Annonce
Indland

Ministerens departement hives ind i sag om svindel i Forsvaret

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Forsvarsministerens nærmeste embedsmænd trækkes nu ind i sagen om mulig millionsvindel med indkøb i Forsvaret.

Forsvarsministeriet har ikke sikret, at dets styrelser har haft klare nok instrukser i forhold til indkøb i Forsvaret i en sag om mulig millionsvindel.

Ifølge politiets anklage handler sagen om et beløb på 1,8 millioner kroner, hvor fem personer er tiltalt for blandt andet bestikkelse og groft mandatsvig i forbindelse med indkøb i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at ministeriet ikke tidligere har underrettet Rigsrevisionen om de uregelmæssigheder, som man havde konstateret.

Forsvarsministeriet har kun udstukket overordnede rammer, og det har blandt andet medført, at det er de samme personer, som bestiller en ordre, godkender den og udbetaler penge.

Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) har ministeriets interne revision kendt til sagen i månedsvis uden at informere hende.

- Der har været kendskab til sagen gennem noget tid. Derfor sidder jeg og savner den samme indsigt i sagen. Det har jeg bedt om at få meget hurtigt.

- Den her sag er så alvorlig, og når der er mistanke om svindel, så skal den selvfølgelig op og behandles på de allerøverste nagler, siger Trine Bramsen til Berlingske.

Offentligheden hørte først om sagen med den mulige millionsvindel torsdag. Men politiets journalnummer afslører, at sagen blev oprettet i politiets systemer helt tilbage i 2016.

I april fik Forsvarsministeriets departementschef besked om, at Rigsrevisionen havde indledt undersøgelsen. Men forsvarsminister Trine Bramsen fik det først at vide i onsdags og har siden sendt et rejsehold afsted.

Ministeren har nu to måneder til at svare på kritikken. Statsrevisorerne kan ikke redegøre for det eksakte forløb.

- Vi kan ikke gå ind i, hvordan orienteringen af ministeren har været. Vi må gå ud fra, at der er nogle arbejdsgange i Forsvarsministeriet, hvor de beslutter, hvornår ministeren bliver orienteret.

- Men når der er en whistleblower i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, så må man forvente, at det når højt op, siger statsrevisor Britt Bager (V).

Socialdemokratiets statsrevisor, Flemming Møller Mortensen (S), fastholder, at det er normalt, at det i første omgang kun er departementschefen, der bliver orienteret.

I rapporten har Rigsrevisionen fundet fejl i 54 ud af 64 undersøgte indkøb.

Som eksempel brugte Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse 291 millioner kroner i december 2018, hvilket er over halvdelen af budgettet for hele året. Formålet kunne have været at tømme kontoen, så pengene ikke overføres til næste år.

/ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Varde For abonnenter

Borgmester om ulovligheder i børnehave: - Jeg har bedt mine direktører kigge sagen igennem

Annonce