Annonce
Indland

Ministerens departement hives ind i sag om svindel i Forsvaret

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Forsvarsministerens nærmeste embedsmænd trækkes nu ind i sagen om mulig millionsvindel med indkøb i Forsvaret.

Forsvarsministeriet har ikke sikret, at dets styrelser har haft klare nok instrukser i forhold til indkøb i Forsvaret i en sag om mulig millionsvindel.

Ifølge politiets anklage handler sagen om et beløb på 1,8 millioner kroner, hvor fem personer er tiltalt for blandt andet bestikkelse og groft mandatsvig i forbindelse med indkøb i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at ministeriet ikke tidligere har underrettet Rigsrevisionen om de uregelmæssigheder, som man havde konstateret.

Forsvarsministeriet har kun udstukket overordnede rammer, og det har blandt andet medført, at det er de samme personer, som bestiller en ordre, godkender den og udbetaler penge.

Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) har ministeriets interne revision kendt til sagen i månedsvis uden at informere hende.

- Der har været kendskab til sagen gennem noget tid. Derfor sidder jeg og savner den samme indsigt i sagen. Det har jeg bedt om at få meget hurtigt.

- Den her sag er så alvorlig, og når der er mistanke om svindel, så skal den selvfølgelig op og behandles på de allerøverste nagler, siger Trine Bramsen til Berlingske.

Offentligheden hørte først om sagen med den mulige millionsvindel torsdag. Men politiets journalnummer afslører, at sagen blev oprettet i politiets systemer helt tilbage i 2016.

I april fik Forsvarsministeriets departementschef besked om, at Rigsrevisionen havde indledt undersøgelsen. Men forsvarsminister Trine Bramsen fik det først at vide i onsdags og har siden sendt et rejsehold afsted.

Ministeren har nu to måneder til at svare på kritikken. Statsrevisorerne kan ikke redegøre for det eksakte forløb.

- Vi kan ikke gå ind i, hvordan orienteringen af ministeren har været. Vi må gå ud fra, at der er nogle arbejdsgange i Forsvarsministeriet, hvor de beslutter, hvornår ministeren bliver orienteret.

- Men når der er en whistleblower i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, så må man forvente, at det når højt op, siger statsrevisor Britt Bager (V).

Socialdemokratiets statsrevisor, Flemming Møller Mortensen (S), fastholder, at det er normalt, at det i første omgang kun er departementschefen, der bliver orienteret.

I rapporten har Rigsrevisionen fundet fejl i 54 ud af 64 undersøgte indkøb.

Som eksempel brugte Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse 291 millioner kroner i december 2018, hvilket er over halvdelen af budgettet for hele året. Formålet kunne have været at tømme kontoen, så pengene ikke overføres til næste år.

/ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce