Annonce
Indland

Ministerier ordknappe om evakueret dreng fra IS-lejr

En dansk dreng er blevet hentet ud af IS-lejr. Myndigheder er tavse omkring, hvem der har taget beslutningen.

Søndag evakuerede de danske myndigheder en alvorligt såret dansk dreng fra en fangelejr i det nordlige Syrien.

Evakueringen blev ifølge Udenrigsministeriet gennemført af en dansk delegation, som blev ledet af en repræsentant for Udenrigsministeriet.

Men hvorvidt beslutningen om at hente den omkring 13-årige dreng ud af al-Hol-lejren og evakuere ham til et tredjeland er truffet på politisk niveau, ønsker ingen af de relevante ministerier at svare på.

Udenrigsministeriet oplyser i et skriftligt svar, at der er "etableret en fælles myndighedsgruppe med deltagelse af blandt andet Justitsministeriet, Udenrigsministeriet samt Udlændinge- og Integrationsministeriet"

Myndighedsgruppen tager stilling til, hvad der er den bedste løsning i hver enkelt sag, men det har ikke været muligt at få oplyst, hvorvidt beslutningen om evakueringen er truffet på ministerniveau eller på embedsmandsniveau.

Det har heller ikke været muligt at få en udtalelse fra fungerende udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Justitsministeriet henviser til Udenrigsministeriet, og det samme gør Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Pape Poulsen (K) eller Inger Støjberg (V), som er henholdsvis fungerende justitsminister og udlændinge- og integrationsminister, indtil en ny regering tager over.

Danske myndigheder havde indtil søndagens begivenhed afvist at hente danske statsborgere hjem fra lejren med den begrundelse, at det er for farligt.

Søren Espersen (DF), som indtil før valget var formand for Det Udenrigspolitiske Nævn, siger, at det vil være skandaløst, hvis myndighedsgruppen har truffet beslutning om evakuering på egen hånd.

Samtidig mener han, at det er betænkeligt, hvis det er fungerende udenrigsminister Anders Samuelsens beslutning.

- Vi har i månedsvis diskuteret, hvad vi gør med de her børn af syriensterrorister, og så har man handlet i en situation, hvor vi ikke har nogen regering, siger Søren Espersen.

- Jeg har til gode at finde ud af, hvad der er sket, men hvis den her myndighedsgruppe har handlet på egen hånd i en betændt politisk sag, så duer det simpelthen ikke, og så er der nogle - som efter min opfattelse - har overtrådt sine beføjelser.

Den 13-årige dreng har i flere måneder opholdt sig på et hospital og i al-Hol-lejren med sin mor og søskende.

Ifølge DR blev han skudt i ryggen under kampene om Islamisk Stats sidste højborg i Syrien i byen Baghouz.

Ifølge Udenrigsministeriet er drengens pårørende i Danmark orienteret om evakueringen, og de vil snarest overtage ansvaret for drengen og selv stå for hjemtransporten til Danmark.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Fordragelige vikinger

Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Annonce