deltagerne i Venstres landsmøde i denne weekend. Men også fra de øvrige, borgerlige partier savner vi visioner. Måske var det ikke blot en påstand, men den fulde sandhed , da Venstre i valgkampen forklarede, partiet ville ganske det samme som Socialdemokratiet – blot uden skattestigninger. Ja, det kan såmænd vise sig at være fortællingen om hele det borgerlige Danmark. Det er - undskyld udtrykket – fesent. Det borgerlige projekt er for vigtigt til, at ansvaret for det (alene) kan betros Socialdemokratiet.

Annonce