Annonce
Tønder

Vild første skoledag: Ministerbesøg og naturpleje med le

Skolebørn fra Jejsing Friskole står klar til dagens besøg af tv-vært Morten D. D. Hansen og transportminister Benny Engelbrecht. Foto: Jeppe Mortensen
Jejsing Friskole har i omkring to år haft gang i et naturbevaringsprojekt ved den nedlagte jernbane mellem Tønder og Tinglev, der er ejet af Banedanmark. Mandag kom transportministeren og en populær tv-vært forbi.
Annonce

Jejsing: Solen skinner, og temperaturen er ved at nå 30 grader.

En flok skolebørn er mandag kommet tilbage fra sommerferien. Dog er denne dag usædvanlig i forhold til de flestes første skoledag. Børnene befinder sig nemlig ved den lukkede banestrækning mellem Tinglev og Tønder - tæt på skolen.

Her står elever fra 3.-6. klasse på Jejsing Friskole klar med leerne, og de har taget mod dagens gæster, transportminister Benny Engelbrecht og tv-værten Morten D. D. Hansen, som er blevet inviteret af Banedanmark.

Annonce

Elever skal lære om naturen

Jejsing Friskole er en skole, som mener, at børnene har godt af at lære noget om naturen, og skolen har derfor været en del af InfraNatur-projektet, der er et samarbejde mellem Banedanmark og Miljøstyrelsen, siden 2018. Skoleleder Poul Erik Hunderup er personlig meget interesseret i at give sin interesse for naturen videre til eleverne.

- Jeg håber, at børnene lærer noget om naturen, og hvad man kan gøre for at hjælpe den, siger han.

Annonce

Leerne må i gang

Benny Engelbrecht går hen til en flok børn, som står klar til at vise ministeren, hvordan leen skal håndteres.

- Det er en hård første skoledag. Det ligner jo et helt bondeoprør, udbryder Benny Engelbrecht, da han ser børnene med leerne.

Nogle af børnene har aldrig prøvet at slå græs med le før, mens andre børn er mere erfarne. En af dem, som har prøvet det før, er Mads-Emil Andersen, som går i 6. klasse. Han har været med ude i skoven seks-syv gange for at hjælpe til.

- Vi er ude i naturen og slår græsset med le, så insekter og blomster kan leve ordentligt, siger Mads Emil Andersen, som går i gang med at instruere Benny Engelbrecht.

- Du skal ikke stå i græsset, fortæller han ministeren og forklarer, at man jo ikke kan slå græs, der allerede ligger ned.

Transportminister Benny Engelbrecht fik instruktion i, hvordan man håndterer en le under dagens besøg hos eleverne på Jejsing friskole. Foto: Jeppe Mortensen

I mellemtiden er flere af de øvrige børn også gået i gang med leerne. Et par af de mindre børn bærer græsset væk og samler det i en bunke tæt ved indgangen til området langs den nu lukkede bane.

Annonce

Rart med instruktion

Benny Engelbrecht er færdig med første omgang og stiller op til interviews med de forskellige medier - heriblandt JydskeVestkystens udsendte.

- Jeg har prøvet at slå med en le en enkelt gang i mit liv, men det er mange år siden. Så det er rart at få en instruktion, siger han.

Engelbrecht fortæller, at der er - udover at besøge eleverne - og er et andet formål med besøget. Nemlig at passe på naturen på de områder, hvor der engang kørte tog.

Naturbevaringsprojektet i Jejsing

På den gamle og nu lukkede banestrækning mellem Tinglev og Tønder vokser der mange sjældne urter og andre nøjsomme plantearter. Det gør der, fordi eleverne fra Jejsing Friskole siden efteråret 2018 har stået for naturplejen på en del af den lukkede banestrækning. For at fremme de unikke plantearter i området slår eleverne græsset med le på gammeldags manér.

Projektet har stået på i to år, og det er især 3.-6. klasserne, der har ansvaret for vedligeholdelsen.

- Vi skal sørge for, at området forbliver så naturligt som overhovedet muligt, siger han om naturbeskyttelsen på strækningen, hvor elevernes arbejde skal hjælpe med til at få både de mere sjældne dyr og planter til at leve i området.


Vi er ude i naturen, og slår græsset med le, så insekter og blomster kan leve ordentligt.

Mads-Emil Andersen, elev på Jejsing Friskole


Benny Engelbrecht og tv-værten Morten D. D. Hansen fortsætter med at slå græsset lidt længere væk. Imens slår Mads-Emil Andersen græsset, og han mærker en forbedring af naturen, efter at projektet gik i gang.

- Der er kommet flere blomster og insekter, siger han.

Han fortæller også, at han er blevet mere vant til at slå med leen.

- Der er kommet forbedringer, siger han.

Annonce

Der er læring i at komme ud i naturen

Da ministeren og Morten D. D. vender tilbage, forklarer tv-værten, hvorfor han gerne vil være med til at bakke op om naturprojektet.

- Jeg arbejder meget for at få børn og unge til at interessere sig for naturen, siger Morten D. D. og mener, at børnene får en masse ud af dagens tur.

- De får lavet noget fysisk arbejde og ved at slå med en le, så får man en bedre forståelse af tingene, end hvis man skal sidde inde og lære om naturen i en bog, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Lille Bent blev reddet mange gange - selv havde han kun ét ønske: - Bare, jeg dog snart må dø, så jeg kan være sammen med min mor!

Kolding

Efter borgmesters nej til Eva Kjer: V-profiler undrer sig over indblanding

Annonce