Annonce
jv.dk

Ministerpræsident vil have grundlov ændret

Mindretallenes ve og vel er ikke kun et anliggende for delstaterne, men for hele forbundsrepublikken, mener Daniel Günther. Foto: Gerd Seidel/Wikimedia.
Beskyttelse af nationale mindretal bør skrives ind i Tysklands grundlov, mener Slesvig-Holstens regeringschef Daniel Günther, der får støtte af Sachsens ministerpræsident.

KIEL: Beskyttelse af nationale mindretal skal skrives ind i Tysklands grundlov. Det mener Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther. Han bliver bakket op af sin kollega Michael Kretschmer fra Sachsen, hvor der som i Slesvig-Hosten også bor et oprindeligt hjemmehørende mindretal, nemlig de slaviske sorbere. Det skriver nyhedsbureauet DPA.

De to ministerpræsidenter vil nu fremsætte forslaget i forbundsrepublikkens førstekammer, forbundsrådet, der er sammensat af repræsentanter for delstaterne. Daniel Günther er formand for forbundsrådet frem til den 31. oktober i år.

Ifølge oplægget skal følgende tekst skrives ind i den tyske forfatning:

Staten værdsætter identiteten hos de oprindelige mindretal og folkegrupper, der er anerkendt i Tyskland i henhold til Europarådets traktat om beskyttelse af nationale mindretal.

Annonce
I forhold til lande med tyske mindretal ville en bestemmelse i grundloven være et tydeligt tegn på den tyske mindretalspolitiks troværdighed.

Daniel Günther

Fælles ansvar

Adskillige af de tyske delstaters forfatninger indeholder allerede lignende bestemmelser. Det gælder også i Slesvig-Holsten, der er hjemsted for det danske mindretal i Sydslesvig og den frisiske folkegruppe på vestkysten.

- Men en sådan formulering i forfatningen understreger det fælles, tyske ansvar for at beskytte nationale mindretal, forklarer Daniel Günther til nyhedsbureauet.

Han mener også, der vil være tale om et vigtigt signal til de stater i Østeuropa, der huser tysktalende mindretal.

- Netop i forhold til lande med tyske mindretal ville en bestemmelse i grundloven være et tydeligt tegn på den tyske mindretalspolitiks troværdighed, mener Daniel Günther ifølge DPA.

Han og den sachsiske ministerpræsident ønsker på den vis at beskytte mindretallenes sproglige og kulturelle identitet.

Tre mindretal

Det danske mindretal syd for grænsen omfatter ifølge de officielle tal omkring 50.000 mennesker. En undersøgelse fra Hamborg Universitet i 2015 viser dog, at langt flere føler sig knyttet til Danmark. I alt er der tale om cirka 100.000 personer, der for en stor dels vedkommende også lever i Holsten syd for Ejderen eller endog i Hamborg.

Den frisiske folkegruppe består af omkring 50.000 personer. Cirka 10.000 af dem taler frisisk.

Sorberne er et slavisk folk i den sydlige del af Østtyskland. I alt er der omkring 50.000 sorbere, der har egne institutioner som skoler, børnehaver og en avis.

Annonce