Annonce
Indland

Minister vil undersøge Udbetaling Danmarks overvågning

Minister har bedt sit embedsværk se nærmere på rapport om Udbetaling Danmarks vidtgående overvågning.

Det er vigtigt at sikre, at borgere ikke kan snyde sig til ydelser som førtidspension, boligstøtte, barselsdagpenge og familieydelser, som de ikke er berettiget til.

Det slår beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) først og fremmest fast.

Han mener dog samtidig, at en rapport udarbejdet af den juridiske tænketank Justitia om Udbetaling Danmarks overvågning af ydelsesmodtagere er værd at se nærmere på.

- Rapporten et rigtigt vigtigt bidrag til hele debatten om proportionalitet, hvor vi har kontrol på den ene side og respekten for privatlivets fred og borgernes retssikkerhed på den anden side, siger ministeren.

Han har bedt sit embedsværk i Beskæftigelsesministeriet om at se nærmere på rapporten og dens konklusioner.

I jagten på sociale bedragere, indhenter Udbetaling Danmark jævnligt oplysninger om de flere millioner borgere, som de selv betaler ydelser til. Men også oplysninger om deres nærmeste familie kan de indhente.

I 2018 samkørte Udbetaling Danmark oplysninger om i alt 2,7 millioner ikke unikke ydelsesmodtagere.

Alligevel er det kun lykkedes at finde 705 sager i 2017 og 1094 sager i 2018, som førte til standsning, ændring eller tilbagebetaling af ydelser.

Spørgsmål: Mener du, at de få sager står mål med de mange ydelsesmodtagere, som bliver undersøgt?

- Det er vigtigt at holde fast i, at kontrol er et vigtigt redskab, når vi har at gøre med skatteborgernes penge. Vi ønsker ikke, at nogen skal snyde, for det betyder hver eneste gang, at tilliden til hele systemet vakler, siger Peter Hummelgaard.

- Men det skal hænge sammen på en måde, så man ikke krænker privatlivets fred, og den balance er en vigtig diskussion at have.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, mener, at Udbetaling Danmarks overvågning er gået for vidt.

- Det er fuldstændig et brud på retten til privatliv, når det offentlige på den måde stikker næsen i private sager, siger Rosa Lund.

- Det er et første rigtigt skridt på vejen, at man vil tage det her op, og så håber jeg, at vi kommer et sted hen, hvor vi også kan gøre noget ved det, siger hun.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce