Annonce
Regionalt

Minkavlere sværtet uden grund: Statens Seruminstitut sendte ikke spørgeskema til avlernes e-bokse

Statens Seruminstitut (SSI) har ikke sendt et spørgeskema ud til 926 minkavlere. Det påstod SSI ellers og undrede sig over den lave svarprocent. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Statens Seruminstitut stod for nylig frem i medierne og fortalte, at kun én af landets 926 minkavlere havde svaret på et spørgsmål om, hvem der arbejder på farmene. Nu har instituttet erkendt, at skemaet kun var nået frem til to avlere.
Annonce

Minkavl: Statens Seruminstitut (SSI) har i den grad trådt i spinaten, lyder det fra Danske Minkavlere. Det viser sig nu, at SSI ikke - som påstået - har sendt et spørgeskema ud til 926 minkavlere for at få oplyst, hvem der er ansat på farmene.

Sagen om de manglende svar fra avlerne vakte opsigt, da den kom frem i lørdags, først i dagbladet Information, derefter via Ritzaus Bureau som citathistorie i en lang række danske medier.

Her fortalte Brian Kristensen, der er overlæge ved SSI, at kun én minkavler havde indsendt oplysninger om sine ansatte: "Vi sendte anmodningen ud to gange, fordi vi var lidt paf over, at kun én havde svaret i første omgang".

Annonce

Undren hos minkavlerne

Dagbladet Ringkøbing-Skjerns opfølgning på beskyldningerne afslørede stor forundring hos de vestjyske minkavlere, blandt andet hos én af landets største minkavlere, Niels Christian Poulsen fra No nær Ringkøbing.

Han var både vred og rystet over påstanden om, at han og hans kolleger skulle have ignoreret ikke bare én, men to henvendelser fra Statens Seruminstitut. Han var selv i kontakt med en stribe vestjyske kolleger, som også afviste at have fået henvendelsen. Faktisk hørte han kun fra en enkelt, som havde fået henvendelsen fra SSI i sin e-boks.

- Vi bliver gjort til syndebukke, og det er helt urimeligt, lød det fra en undrende Niels Christian Poulsen.

- Jeg har ingen interesse i at skjule mine medarbejdere for myndighederne. Det er også i min interesse at få stoppet coronasmitten. Jeg kan i øvrigt ikke forstå, at man ikke kunne skaffe oplysningerne andre steder fra, for eksempel via skatteoplysninger, sagde minkavleren til den lokale avis.

Annonce

Kun to breve nåede frem

Nu viser det sig, at Niels Christian Poulsens undren var berettiget. Brevet var kun sendt til to avleres e-bokse.

Sent onsdag eftermiddag erkendte SSI fejlen på sin hjemmeside efter tidligere på dagen at have indrømmet fejlen over for minkavlernes brancheorganisation.

- Da vi hørte, at der var minkejere, der ikke havde fået brevet, gik vi selvfølgelig straks i gang med at undersøge sagen med hjælp fra Sundhedsdatastyrelsen og e-Boks og opdagede på den måde fejlen, siger Tyra Grove Krause fra SSI i pressemeddelelsen.

- Vi beklager meget over for minkejerne for at have lagt tal til en artikel i blandt andet Information, som beskrev en meget lav svarrate, når den skyldes at brevene ikke kom frem.

Annonce

Vred formand

Formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, er rystet. Til medlemsbladet Danske Minkavlere siger han:


Man kan undre sig dybt over, at SSI ikke allerede med en ikke-eksisterende svarprocent tjekker deres egne systemer. I stedet sender SSI en overlæge i byen, tre måneder efter at undersøgelsen er afsluttet, med en skarp og uretfærdig kritik af minkavlerne.

Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.


- Man kan undre sig dybt over, at SSI ikke allerede med en ikke-eksisterende svarprocent tjekker deres egne systemer. I stedet sender SSI en overlæge i byen, tre måneder efter at undersøgelsen er afsluttet, med en skarp og uretfærdig kritik af minkavlerne. Hvis undersøgelsen var så vigtig for smitteopsporingen, kunne man have forventet handling fra SSI, men instituttet har siddet på hænderne. Det ryster tilliden til SSI.

Danske Minkavlere har bedt SSI undskylde til de minkavlere, som instituttet har udskammet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce