Annonce
Tønder

Minkene er blevet en livsstil for Torben

Torben Bodilsen Knudsen har arbejdet med mink gennem mange år, og i 2013 tog han sammen med sin lillebror springet og startede egen farm. Foto: Michael Ehrhorn
Fremtiden ser stadig lys ud for mink-produktionen i Danmark, når der er kommet styr på corona. Det mener Torben Bodilsen Knudsen, der gennem pelsdyrene har fundet sin helt rette hylde.

Nørre Løgum: "Lad os lige gå om og kigge på det".

Torben Bodilsen Knudsen sætter kursen mod sin minkfarm, der ligger ved siden af privaten lidt uden for Nørre Løgum. Hurtigt tårner de genkendelige røde aflange huse sig op, der er hjemsted for hans godt 800 tæver og i alt 6.000 dyr.

Helt ind til minkene kommer vi ikke i dag, for der er en virus i værk, der er startet i Nordjylland, og som hastigt spreder sig ned gennem Jylland og nu er kommet til Skjern og Vestjyllland. Corona er ikke velkommen her på farmen, men den spøger.

Annonce

Af samme grund er det med en vis portion spænding, når Torben Bodilsen Knudsen i disse dage åbner porten ind til sine dyr.

- Det er det virkelig. Når jeg går ud om morgenen, krydser jeg bare fingre for, at de har appetit, og at dødeligheden er lav. Hvis ædelysten forsvinder, kan der være noget i gærde, og det vil ikke være rart, fortæller han.

Tog springet

Torben Bodilsen Knudsen har haft sin minkfarm i godt syv år siden 2013. Her han bygget et stærkt fundament op med gode vilkår for de mange dyr og en solid forretning.

Han er dog ikke alene om succesen.

- Jeg arbejdede med mink i nogle år i Billund, og så overtog vi stedet her i 2008. Min lillebror arbejdede også med mink, og så snakkede vi lidt, om ikke vi skulle prøve at starte vores eget op. I dag har vi så ikke farmen sammen mere - han har sin egen ved Arrild, siger Torben Bodilsen Knudsen.

Springet fra at arbejde med mink til selv at stå for en hel farm er ikke et, man bare lige tager, understreger Minkavleren.

- Det var klart en stor opgave, og der er ingen tvivl om, at det kræver mange penge at komme i gang, lyder det.

Annonce

Familien er med

At have en minkfarm er ikke et klassisk 8-16-arbejde. Det kræver masser af viden og masser af pleje og omsorg, når sæsonerne skifter mellem fodring, opsyn, parring, fødsel af unger og pelsning.


Jeg synes, at det er et meget afvekslende arbejde. Det bliver jo nok en livsstil.

Torben Bodilsen Knudsen, Minkavler


Med andre ord kræver det masser af tid, men hvad er det ved de pelsede skabninger, der gør, at Torben Bodilsen Knudsen elsker at blive ved?

- Jeg synes, at det er et meget afvekslende arbejde. Det bliver jo nok en livsstil, smiler han og fortsætter:

- Når vi er inde i travle perioder, så er det jo noget med, at familien er nødt til at indrette sig lidt efter, at jeg arbejder meget. Så er der så mere tid i andre perioder af året.

Men hvordan får man en børnefamilie til at hænge sammen ved siden af arbejde med mink?

- Man har børnene en masse med inde omkring det, og de nyder at være med inde hos dyrene. Det har de dog ikke været i et par måneder nu, da vi ikke tør det på grund af coronavirussen, udtaler Torben Bodilsen Knudsen.

Annonce

Lys fremtid - måske

At være minkavler er en livsstil for Torben Bodilsen Knudsen. Det gør dog også, at det er et livsgrundlag for ham, der helst ikke må forsvinde.

Det vil nemlig ikke kun have massive økonomiske konsekvenser, hvis coronaen rammer hans farm.

- De, der får smitten ind, ved ikke, hvornår de kan starte igen. Der kommer først retningslinjer i forhold til nye dyr til februar, og anset hvad er indkomsten jo så væk i hele 2021. De dyr, du får ind i 2021 skaber nemlig først indkomst i 2022. Jeg frygter virkelig, at nogle kan knække nakken på det, fortæller Torben Bodilsen Knudsen.

Sideløbende med det skal minkavleren også forholde sig til den politiske debat i øjeblikket omkring, hvorvidt minkavl i Danmark helt skal afskaffes.

Han tror dog fortsat på sine egne og branchens chancer.

- Jeg tror på, at det fortsætter, selvom det er barsk lige nu. Vi har ikke prøvet det her før, og tænk hvis vi skal have virus et år mere. Puha, det vil være slemt. Lige nu er det svært at spå, men jeg tror på lysere tider, hvis vi slipper af med virussen. Undersøgelser i befolkningen viser også, at der er opbakning til os, slutter minkavleren.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Asbjørn lå død i 104 minutter på et skib i Nordsøen: Nu modtager hans kolleger international hæder for deres heltemod

Aabenraa For abonnenter

Efter tre års ventetid: Nu er der håb for de tissetrængende

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Haderslev

Flere blev blitzet: Bilist kørte 150 km/t på hovedvej

Kolding

Nu skal corona-poderne videre i tilværelsen: - De kan bruges mange steder

Navne For abonnenter

Engang var hun millionøse med Strandvejsvilla og eget fly: Så døde ægtefællen, fabrikken gik konkurs og Lillian røg på bistand

Tønder

Flere fedtpatroner stjålet i Bredebro

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

36-årig mand løsladt efter grundlovsforhør i voldtægtssag - Politiet hemmeligholder sigtelse

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

Sønderborg

Se video og billeder: Otte ton tung møllehat og vinger løftet på plads

Aabenraa For abonnenter

Formandens arv bliver synlig i hjembyen

Kolding

Bilist stak af fra påkørsel på Vejlevej

Annonce