Annonce
Danmark

Minkavlere blev lovet hurtig udbetaling: Har ikke fået en krone

Burene er tomme, men minkavlerne har endnu ikke fået de penge for aflivningerne, som de har fået lovning på. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
De første penge skulle komme "med det samme" i oktober, men minkavlerne har endnu ikke modtaget penge for aflivningen af deres mink. Det giver søvnløse nætter, fortæller minkformand. Udbetalingerne har været mere komplekse end forventet, men minister forventer, at pengene kommer først på året.
Annonce

Mink:  Det kunne ikke gå for hurtigt med at aflive de mange millioner mink på de danske minkfarme, da statsminister Mette Frederiksen 4. november beordrede dem aflivet af frygt for spredningen af en ny coronamutation. Men når det kommer til at udbetale den lovede kompensation, er minkavlerne tvunget til væbne sig med en noget større portion tålmodighed.

Mere end to måneder er der gået siden det skelsættende pressemøde, men de danske minkavlere har endnu ikke modtaget en krone fra staten. De har hverken fået betaling for at aflive deres mink for Fødevarestyrelsen, og de har heller ikke set skyggen af den tempobonus, de blev stillet i udsigt for at gøre det ekstrem hurtigt. Til gengæld banker kreditorer på døren, fortæller formand for Danske Minkavlere, Tage Pedersen.

- Kreditforeninger og bankerne lukker ikke ned for minkavlerne, for de ved, der kommer penge. Men det er dybt utilfredsstillende, og de låner ikke pengene gratis ud til avlerne. Det koster renter og søvnløse nætter, siger Tage Pedersen, der fortæller, at minkavlere i gennemsnit skal have 450.000 kroner alene i tempobonus.

Han vurderer, at minkavlerne samlet set venter på at få udbetalt mere end tre milliarder kroner.

- Vi påtog os en opgave, der var nærmest umulig, og vi lykkedes med den. Det er fuldstændig urimeligt, at det ikke kan lykkes at få udbetalt pengene næsten to måneder efter, at minkene er aflivet, siger han.

Udover en tempobonus venter minkavlerne blandt andet også på kompensation for driftstab, nedlukning og rengøring.

Annonce

Skulle udbetales straks

Derudover har flere minkavlere i de såkaldte risikozoner ventet endnu længere på penge, som de troede for længst ville været blevet udbetalt. Det drejer sig om de avlere, der var placeret i en radius af 7,8 kilometer fra en smittet besætning, og som allerede fra 1. oktober blev bedt om at aflive deres besætninger.

De blev stillet i udsigt, at de ville kunne modtage en kompensation for de aflivede mink ”med det samme”, fremgår det af en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen 7. oktober.

Men i dag – tre måneder senere – har minkavlerne fortsat ikke modtaget én krone, fortæller Tage Pedersen.

Hos Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri forklarer de den manglende udbetaling med de igangværende politiske forhandlinger om en ekspropriation af minkerhvervet. Det gælder eksempelvis erstatning af minkavlernes bygninger, inventar og manglende fremtidig indtjening.


Både vi og Fødevarestyrelsen knokler en vis del ud af bukserne for, at minkavlernes betaling kommer ud så hurtigt som muligt.

Rasmus Prehn (S), fødevareminister


Selvom et flertal i Folketinget allerede før jul vedtog en lov, der gjorde det muligt eksempelvis at betale tempobonus til avlerne, fastholder ministeriet, at man først kan udbetale penge til minkavlerne, når de sidste politiske forhandlinger om ekspropriation er på plads. Også selvom man 7. oktober lovede minkavlerne, at de straks kunne få udbetalt kompensation for de aflivede mink inden for risikozonerne.

- Vi har været i gang fra dag ét, og vi har kun det ønske at sikre så hurtigt en proces som muligt. Vi kan dog først gå i gang med at udbetale penge, når der er styr på både tempobonus, erstatning, honorarer og kompensation og det samlet set har været forbi EU. Det kan først ske, når de resterende kompensations- og erstatningsforhandlinger er afsluttet. Vi er naturligvis allerede i dialog med EU om sagen, oplyser ministeriet i et skriftligt svar.

Annonce

Minister: Vi knokler

Den ansvarlige minister, fødevareminister Rasmus Prehn (S), har ikke ønsket at stille op til et interview, men skriver i et skriftligt svar, at pengene til minkavlerne udbetales hurtigst muligt. Han forventer, at det sker "først på året". Da han 29. november overtog posten som fødevareminister sagde han, at en kompensation til minkavlerne hurtigst muligt skulle falde på plads. Men det er altså ikke sket endnu.

- Det er en kompleks proces, som vi forsøger at gøre så hurtig som mulig. Det er vigtigt for mig, at vi overholder alle love og regler – både i Danmark og i EU. Jeg forstår godt, at ventetiden skaber frustration og irritation hos mange minkavlere. Både vi og Fødevarestyrelsen knokler en vis del ud af bukserne for, at minkavlernes betaling kommer ud så hurtigt som muligt, siger han.

Annonce

Ordfører er forundrede

Avisen Danmark kunne i torsdagsavisen fortælle, hvordan de månedlange forhandlinger om minkavlernes erstatning ifølge Dansk Folkeparti er gået i stå.

På Christiansborg er flere partier forundrede over den manglende udbetaling. Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul kaldet, det ”ubegribeligt”, hvis det er teknikaliteter, der lige nu bremser pengene i at lande hos minkavlerne. Hun mener i modsætning til ministeriet, at det bør være muligt allerede nu at udbetale pengene til minkavlerne, da loven om blandt andet tempobonus er vedtaget.

- Minkavlernes tempobonus er jo vedtaget, så jeg forstår ikke, hvorfor minkavlerne ikke får deres penge. Vi har snakket tempobonus siden september, og den aftale er jo lavet med regeringens støttepartier, og der bør intet være til hinder for, at de penge udbetales, siger hun og får opbakning af formand for fødevareudvalget René Christensen (DF)

- Jeg forstår ikke, hvorfor minkavlerne ikke får udbetalt deres løn. De blev jo ansat af Fødevarestyrelsen til at aflive deres egne mink, og lovgivningen er på plads, siger René Christensen, der ligesom Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen, har en forventning om, at pengene må være lige på trapperne.

Annonce

Vil have klart svar

Også blandt regeringens støtter er tålmodigheden ved at være sluppet op.

- Det lyder, som om det er på tide, at staten får udbetalt de penge, siger Enhedslistens landbrugsordfører, Søren Egge Rasmussen.

Formand for Kopenhagen Fur og Danske Minkavlere, Tage Pedersen, er godt og grundig træt af, at minkavlere  i oktober fik stillet i udsigt, at de hurtigt ville få udbetalt kompensation fra staten. Tre måneder senere har ingen af minkavlerne modtaget én krone, fortæller han. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Tage Pedersen giver heller ikke meget for myndighedernes forklaring. Han forstår ikke, hvorfor der ikke laves en aconto-udbetaling til avlerne, indtil der kommer en endelig aftale for ekspropriation på plads, hvilket der blandt andet også blev lagt op til i pressemeddelelsen fra Fødevarestyrelsen 7. oktober.

Tage Pedersen er efterhånden ved at miste troen på, at pengene er lige på trapperne. Han håber i første omgang snart bare at kunne få et klart svar på, hvornår avlerne kan forvente at modtage deres penge. Det ville kunne give mere ro på hos de mange minkavlere, der ifølge ham er dybt frustrerede over de manglende udbetalinger.

- Så kunne vi gå i banken med det brev. Så vil bankerne tro på det, og det vil afskaffe nogle søvnløse nætter hos avlerne, siger han.

Fødevarestyrelsen: Sværere end ventet

Fødevarestyrelsen, der varetager selve opgaven med udbetalingen, har ikke ønsket at stille op til et interview. Den skriver i et skriftligt svar, at de manglende udbetalinger skyldes ”en række forhold af både juridisk og økonomisk karakter, der skal afklares, før de forskellige udbetalinger kan sættes i gang”. En opgave, der har vist sig at være ”mere komplekst end ventet”.

- Fødevarestyrelsen arbejder på højtryk for at få etableret et system, der kan håndtere de mange udbetalinger og få sagsbehandlet de indkomne sager hurtigst muligt, skriver styrelsen.

Om det betyder dage, uger eller måneder kan Avisen Danmark ikke få svar på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sydjylland For abonnenter

Karantæneregler truer sønderjysk firmas udlandseventyr: - Dyrt at betale fuld løn til ansatte i isolation

Annonce