Annonce
Danmark

Minkdyrlæger: Stop aflivningen af raske dyr

Minkavler Thorbjørn Jepsen  regnede med, at Fødevarestyrelsen ville aflive de sidste af hans mink i løbet af tirsdagen. De var ellers kommet sig over coronaen, mente han. Foto: Lene Pausgaard
Fire millioner mink skal gasses ihjel, og det er alt for drastisk, lyder nødråbet fra både dyrlæger, minkfarmere og politikere. Coronasmitten breder sig sydpå fra Nordjylland, og nu tror minkdyrlæger, at det bliver meget svært at stoppe bølgen, før alle danske mink er smittede
Annonce

Mink: Minkfarmerne har længe råbt højt, men nu stemmer både dyrlæger, politikere og organisationer i med hård kritik af regeringens slagplan for at stoppe coronaen blandt danske mink.

Fødevareminister Mogens Jensens og Fødevarestyrelsens plan er enkel: Afliv alle minkbesætninger med smittede dyr og afliv også besætninger, der ligger op til 7,8 kilometer fra en smittet besætning. Det betyder for eksempel, at Fødevarestyrelsen er gået i gang med at aflive alle mink på 30 farme på Gjøl i Jammerbugt Kommune.

Men smitten breder sig nu syd for Limfjorden, og der er smittede besætninger i både Bording ved Ikast og i Ringkøbing, oplyser Peder Elbek Pedersen, der er dyrlæge og teamleder for en halv snes minkdyrlæger under LVK - Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste. Han frygter, at smitten vil galoppere videre:

- Hvis jeg er lidt pessimistisk, så kan jeg godt frygte, at spredningen af corona blandt mink ikke slutter, før den sidste mink i Danmark er smittet, siger han.

Annonce

Raske dyr ofres

I det lys mener han og de andre minkdyrlæger, at Fødevareminister Mogens Jensens (S) og Fødevarestyrelsens handlingsplan er forkert.

- Der er alt for mange uskyldige, raske dyr, der bliver ofret, fordi de bor inden for en 7,8 kilometer zone fra en smittet besætning. Og samtidigt går det alt for langsomt med at få aflivet de dyr, som reelt er smittede, siger Peder Elbek Pedersen.

Det er en enorm opgave for Fødevarestyrelsen at aflive så mange dyr, og flere af pelsdyravlerne oplever, at besætningen når at blive rask igen, inden myndighederne er klar til at aflive den. Mink smittes enormt nemt, men de bliver også hurtigt raske igen.

- Det vil sige, at man slår raske dyr ihjel, som er immune. Når man endelig har nogen, som er immune, virker det mærkeligt at slå dem ihjel og senere erstatte dem med nye dyr, som ikke er immune, siger Peder Elbek Pedersen og mener også, at de immune dyr kunne være interessante i forhold til at blive klogere på coronaen.


Det vil sige, at man slår raske dyr ihjel, som er immune. Når man endelig har nogen, som er immune, virker det mærkeligt at slå dem ihjel og senere erstatte dem med nye dyr, som ikke er immune

Peder Elbek Pedersen


Annonce

Opråb fra Esbjerg og Varde

I det midtjyske, det sydlige Jylland og på Fyn breder frygten sig for, at områder med mange minkfarme rammes. Alene i Esbjerg og Varde Kommuner er der for eksempel 116 minkfarme. Det har fået borgmestrene i de to kommuner til - sammen med Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening og Sydvestjysk Landboforening til at slå alarm i et brev til Fødevareministeren:

"Fortsætter den nuværende strategi, risikerer vi mere eller mindre at udslette områdets minkproduktion - og det vel at mærke på et grundlag, der ikke bygger på faglige argumenter", hedder det blandt andet i brevet, som er underskrevet af Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen(V), og Vardes borgmester Erik Buhl (V).

De peger ligesom minkdyrlægerne på, at det skal gå meget hurtigere med at slå ned på de besætninger, som er smittede, så de kan blive isoleret, inden smitten spreder sig videre. De mener ikke, der er noget fagligt belæg for en sikkerhedszone på 7,8 kilometer.

Erstatningen

Minkavlere, der skal have aflivet deres mink, får samme erstatning for det mistede tab på salg af minkskind. Det gælder, uanset om deres besætning er smittet med COVID-19 eller ej.

Til gengæld er der forskel på erstatningen for fremtidige tab som følge af aflivning af avlsdyrene. Her får ikke smittede besætninger erstatning for det fulde beregnede driftstab (100%), mens de smittede besætninger kun får 20% erstatning for deres beregnede driftstab.

Det er der tilsyneladende heller ikke, viser et notat, som Avisen Danmark er i besiddelse af. Det er forfattet til Sundhedsstyrelsen af Dansk Veterinær Konsortium, som er et samarbejde mellem Statens Serum Institut og Københavns Universitet. Her vurderes blandt andet, at virkningen af at slå usmittede besætninger ihjel præventivt, sandsynligvis "ikke forhindrer nye introduktioner til de tilbageværende minkbesætninger. Der er indtil nu ingen erfaringer med præventiv nedslagtning i forbindelse med SARS-CoV-2 i mink", står der blandt andet i notatet.

Annonce

Nødvendigt

Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, har også set notatet og stiller en stribe spørgsmål til Fødevareminister Mogens Jensen om blandt andet det faglige grundlag for at slå mink ned i 7,8 km store zoner.

- Vi har fået at vide, at smitten ikke er luftbåret. Men hvorfor så slå så mange raske mink ihjel, spørger det fynske folketingsmedlem.


Vi har fået at vide, at smitten ikke er luftbåret. Men hvorfor så slå så mange raske mink ihjel?

Erling Bonnesen (V), fødevareordfører


Mens de dyrlæger, der har med mink at gøre, kritiserer regeringen, så støtter Den Danske Dyrlægeforening regeringens plan om massive aflivninger:

- Det er en meget ulykkelig situation først og fremmeste for de mange minkavlere, der bliver berørt. Men vi opfatter det imidlertid som et nødvendigt skridt for at reducere risikoen for yderligere smittespredning blandt både dyr og mennesker, siger formand for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof og slår fast, at foreningen støtter Fødevarestyrelsens strategi, fordi menneskers sundhed i sidste ende kommer forud for dyrs.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) afviste tirsdag over for Avisen Danmark at svare på kritikken af regeringens strategi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Corona aflyser udenlandske bryllupper

Annonce