Annonce
Aabenraa

Mink-branchens endeligt betyder tab for Aabenraa Havn

Fiskeensilage, der er et af råstofferne til produktionen af minkfoder, har hidtil været opbevaret i Dansk Pelsdyr foders Tanke på Aabenraa Havn. Arkivfoto: Paul Sehstedt
Dansk Pelsdyr Foder har stået for en del af godsomsætningen på Aabenraa Havn. Branchens endeligt er dog ikke noget, der vælter havnens budget.
Annonce

AABENRAA: I store tanke på Østre Havnevej i Aabenraa opbevarer virksomheden Dansk Pelsdyr Foder fiskeensilage, som bruges i produktionen af minkfoder.

Den produktion stopper nu, eftersom alle danske mink er ved at blive aflivet på grund af risikoen for smitte med corona-virus.

Det får indflydelse på omsætningen på Aabenraa Havn, hvor indtægterne er bestemt af, hvor meget gods der bliver losset og lastet.

Dansk Pelsdyr Foder er ikke vendt tilbage på avisens henvendelser, så det præcise tab kendes ikke.

Men havnedirektør Henrik Thykjær oplyser, at det ikke er noget, der vil få væsentlige konsekvenser for havnens økonomi.

- I pelsdyrbranchen har omsætningen været meget svingende gennem årene, og det betyder, at det også har været meget svingende, hvor meget tankene har været i brug. Selvfølgelig mister havnen omsætning nu, men det er ikke noget, der vælter verden, pointerer han.

Tankene på havnen ejes af Dansk Pelsdyr Foder, men de står på en grund, firmaet har lejet af Aabenraa Havn. Tanklageret har i snit beskæftiget to medarbejdere.

Annonce

Ensilage

Fiskeensilagen fra Aabenraa bliver ikke brugt direkte til at fodre minkene, men indgår som råvare i produktionen af minkfoder hos andre virksomheder.

Jens Wistoft fra Kiskelund, der er formand for Grænseegnens Pelsdyravlerforening, bekræfter, at tanklageret i Aabenraa vil blive nødt til at lukke.

Brugen af lageret har ikke alene været afhængig af omsætningen i pelsdyrbranchen, den er også meget sæsonbetonet.

- I nogle perioder bruger man foder med store mængder af fiskeensilage, og i andre perioder bruger man mindre, oplyser Wistoft.

Fodersammensætningen varierer for at få den bedst mulige pels på minkene.

Fiskeensilage laves ved ensilering af bifangster samt afskær og indvolde af fisk.

Ensilering foregår groft sagt ved, at fiskeaffaldet hakkes i stykker og tilsættes syre, så forrådnelsen standser.


I pelsdyrbranchen har omsætningen været meget svingende gennem årene, og det betyder, at det også har været meget svingende, hvor meget tankene har været i brug.

Henrik Thykjær, direktør for Aabenraa Havn


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Vis samfundssind og sig ja til nålen

Kolding For abonnenter

Ejvind er ny holdkaptajn for indsamling af  julehjælp til fattige børnefamilier:  248 har allerede søgt om mad og gaver

Annonce