Annonce
Billund

Mink-massakre trækker spor til andre virksomheder: - Vi mister 90 procent af vores omsætning

Selvom Kjeld Larsen fra FK Trådindustri i Filskov ikke bliver ramt direkte på omsætningen, får det alligevel konsekvenser for firmet. De ligger nemlig inde med et stort varelager til minkbranchen. Arkivfoto: Ola Lund
Grindsted-firmaet Columbus Aqua og flere små lokale leverandører til minkbranchen mister lige nu næsten hele deres omsætning og brænder inde med aktiver for millioner.

Billund Kommune: Når minkbranchen inden for kort tid må aflive alle dyr, følger flere følgeerhverv med i faldet. Columbus Aqua i Grindsted er én af dem, der går en meget uvis fremtid i møde.

- 90 procent af vores omsætning forsvinder. Det er en dyb krise, siger direktør Lars Fisker Rasmussen, der er anden generation i firmaet, der startede op i 1998.

Han er chokeret oven på gårsdagens nyhed om at slå alle mink i Danmark ned.

Annonce

- Det var ikke noget, jeg ventede. For os er det en katastrofe. Heldigvis blev vi som følgeerhverv nævnt i går, men uanset hvad, vil kompensationsmuligheder kun være et plaster på såret her og nu. Hvis der ikke skal være minkavl i Danmark eller Europa, så er der jo ikke længere noget eksistensgrundlag for os, siger Lars Fisker Rasmussen.

Kommer erhvervet i gang igen, vil det være en lang proces over flere år.

- Vi har jo et exceptionelt avlsprogram i Danmark, der nu forsvinder, og så skal man ud i verden og finde nye dyr, men hvad med corona dér?, spørger Lars Fisker Rasmussen.

Det fylder også i hans hoved, hvad der skal ske med alle de aktiver, som firmaet ligger inde med. Det drejer sig om varelager, værktøj og produktionsudstyr, der kun passer ind i minkbranchen.

- Vi har måske aktiver for ti millioner, som lige nu er næsten helt værdiløst, siger Lars Fisker Rasmussen, der beskæftiger tre medarbejdere.

- Lige nu kan vi ikke gøre så meget andet end at vente og se, hvad udmeldingerne bliver, siger Lars Fisker Rasmussen.

Stort, ubrugeligt varelager

FK Trådindustri i Filskov bliver ikke på samme måde ramt.

- Vores omsætning til minkbranchen har i flere år været for nedadgående, så vi kommer ikke til at mærke det så meget på vores omsætning. Branchen har i nogle år været hårdt ramt og har ikke investeret i nye bure og haller, men over årene har vi da lavet rigtig meget til minkbranchen, siger indehaver Kjeld Larsen, der allerede i 90'erne sadlede om til andre brancher.

- Der, hvor vi bliver ramt, er på det store lager, som vi har liggende til branchen, bure og redekasser, som ikke kan bruges andre steder, siger Kjeld Larsen, der tvivler på, at dansk minkavl kommer op at køre igen, og at det i modsat fald vil have lange udsigter.


3/4 af forretningen er måske minkbranchen, og det bliver noget mindre nu, må man nok sige, men jeg har før været i noget, der ændrede sig og ikke var helt lige til.

Leif Nielsen, smedemester, Filskov


Også Filskovs lokale smedemester Leif Nielsen bliver ramt på sin forretning. Han har været selvstændig siden 1975 og er egentlig forbi folkepensionsalderen med to år.

- Jeg har for nylig været ude på en minkfarm, hvor fodermaskinerne simpelthen var så slidte, så jeg tænkte, at der nok ville komme lidt om noget tid, men det gør der ikke nu, siger Leif Nielsen, der før har gået igennem kriser, hvor ting er blevet lavet om.

- Jeg ligger inde med et varelager på mindst 100.000 kroner, men vi må se, om noget af det kan bygges om til at kunne bruges til noget andet, lyder det optimistisk fra Leif Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Kongeskibet satte et kulinarisk punktum for 101 års genforening

Sport

En ærlig Kasper Hjulmand: Vi skulle aldrig være gået på banen igen med chokerede spillere

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sønderborg

Gense videoen: Dronningen holder reception på Kongeskibet i Sønderborg

Annonce