Annonce
Billund

Minkavler krydser fingre for afgørende uger

Minkavler Robert Terkelsen håber det bedste for de kommende uger. Hvis hans besætning rammes inden pelsningen, bliver det meget dyrt. Foto: Annette Bruun Jarl
Vejret bliver holdt blandt minkavlere i disse dage, hvor et coronaudbrud i ens nærområde kan få uoverstigelige konsekvenser. En af de relativt mange i Billund Kommune er Robert Terkelsen fra Filskov.
Annonce

Filskov: Nordjyske minkfarme har længe været hårdt ramt af coronavirus, og nu er smitten begyndt at bevæge sig mod syd. For ganske nyligt er besætninger i henholdsvis Thyregod og Farre nær Give blevet ramt, og dermed er der efterhånden ikke ret langt til Filskov, hvor Venstres byrådsmedlem Robert Terkelsen har sin farm.

Han følger nøje med i udviklingen og kan ikke undsige sig, at det sætter tanker i gang.

- Det er jo kommet tæt på, men vi kan ikke gøre andet end at passe så godt på som muligt, for ingen ved med sikkerhed, hvordan minkene har smittet, siger han.

Omkring en uge inde i november plejer at være pelsningstid hos Robert Terkelsen, da det ifølge ham er her, at pelsen er flottest, så minkavleren har naturligvis en interesse i at få sendt pels ud på verdensmarkedet fremfor at måtte tvinges til at aflive samtlige sine knap 10.000 dyr uden profit.


Det er ekstremt vigtigt, for det kan betyde forskellen på at fortsætte eller være nødt til at stoppe med minkavl.

Robert Terkelsen, minkavler ved Filskov


- Det er ekstremt vigtigt, for det kan betyde forskellen på at fortsætte eller være nødt til at stoppe med minkavl, siger han.

Annonce

Vil ramme mange

I øjeblikket er farmen således helt fyldt op med mink, men når der er pelset, vil han kun have avlsdyr tilbage, hvormed han antager, at smitten nemmere kan holdes ude.

- Det vil være 20-25 års avlsarbejde, som måske skal smides i containeren, så et udbrud vil have meget store konsekvenser ikke bare for mig, men for enhver som arbejder i branchen, siger han.

Som reglerne er nu, skal samtlige besætninger i en radius af 7,8 kilometer nedlægges, hvis der opstår coronasmitte på en farm. Alene i Filskov-området er der ifølge Robert Terkelsen i omegnen af 10-12 minkfarme, og hvis det skete på en af disse farme, ville det få betydning for langt de fleste pelsdyrsavlere i hele kommunen.

- 7,8 kilometer er altså langt i luftlinje, og radiussen vil næsten nå helt ind til Billund og Grindsted, siger Filskov-borgeren.

Annonce

Stoler på myndighederne

Hvorfor 7,8 kilometer lige er den afgørende afstand, ved Robert Terkelsen ikke, men han sætter sin lid til fagkundskaben, som erhvervets brancheorganisation "Danske Minkavlere" løbende er i konstruktiv dialog med.

Minkavler Robert Terkelsen lader på grund af corona ingen gæster komme ind på selve farmen. Foto: Annette Bruun Jarl

- Jeg er fuldstændigt overbevist om, at myndighederne gør deres bedste og ikke laver restriktionerne ud fra en ond hensigt. De famler jo også lidt i blinde, da det er en ny situation, men som fagfolk er deres bud forhåbentlig bedre end mine, siger han og tilføjer:

- Internt i branchen er der mange gætterier om smittespredning, men vi skal passe på ikke at gøre os allesammen til eksperter. Jeg ved, at vores brancheforening arbejder på at få sat radiussen ned, men jeg har ingen forstand på, hvad der er rigtigt og forkert at gøre.

Minkavleren synes, at branchen er blevet behandlet lige så fair som andre, og han har selv fået del i et par hjælpepakker undervejs i coronatiden. Under alle omstændigheder har det dog ikke ligefrem været en tid, han vil se tilbage på med glæde.

- På grund af sikkerheden har vi begrænset ekstremt meget, hvor min kone og jeg tager hen, og der kommer ingen ind på farmen i øjeblikket, selvom de gerne vil se mink. Vi har stort set heller ikke haft nogle private gæster siden marts, så der er slet ingen tvivl om, at det er et andet liv for os, siger han og tilføjer, at minkfarm og privat bopæl er på den samme matrikel ved Filskov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Næsthøjeste smittestigning nogensinde: De fleste kommuner rammes

Annonce