Annonce
Erhverv

Minkavler fra Gadbjerg: Politisk aftale giver ro

Per og Bodil Pedersen fra Gadbjerg måtte aflive 13.000 mink og har ikke fået en krone i hverken løn eller erstatning, men med mandagens politiske aftale, er en kompensation rykket et stort skridt nærmere. Arkivfoto: Mette Mørk
For Bodil Pedersen, der frem til november drev minkfarm med sin ægtefælle ved Gadbjerg, er mandagens aftale om kompensation en lettelse. Parret får først senere overblik over, hvad aftalen konkret betyder for dem i kroner og øre.
Annonce

Gadbjerg: Mandag aften nåede et flertal i Folketinget til enighed om en aftale, der baner vejen for erstatning til landets minkavlere efter nedslagtningen af alle danske mink under coronakrisen.

Knap 19 milliarder kroner ydes der samlet i kompensation. Heraf er mellem 10,9 og 11,9 milliarder tiltænkt som direkte erstatning til minkavlerne.

Før den endelige ydelse kan udbetales, skal hver enkelt minkavlers sag skal bedømmes. Derfor har minkavlerparret Bodil og Per Pedersen, som har haft minkfarm ved Gadbjerg, ikke overblik over, hvor meget de kan se frem til at modtage.

- Vi ved faktisk ikke 100 procent, hvad det betyder for os. Jeg har ikke set nogle eksakte tal endnu.

- Kopenhagen Fur vil lave et skema, hvor man kan sætte sine egne tal med antal mink og så videre ind, og ud fra det kan man udregne et cirkatal, man kan se frem til at få i kompensation. For mange af os er det også en nødvendighed for at kunne gå i banken og snakke om, hvordan vi klarer det, frem til vi får kompensation, siger Bodil Pedersen til Vejle Amts Folkeblad tirsdag morgen.

Ifølge aftalen, der er indgået af regeringspartierne, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Liberal Alliance, vil der så vidt muligt blive udbetalt et beløb forud, så minkavlerne ikke skal vente mere end højst nødvendigt. Det gælder blandt andet udbetalingen for hurtig aflivning - også kaldet tempobonus, der forventes udbetalt i februar.


Umiddelbart giver det noget ro på en eller anden måde, fordi man ikke skal sidde og spekulere på, hvad de nu bliver enige om, og så må vi egentlig bare få det bedste ud af det.

Bodil Pedersen, Gadbjerg


Annonce

Stort arbejde venter

Selvom det er svært for Bodil og Per Pedersen at gætte på, hvor mange penge de kan se frem til, glæder det alligevel Bodil Pedersen, at der nu er landet en politisk aftale.

- Det er dejligt, at de er blevet enige om noget. Så må man arbejde videre derfra.

- Umiddelbart giver det noget ro på en eller anden måde, fordi man ikke skal sidde og spekulere på, hvad de nu bliver enige om, og så må vi egentlig bare få det bedste ud af det, siger hun.

Ifølge Frederik Waage, der er professor i forfatningsret ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, skal minkavlerne væbne sig med tålmodighed, da der kan gå et stykke tid, inden kompensationerne bliver udbetalt.

- Der kommer til at være et arbejde med en taksationskommission, der vil skulle beregne nærmere, hvor meget hver enkelt minkavlers bedrift er værd. Det vil være et meget stort arbejde, der vil vare i lang tid fremover, siger professoren til Ritzau.

Frederik Waage mener, at minkavlerne kan være tilfredse med den samlede størrelse, som aftalen dækker over.

- Umiddelbart synes det at være en flot aftale, hvis man ser det fra minkavlernes side, siger han.

Annonce

Minkformand er positiv

Tage Pedersen, der er formand for Danske Minkavlere, er på sine medlemmers vegne først og fremmest glad for, at minkerhvervet og ejendommene eksproprieres.

- Det er meget positivt, at især Venstre har taget et stort og aktivt medansvar for at finde en korrekt erstatning igennem svære forhandlinger med regeringen, og resultatet ser umiddelbart fornuftigt ud, siger han i en pressemeddelelse.

- Der er foretaget et særdeles voldsomt indgreb mod erhvervet og ikke mindst mod den enkelte minkavler, som har fået trukket hele sit eksistensgrundlag væk. Når staten iværksætter et så omfattende indgreb - og i dette tilfælde endog uden et gennemarbejdet fagligt grundlag - så kommer der selvfølgelig en regning, siger Tage Pedersen videre.

Ud over økonomisk hjælp til de tvangslukkede minkejere rummer aftalen også en omstillingsindsats, som skal hjælpe medarbejdere videre i nye job.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

MetteMums: - Vi er her endnu

Annonce