Annonce
Danmark

Ministre klumper sig også sammen i storbyerne

Peter Rasmussen. Foto: JFM

Sidste uge af juli er altid dramatisk. Også i år. Måske oven i købet lidt mere dramatisk end den plejer, fordi coronaen har forhindret de unge i at rejse rundt i verden, og derfor strømmer de til de videregående uddannelser.

69.526 kom i denne uge ind på den uddannelse, de ønskede sig. Men 10.686 kvalificerede ansøgere blev afvist - og de var ellers blevet opfordret til at søge plads uden for storbyerne, hvor der stadig er ledige studiepladser.

Det var oven i købet undervisningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) selv, der på ministeriets hjemmeside skrev til ansøgerne: ”Spred jeres ansøgninger ud - både geografisk og fagligt. På den måde øger I jeres muligheder for at komme ind på en uddannelse på et tidspunkt, hvor mange forventes at søge ind".

Annonce

Men endnu en gang klumpede de studerende sig sammen i Odense, Aarhus, Aalborg og København. Cirka 75 procent af de studerende havnede her.

I øvrigt præcis ligesom de fleste ministre også har gjort. Ane Holsøe-Jørgensen er for eksempel selv cand.scient.pol. fra Københavns Universitet - selv om hun gik på gymnasiet i Fjerritslev i Nordjylland.

I Politiken har lærer, journalist og cand.mag. Frank Bruhn opregnet, at blandt undervisningsministrene skal man tilbage til Ole Vig Jensen (1996-1998) for at finde en minister, der studerede langt fra de store byer. Ole Vig blev lærer fra Kolding Seminarium, mens alle efterfølgende undervisningsministre har læst i enten Aarhus eller København. Eneste undtagelse er Christine Antoroni, der tog en afstikker til RUC i Roskilde for at gøre sin kandidateksamen færdig efter at have læst i Aarhus.


De nye studerende fortsætter med at klumpe sig sammen i de fire storbyer. De gør bare det samme, som generationer har gjort før dem.


Hos uddannelses- og forskningsministrene ser det ikke bedre ud. Her er det Helge Sander, der rager op som den eneste med en uddannelse taget i provinsen. Han er journalist uddannet på Herning Folkeblad.

Meget kan man sige om Helge Sander - og det er da også blevet gjort. Niels Hausgaard har blandt andet sagt, at ”gøre Helge Sander til minister for videnskab i Danmark er at tage brødet ud af munden på dem, der prøver på at leve af at lave satire”.

Men Helge Sander er i det mindste et eksempel på, at en politisk karriere ikke nødvendigvis skal grundlægges ved at læse statskundskab eller jura i København eller Aarhus, sådan som 11 af de i alt 16 ministre, der har efterfulgt ham og Ole Vig på posterne som henholdsvis uddannelses- og undervisningsminister har gjort.

På den måde er det måske ikke så mærkeligt, at de nye studerende fortsætter med at klumpe sig sammen i de fire storbyer. De gør bare det samme, som generationer har gjort før dem. Også dem, der sidder på Christiansborg.

Annonce
Annonce
Kolding

Ejere af landejendom har mistet alt i kraftig brand: - Vi overlevede. Og det er det vigtigste

Aabenraa For abonnenter

Genforeningen betyder også meget i Kongehuset: Derfor er det vigtigt for både dronningen og sønderjyderne, at hun er med til fejringen

Annonce